Σαλέπι: οι θεραπευτικές και διατροφικές του ιδιότητες
Το σαλέπι,προέρχεται από τις ρίζες ενός φυτού γνωστό από την αρχαιότητα (Orchis mascula) αλλά μπορούμε να το βρούμε και σε μορφή σκόνης.
Πολλές φορές το έχουμε συναντήσει στου δρόμους της Ελλάδα αλλά και το βλέπουμε και στο εξωτερικό. Δεν έχει ιδιαίτερες θερμίδες. Το απλό σαλεπι χωρίς ζάχαρη έχει περίπου 15 θερμίδες ανά μερίδα, ενώ αν είναι έτοιμη σκόνη αναμεμιγμένη με ζάχαρη, έχει περίπου 30 θερμίδες ανά μερίδα.
Πάμε όμως να δούμε ποιες είναι οι καλές του ιδιότητες και που ξέρετε μπορεί να σας αρέσει για όσους και όσες δεν το έχετε δοκιμάσει και να το βάλετε στην διατροφή σας!
Ιδιότητες:
1) Καταπραύνει το κρυολόγημα και τη γρίπη, βοηθάει στο συνάχι και στο κρυολόγημα. Θεωρείται κατάλληλο για την ανακούφιση του βήχα
2) Είναι πλούσιο σε άμυλο φώσφορο και ασβέστιο
3) Xαρίζει τόνωση και ευεξία και δρα σημαντικά στο ανοσοποιητικό σύστημα
4) Καταπραύνει τους στομαχικούς πόνους και δρα κατά της δυσεντερίας.
5) Έχει εκτός από τονωτικές και αφροδισιακές ικανότητες
6) Είναι πλούσιο σε άμυλο και μπορεί να χαρίσει ενέργεια και πνευματική διαύγεια
Από τη Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Άρτεμις Ζερδελή
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες γύρω από την διατροφή εδώ!