Ρολό τρικολόρε
Από τα πιο δημοφιλή πιάτα στα γιορτινά τραπέζια είναι τα πάσης φύσεως ρολά. Κατάλληλα και για μπουφέδες ή κρύο πιάτο βολεύουν πολύ την νοικοκυρά που μπορεί να τα ετοιμάσει από πριν. Γρήγορα, εύκολα και οικονομικά αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους!
Το πιο γνωστό σε όλους είναι είναι το κλασικό ρολό γεμισμένο με βρασμένα αυγά. Όμως σήμερα θα σας δώσω μία άλλη συνταγή που είμαι σίγουρη ότι όταν την δοκιμάσετε, δεν θα ξανακάνετε το συνηθισμένο ρολό. Αυτό το ρολό η μαμά μου το φτιάχνει από τότε που ήμουν μικρή και πάντα έχει μια ξεχωριστή θέση στα γιορτινά τραπέζια μας.
Με εντυπωσιακή εμφάνιση σαν ροδοψημένο καρβελάκι, ξαφνιάζει ευχάριστα όποιον δεν το έχει ξαναδεί, από την στιγμή που κόβεται και εμφανίζεται το εσωτερικό του. Ένα πολύχρωμο μωσαϊκό από πιπεριές όλων των χρωμάτων, δίνει μια άλλη οπτική στο συνηθισμένο ρολό που όλοι γνωρίζουμε. Οι πιπεριές με τα ζουμάκια τους δίνουν μια υπέροχη υφή στον κιμά, καθώς δεν τον αφήνουν να στεγνώσει και τον διατηρούν απίστευτα αφράτο.
Καθώς ψήνεται θα σας σπάσει την μύτη. Σκεφτείτε τα διαφορετικά αρώματα από τις πολύχρωμες πιπεριές καθώς ενώνονται με την μοσχοβολιά του ροδοκοκκινισμένου πουρέ… Απερίγραπτο! Τώρα φανταστείτε για λίγο την γεύση. Την νοστιμιά που δίνει στον κιμά η πράσινη πιπεριά, την γλύκα που δίνει η κόκκινη και την βελούδινη συμμετοχή του πουρέ… Απλά ονειρεμένο!
Τι θα χρειαστούμε…
Για το ρολό
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 αυγό
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1/4 φλ. φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι και ρίγανη
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1 πορτοκαλί πιπεριά
Για τον πουρέ
1 φακελάκι έτοιμο πουρέ
3 φλ. γάλα
1 κ. σούπας βούτυρο
Αλάτι
Πώς θα το φτιάξουμε…
Πλένουμε και κόβουμε τις πιπεριές σε τετραγωνάκια μεγέθους 1 εκατοστού. Τα αφήνουμε στην άκρη. Ζυμώνουμε τον κιμά μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε τις πιπεριές στο μείγμα του κιμά στο τέλος για να μην τις ταλαιπωρήσουμε με το ζύμωμα. Λαδώνουμε μία μακρόστενη φόρμα του κέικ και βάζουμε μέσα το μείγμα. Αν δεν υπάρχει τέτοια φόρμα, τότε το τυλίγουμε σε λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 200 C για 1 περίπου ώρα. Ανάλογα με τον φούρνο ίσως χρειαστεί λίγη ακόμα ώρα.
Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε τον πουρέ. Χρειαζόμαστε έναν πουρέ σφιχτό γι΄αυτό δεν βάζουμε όλο το γάλα που αναγράφεται στις οδηγίες πάνω στο κουτί. Συνήθως για κάθε φακελάκι χρειάζονται 4 φλ. γάλα. Εμείς βάζουμε αρχικά 2 φλ. γάλα να ζεσταίνεται. Όταν το γάλα φτάσει στο σημείο βρασμού το αποσύρουμε και ρίχνουμε το βούτυρο, το αλάτι και τον πουρέ. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Αν ο πουρές είναι πολύ σφιχτός, μπορούμε να τον αραιώσουμε με άλλο ένα φλ. ζεστό γάλα αλλά οπωσδήποτε όχι περισσότερο από 3 φλ. γάλα συνολικά. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί και αναποδογυρίζουμε το ρολό. Το καλύπτουμε εξωτερικά με τον πουρέ. Με ένα μαχαίρι, το χαράζουμε χιαστί, στην επιφάνεια για να κάνει σχέδια όπως στον μπακλαβά.
Αν θέλετε μπορείτε να ετοιμάσετε δύο φακελάκια πουρέ και να κάνετε ροζέτες με το κορνέ. Εδώ, στο τέλος του άρθρου, θα δείτε έναν εύκολο τρόπο για να τις φτιάξετε. Ψήνουμε στους 200 C μέχρι να ροδίσει ο πουρές. Πριν το κόψουμε το αφήνουμε να κρυώσει για να σφίξει λίγο το εσωτερικό και να φαίνεται όμορφα το μωσαϊκό σχέδιο. Στις δικές μου φωτογραφίες το έχω κόψει αμέσως μόλις το έβγαλα από το φούρνο γιατί οι κόρες μου περίμεναν με το πιάτο και το πηρούνι στο χέρι! Όμως δεν μπορώ να πω, μου έλεγαν τα καμάρια μου “εντάξει ρε μαμά μην αγχώνεσαι, κάνε δουλειά σου” Άντε τώρα εσύ να κάνεις την δουλειά σου! Δεν βαριέσαι, εμείς το κόψαμε λίγο πρόωρα, εσείς όμως να περιμένετε να κρυώσει. Και να έχετε καλές, υπέροχες, αγαπησιάρικες γιορτές!
Τάνια Νικολοπούλου
Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».