Ψυχόδραμα μια ομαδική μέθοδος προσωπικής ανάπτυξης που ενθαρρύνει τη συναισθηματική έκφραση στο θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΨΥΧΟΔΡΑΜΑ ?
Το Ψυχόδραμα είναι μια ομαδική μέθοδος προσωπικής ανάπτυξης, αυτογνωσίας και θεραπείας που ενθαρρύνει τη συναισθηματική έκφραση. Πρόκειται για μια τεχνική διερεύνησης του ανθρώπινου ψυχισμού, στην οποία οι συμμετέχοντες δραματοποιούν, δηλαδή αναπαριστούν θεατρικά, γεγονότα από τις ζωές τους αντί να μιλούν απλώς γι αυτά. Με το ψυχόδραμα μπορούν να ξαναειδωθούν με μια δημιουργική ματιά, γεγονότα του παρελθόντος ή του μέλλοντος, εσωτερικά τοπία, φαντασιώσεις, όνειρα, συναισθήματα , ανεκπλήρωτες συναντήσεις με ανθρώπους, αισθήσεις και σκέψεις που σχετίζονται με την υποκειμενική πραγματικότητα που βιώνει το άτομο. Το ψυχόδραμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση όχι τόσο στα δυσλειτουργικά κομμάτια της προσωπικότητας όσο στην διεύρυνση του υγιούς μέρους αυτής μέσα από τον αυθορμητισμό, το χιούμορ και το παιχνίδι. Έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ένα θετικό όραμα, να φανερωθούν κρυμμένες ικανότητες μέσα σε κάθε άνθρωπο αλλά και να ανακαλυφθούν δημιουργικότεροι ρόλοι στη ζωή. Οι εφαρμογές του είναι αναρίθμητες και τα ευεργετήματά του ποικίλα.
ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ?
Το ψυχόδραμα ανακαλύφθηκε από τον ψυχίατρο και σκηνοθέτη Jacob L.Moreno (1889-1974) ο οποίος δημιούργησε το 1922 στην Βιέννη ένα μικρό πειραματικό θέατρο, το Stegreiftheater «αυτοσχέδιο θέατρο», όπου ηθοποιοί και θεατές αναπαριστούσαν γεγονότα ή καταστάσεις της επικαιρότητας, σε μια παράσταση που αποτελούσε ταυτόχρονα τόσο ομαδικό παιχνίδι όσο και θεραπευτική συνεδρία. Το 1925 ο J.L.Moreno εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη και δημιούργησε το “Beacon Theater” για τη μελέτη του ψυχοδράματος. Άσκησε την ψυχιατρική και συγχρόνως οργάνωσε ξανά αυτοσχέδιες θεατρικές ομάδες, στις οποίες εξακολούθησε να παίζει τον ρόλο του παρατηρητή-συντονιστή, εμβαθύνοντας στον τρόπο που αναπτύσσονται οι ανθρώπινες σχέσεις. ‘Όλη του η προσπάθεια οδήγησε στο να επινοήσει και να εξελίξει μια νέα επιστήμη. Η απάντησή του στον γνωστό μας Φρόιντ ήταν «Εγώ ξεκινάω από εκεί που εσύ σταματάς. Εσύ αναλύεις τα όνειρά τους. Εγώ τους βοηθάω να τα κάνουν πραγματικότητα!»
ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ?
Η Αναστασία Γκολέμα είναι απόφοιτος του Κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της διεθνούς σχολής μιμικής και θεάτρου Jacques Lecoq. Απο το 1999 παίζει, δημιουργεί και σκηνοθετεί στη σκηνή και στη ζωή. Το 2005 οργανώνει την ομάδα «Σελάνα» όπου ερευνά, χαίρεται, γράφει και συντονίζει μέχρι σήμερα. Διδάσκει μιμική, κίνηση και υποκριτική σε αυτόνομα σεμινάρια και σε δραματικές σχολές εντός κι εκτός Ελλάδος. Το 2008 αναζητά εναλλακτικές θεραπείες και γίνεται εισηγήτρια της «Satyananda Yoga»”. Τότε ξεκινά και τις σπουδές της στο ψυχόδραμα. Το 2016 παίρνει την πιστοποίηση της από το “ψυχοδραματικό κέντρο ανάπτυξης της προσωπικότητας” του Κων/νου Λέτσιου στην Αθήνα (Πιστοποιημένο μέλος της Ευρωπαϊκής ένωσης εκπαιδευτικών οργανισμών Ψυχοδράματος, FEPTO). Εφαρμόζει ψυχοδραματικές τεχνικές τόσο στη δουλειά της στο θέατρο με εκπαιδευόμενους και επαγγελματίες ηθοποιούς, όσο και με μαθητές της στη γιόγκα και στo θέατρο. Όραμα και στόχος της είναι η χρήση του ψυχοδράματος στην δημιουργία θεατρικών παραστάσεων αλλά και η αυτόνομη χρήση της μεθόδου σε ομάδες και ανθρώπους που τη χρειάζονται.
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Στις ώρες που θα περάσουμε μαζί θα έχουμε τη δυνατότητα να γνωριστούμε, να περπατήσουμε μια βόλτα στον εσωτερικό μας κόσμο και στη μοναδικότητά του, να επικοινωνήσουμε με νέους τρόπους συνδέοντας την ψυχή μας με το σώμα, καθώς θα το αναγνωρίζουμε χαϊδεύοντας τις μνήμες του, παρατηρώντας το και συν-δημιουργώντας τις συνθήκες που θα το κάνουν να αναγεννηθεί.
Επόμενη συνάντηση
Θέατρο Αλκμήνη |Δευτέρα 26 Μαρτίου 7.30-9.30 μμ |Τιμή 20€
Για παρακράτηση θέσης έως 24 Μαρτίου η τιμή είναι στα 15€
Τηλέφωνο κρατήσεων 6932110221