Skip to main content
images easyblog articles 10456 20200524 073805 f023ddb5

ΡΟΜΠΕΡ & ΣΟΝΙΑ ΝΤΕΛΟΝΑΙ | Το Ζευγάρι Των Μοντέρνων Διάσημων Ζωγράφων!

Ο Ρομπέρ Ντελοναί (Robert Delaunay, 12 Απριλίου 18851941) ήταν Γάλλος ζωγράφος, πρωτοπόρος καλλιτεχνικού κινήματος που δημιούργησε με τη Ρωσίδα σύζυγό του Σόνια, μια λυρική απόδοση του κυβισμού με έντονα χρώματα που χαρακτηρίστηκε Ορφισμός στην τέχνη.

ΣΟΝΙΑ ΝΤΕΛΟΝΑΙ

Ο Ρομπέρ Ντελοναί γεννήθηκε στο Παρίσι. Από νεαρή ηλικία ακολούθησε καλλιτεχνική καριέρα στη ζωγραφική σπουδάζοντας σχετικά και συμπληρώνοντας τις γνώσεις του κάνοντας διάφορα επισκέψεις σε διάφορες σχολές εκτός Παρισιού. Σε ηλικία 25 ετών βρίσκεται στο ζενίθ της καριέρας του εκθέτοντας σειρές πινάκων του κερδίζοντας μεγάλη φήμη. Στη δεκαετία του 1910 ξεκινά να ζωγραφίζει πλέον με έντονα χρώματα σε γεωμετρικά σχήματα με κάποιο έκδηλο λυρισμό που βασιζόταν στον κυβισμό. Υποστήριζε την άποψη ότι: «επειδή η συνέχεια των σχημάτων διακόπτεται συνεχώς από τις επιδράσεις του φωτός, ο ζωγραφικός πίνακας πρέπει ν΄ αποτελεί ρυθμικό σύνολο βασιζόμενο στην κατάλληλη επιλογή των εγχρώμων επιπέδων».

Σόνια Ντελονέ, «Nu Jaune», 1908

Με το ξέσπασμα του Α΄ Π.Π. ο Ρομπέρ και η γυναίκα του κατέφυγαν στην Ισπανία και από εκεί στην Πορτογαλία. Επέστρεψαν στη Γαλλία το 1920 όπου ο Ντελωναί συνέχισε με αφηρημένη ζωγραφική. Όταν ξέσπασε ο Β΄ Π.Π. ήταν ήδη βαριά άρρωστος. Πέθανε στις 25 Οκτωβρίου του 1941 στο Μονπελιέ (Γαλλία).

Η Σόνια Ντελοναί, γεννημένη στη σημερινή Ουκρανία το 1885, ήταν ήδη αρκετά γνωστή στους καλλιτεχνικούς κύκλους του Παρισιού όταν το 1910 παντρεύτηκε τον Γάλλο ζωγράφο Ρομπέρ Ντελοναί. Η σκέψη που τους οδήγησε σε αυτή την καλλιτεχνική τεχνοτροπία του Ορφισμού ήταν ότι τα γεωμετρικά σχήματα, όπως και τα χρώματα, αλληλεπιδρούν μεταξύ τους όταν μπουν με τον σωστό τρόπο σε έναν πίνακα ή μια εικόνα.

ΕΡΓΟ ΣΟΝΙΑΣ ΝΤΕΛΟΝΑΙ

Η Σόνια ακολούθησε τον σύζυγό της σε μια περιπλάνηση στην Ευρώπη, και κυρίως σε Ισπανία και Πορτογαλία, μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ρομπέρ έφυγε από τη ζωή το 1941, όμως η Σόνια Ντελοναί συνέχισε, μετά και την επιστροφή της στο Παρίσι, να ασχολείται με την τέχνη της και να κοινωνεί το έργο και τη φιλοσοφία της μέσα από ομιλίες σε γκαλερί και σχολές καλών τεχνών.

Σόνια και Ρόμπερτ Ντελοναί

Θεωρείται ο κρίκος που ενώνει του πιονέρους της αφηρημένης Τέχνης με τους μεταπολεμικούς, μοντέρνους καλλιτέχνες, κι αυτό γιατί δεν δίστασε ποτέ να πρωτοτυπήσει με την Τέχνη της. Μια από τις κυριότερες εκφάνσεις αυτής της πλευράς της δεν είναι άλλη από την προθυμία της να ασχοληθεί με τον σχεδιασμό και τη διακόσμηση αυτοκινήτων, κάτι που εκείνα τα χρόνια ήταν κάτι το επαναστατικό, τόσο λόγω των πολύχρωμων σχεδίων όσο και, προφανώς, λόγω του γεγονότος ότι η Ντελοναί ήταν γυναίκα!

Το 1924 η Σόνια Ντελοναί σχεδιάζει, με το γνωστό της στυλ που περιλαμβάνει διάφορα γεωμετρικά σχήματα και έντονα χρώματα, μια Bugatti 35, ενώ ένα χρόνο αργότερα δανείζει την τεχνοτροπία της και στο σχεδιασμό ενός Citroën B12. Μάλιστα, φωτογραφίζεται δίπλα στο αυτοκίνητο φορώντας ένα φόρεμα σχεδιασμένο από την ίδια, παρόμοιας τεχνοτροπίας, και η φωτογραφία αυτή γίνεται εξώφυλλο στη Βρετανική Vogue.

ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ ΡΟΜΠΕΡ ΝΤΕΛΟΝΑΙ

Τέλος, ένα ακόμα σημαντικό της πόνημα ήρθε αρκετά χρόνια αργότερα, όταν το 1968 αποδέχεται την πρόταση του Γενικού Διευθυντή της εταιρείας Matra, Jean-Luc Lagardère, και διακοσμεί με ένα της σχέδιο το μοντέλο Matra 530A.

Η Σόνια Ντελοναί έφυγε από τη ζωή το 1979, σε ηλικία 94 ετών, πλήρης ημερών και έχοντας αφήσει πίσω της ένα τεράστιο έργο.

BUGATTI TOY 1924 ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΝΙΑ ΝΤΕΛΟΝΑΙ

Όνειρό μου είναι να προσφέρω σε εκείνους που έχουν ανάγκη και για αυτό τον σκοπό επιστρατεύω όλα όσα έχω μάθει μέσα από την τηλεόραση, την τέχνη, τη γραφή και τον λόγο, πιστεύοντας πως η συσπείρωση των ανθρώπων θα μας οδηγήσει σε έναν καλύτερο κόσμο! #giaenankaliterokosmo

RELATED