Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2021%2F08%2Fshamsia hassani

Shamsia Hassani: Η πρώτη Αφγανή γυναίκα street artist που αποτυπώνει μέσα από τα έργα της τον πόνο και την απόγνωση

Η Shamsia Hassani τις τελευταίες μέρες έγινε viral μέσα από τα έργα της.

Οι Αφγανές γυναίκες καλλιτέχνες τις τελευταίες δύο δεκαετίες είχαν αρχίσει να βρίσκουν αποζημίωση για όλες τις ευκαιρίες έκφρασης που έχασαν κατά τη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν μεταξύ 1996 και 2001. Δυστυχώς, τα όνειρά τους «καίγονται» ξανά.

Με την επιστροφή της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης, υπάρχει φόβος ότι οι γυναίκες θα χάσουν όλα αυτά και ακόμη περισσότερα που είχαν κατακτήσει μέχρι τώρα.

Η Shamsia Hassani, μία από τις πρώτες γυναίκες καλλιτέχνες του δρόμου στο Αφγανιστάν, φτιάχνει ζωντανές τοιχογραφίες και πίνακες που απεικονίζουν τις γυναίκες ως ισχυρές, ανεξάρτητες μορφές.

Μέσα από τα έργα της, η Shamsia απεικονίζει Αφγανές σε μια ανδροκρατούσα κοινωνία. Στοχεύει στον αποστιγματισμό των λανθασμένων αντιλήψεων των μουσουλμάνων γυναικών, δείχνοντας ότι η αφαίρεση της μαντίλας δεν είναι το ίδιο με την απελευθέρωση των γυναικών.

«Η τέχνη αλλάζει το μυαλό των ανθρώπων και οι άνθρωποι τον κόσμο»

Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1988 στην Τεχεράνη του Ιράν. Είχε αρχίσει να ασχολείται με την τέχνη  όταν ήταν  3-4 ετών όπως, σε κάθε παιδί αρέσει να κάνει ζωγραφική και σχέδιο. Το σημαντικό σημείο είναι να παραμείνει όμως καλλιτέχνης μέχρι το μέλλον επίσης.

Έλαβε το πτυχίο της στις Τέχνες το 2010 και το μεταπτυχιακό στις Εικαστικές Τέχνες το 2014 από το Πανεπιστήμιο της Καμπούλ. Είναι συνιδρυτής της Berang Art Organization, μιας ομάδας καλλιτεχνών που προωθεί τη σύγχρονη τέχνη και τον πολιτισμό στο Αφγανιστάν μέσω προγραμμάτων, εργαστηρίων, σεμιναρίων και εκθέσεων.

«Ας κάνουμε ειρήνη. Θέλω τη χώρα μου, το σπίτι μου πίσω. Θέλω ειρήνη και ελευθερία για τον λαό μου ».

Η τέχνη της, δίνει στις Αφγανές γυναίκες ένα διαφορετικό πρόσωπο, ένα πρόσωπο με δύναμη, φιλοδοξίες και διάθεση για επίτευξη στόχων. Ο γυναικείος χαρακτήρας που χρησιμοποιείται στα έργα της απεικονίζει έναν άνθρωπο που είναι περήφανος, δυνατός και μπορεί να φέρει θετικές αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων.

Με έντονες γραμμές, αιχμηρές γωνίες και σφραγισμένα χείλη ή χωρίς ορατά στόματα, οι γυναίκες της συχνά κουβαλούν ή παίζουν μουσικά όργανα, τα οποία τους παρέχουν μια φωνή, ένα όχημα αυτοέκφρασης.

Τα έργα της έχουν εμπνεύσει χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο και έχουν δώσει νέα ελπίδα σε γυναίκες Αφγανές καλλιτέχνες στη χώρα.

Έχει παρακινήσει εκατοντάδες Αφγανούς να φέρουν τη δημιουργικότητά τους μέσα από το φεστιβάλ γκράφιτι, τα μαθήματα τέχνης και τις εκθέσεις σε διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η τελευταία σειρά έργων τέχνης της είναι όμορφη και ταυτόχρονα αντιφατική. Ο τρόπος με τον οποίο καταγράφει την τρέχουσα κατάσταση στο Αφγανιστάν δεν χρειάζεται λόγια. Είναι πίνακες που απεικονίζουν αυτό που αισθάνονται τόσες πολλές Αφγανές γυναίκες με τους Ταλιμπάν να αποκτούν τον έλεγχο σε όλη τη χώρα. Οι γυναίκες είναι οι τελευταίες που κατακτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι πρώτες που τα χάνουν.

Οι Ταλιμπάν, κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους στη χώρα και στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο Αφγανιστάν, απέκλεισαν διαβόητα όλες τις μορφές δημόσιας τέχνης, ψυχαγωγίας και μουσικής. Οι γυναίκες έπρεπε να συγκαλυφθούν και να μείνουν πίσω από τις πόρτες, μέσα στις θρησκευτικές και στρατιωτικές τους δικτατορίες.

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED