Salem: Μια παράσταση για τα πάθη από τον έρωτα. Τι μας εξομολογούνται οι 4 πρωταγωνίστριες
Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 20.00. Θέατρο «Θησείον». Ήδη βρίσκονται εκεί οι Μαρία Μοσχούρη, Άννα Κλάδη, Έλλη Χατζεϊπίδου και Ελεάνα Καυκαλά και ετοιμάζονται για την πρεμιέρα της παράστασής τους. Salem. Μία παράσταση βασισμένη στις αληθινές μαρτυρίες της δίκης του Salem το 1692. Μισή ώρα είναι αρκετή για να με «βάλουν» στο μαγευτικό κόσμο του έργου αλλά και το δικό τους, τον πραγματικό…
Τι είναι το Salem; Πώς γεννήθηκε η ιδέα να το ανεβάσετε;
Μαρία Μοσχούρη: Το Salem είναι μια παράσταση για τα πάθη από τον έρωτα. Η αρχική επιθυμία, για να γίνει μια τέτοια παράσταση, ήταν του σκηνοθέτη μας. Αλλά, όπως καταλαβαίνετε, όλους μάς συγκινεί το συγκεκριμένο θέμα.
Άννα Κλάδη: Το Salem διαπραγματεύεται το θέμα των ορίων του ανθρώπου απέναντι στη ερωτική απογοήτευση και τον έρωτα. Αυτό στην παράσταση γίνεται μέσα από τα μάτια τριών έφηβων κοριτσιών και ενός δεκάχρονου κοριτσιού.
Έλλη Χατζεϊπίδου: Τέσσερα κορίτσια σε ένα παιδικό δωμάτιο αναμετριούνται με την εφηβεία, τον έρωτα και τη μαγεία ως παιχνίδι εκδίκησης. Η ιδέα ήταν του σκηνοθέτη μας, Μάνου Βαβαδάκη, ο οποίος κατάφερε να μας παρασύρει μέσα σε αυτό τον κόσμο.
Ελεάνα Καυκαλά: Το Salem είναι μια παράσταση για τον απονενοημένο έρωτα, τις «λάθος» επιλογές, τη δαιμονοποίηση της γυναικείας ύπαρξης, τον παραλογισμό του κόσμου. Η ιδέα για αυτή την παράσταση δεν.. γεννήθηκε, υπάρχει. Είναι μια ιστορία που είναι η ιστορία όλων όσων έχουν αγαπήσει έναν άνθρωπο ή μια ιδέα πολύ και έχουν διαψευστεί για αυτό.
Τι μηνύματα περνά στο θεατρόφιλο κοινό;
Μαρία Μοσχούρη: Δε νομίζω πως ο στόχος είναι να «περάσουμε μηνύματα» μέσα από την παράσταση. Αν προκαλέσουμε κάποια σκέψη, αν συγκινήσουμε κάποιον κάνοντάς τον να αναλογιστεί κάτι δικό του, είμαστε ευχαριστημένες!
Άννα Κλάδη: Τα μηνύματα που θα περάσει στο κοινό νομίζω ότι μόνο αυτό μπορεί να μας τα πει.
Έλλη Χατζεϊπίδου: Προσδοκία της παράστασης είναι να θέσει ερωτήματα: Τι είναι τελικά ο έρωτας; Η εκδίκηση είναι λυτρωτική; Ποιός μάς προετοιμάζει για την απώλεια;
Ελεάνα Καυκαλά: Δε στοχεύουμε στην «αποστολή» κάποιου μηνύματος όσο στην αφύπνιση μιας αίσθησης στους θεατές ότι κάπου μέσα στην παράσταση βρίσκονται και οι ίδιοι. Τις δικές τους μνήμες προσπαθούμε να «επαναφέρουμε».
Πώς βιώνετε εσείς ως γυναίκες τον Έρωτα;
Μαρία Μοσχούρη: Ερωτεύομαι όπως όλοι- ξέρετε…
Άννα Κλάδη: Όπως κάθε άνθρωπος, στα Άκρα !!!
Έλλη Χατζεϊπίδου: Χωρίς λογική.
Ελεάνα Καυκαλά: Με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά που μού συμβαίνει. Με χαρά όταν μού συμβαίνει, με μεγάλη θλίψη όταν τελειώνει. Έτσι μόνο σιγουρεύομαι ότι συνέβη.
Τι είναι αυτό που ενώνει τις τέσσερις ηρωίδες;
Μαρία Μοσχούρη: Αρχικά η εφηβεία, οι συνθήκες, το αίσθημα εγκλωβισμού που νιώθουν. Όσο προχωράει η ιστορία, τις ενώνουν πολλά περισσότερα αλλά αυτά θα τα δείτε στην παράσταση!
Άννα Κλάδη: Η επιθυμία να γνωρίσουν την ενήλικη ζωή και τις ανάλογες εμπειρίες.
Έλλη Χατζεϊπίδου: Η ανάγκη τους να επιβιώσουν.
Ελεάνα Καυκαλά: Η ανάγκη. Έχουν η καθεμία μια μεγάλη επιθυμία, μια μεγάλη απώλεια και έναν κρυμμένο θυμό.
Πιστεύετε στις υπερφυσικές-μεταφυσικές καταστάσεις;
Μαρία Μοσχούρη: Πιστεύω στις υπερφυσικές δυνάμεις μόνο κατά τη διάρκεια της παράστασης. Και κατά τη διάρκεια της παράστασης, είμαι η μόνη που τολμά να τις αμφισβητήσει -αλλά μόνο για λίγο!
Άννα Κλάδη: Δεν πιστεύω φυσικά σε τέτοιες καταστάσεις, αλλά καμιά φορά φοβάμαι μήπως κάνω λάθος !!!
Έλλη Χατζεϊπίδου: Πιστεύω σε οτιδήποτε δε μπορεί να αποδειχθεί.
Ελεάνα Καυκαλά: Όχι. Πιστεύω όμως στις μεγάλες ανθρώπινες πράξεις. Τέτοιες που μπορεί να γίνουν υπερφυσικές.
Το Salem, ύστερα από τις 8 προγραμματισμένες και πολύ πετυχημένες παραστάσεις, παρατείνεται έως και τις 24 Φεβρουαρίου 2016. Οι δύο τελευταίες παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου στις 21.30 και την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου στις 21.30.
Επιμέλεια συνέντευξης: Νατάσα Παππά