Πρώτος τσακωμός στη σχέση σου – Πως το αντιμετωπίζεις;
Ο πρώτος τσακωμός κάνει την εμφάνισή του στην σχέση σου, και σε προβληματίζει;
Μία σχέση είτε πάει καλά, είτε αρχίζει να συννεφιάζει, οι τσακωμοί υπάρχουν και θα υπάρχουν για όσο επικοινωνούμε με ανθρώπους. Πάντα, δηλαδή.
Το πως αντιμετωπίζεις όμως τον τσακωμό όταν έρθει, αυτό είναι μια υπόθεση που σηκώνει μεγάλη κουβέντα.
Αρχικά, θέλω να καταλάβεις ότι είστε και οι δύο απέναντι στο πρόβλημα και όχι εχθροί μεταξύ σας. Μαζί θα το αντιμετωπίσετε και αυτό.
Οποιαδήποτε διαφωνία έχει αγάπη, να είσαι σίγουρη ότι θα λυθεί.
Οι σχέσεις δε διαλύονται με το πρώτο τσακωμό, ούτε κατά διάνοια. Επομένως, αν στεναχωριέσαι ότι θα «σε αφήσει» επειδή ίσως και να το πάρα έκανες, αυτό δεν ισχύει αν η σχέση είναι δυνατή και αγάπη αμείωτη. Βέβαια καλό είναι να μη φτάσεις στο σημείο να το παρακάνεις γιατί «οι λέξεις φλέβες είναι, μέσα τους αίμα τρέχει» όπως είχε πει ο Ρίτσος.
– Άρα, προσοχή στη δύναμη των λέξεων, αυτών που πληγώνουν.
– Άσε τον εγωισμό στην άκρη. Κανείς δε κατάλαβε τίποτα με τον εγωισμό του, το αντίθετο έμεινε μόνος του με αυτόν παρέα. Ζητά συγγνώμη αν έκανες λάθος και να το εννοείς. Μια αληθινή συγγνώμη τη στιγμή του λάθους, είναι φάρμακο στη ψυχή του πληγωμένου.
– Πάρε το χρόνο σου. Αυτή είναι μια συμβουλή που δίνω συνέχεια στον εαυτό μου. Μετά από ένα τσακωμό, απομονώσου σε ένα δωμάτιο και είτε σκέψου, είτε κλάψε, είτε κοίτα το ταβάνι. Όταν βγεις από το δωμάτιο, θα είσαι πιο ήρεμη και η ένταση θα έχει φύγει. Συν ότι δε θα έχεις ξεφύγει στη συμπεριφορά σου.
– Συζήτησε το. Αυτό είναι το επόμενο βήμα. Μόλις περάσουν τα νεύρα και ο θυμός, πιάσε τον άνθρωπο σου και μίλα του. «Τι είπα που σε πλήγωσε» «εμένα πάντως με θύμωσε αυτό» «τι θα κάνουμε για αυτό». Αυτές είναι μερικές καλές φράσεις που καλό είναι να τις εννοείς και να τις εκφράσεις.
– Μη κοιμηθείτε τσακωμένοι. Αυτό πάντα μου το έλεγε η μαμά μου, σε κάθε τσακωμό με την αδερφή μου, αλλά ισχύει σε όλες τις σχέσεις. Αν αγαπάς κάποιον, θα σου βγει αβίαστα να μη θες να κοιμηθείς με βαριά καρδιά και κυρίως χώρια από τον άνθρωπο σου. Η αγκαλιά είναι το φάρμακο. Ακόμα και αν ο λόγος είναι πιο σοβαρός και η αγκαλιά μάλλον δε λύνει το πρόβλημα, εσύ πάλι πες ένα καληνύχτα. Αύριο είναι μια νέα μέρα.
– Φρόντισε να διορθώσεις τα λάθη σου. Όλοι κάνουμε. Το να διορθώνουμε τα λάθη μας, δε σημαίνει ότι αλλάζουμε για κάποιον, απλά παραδεχόμαστε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι λάθος και πρέπει αν μας ενδιαφέρουν οι ανθρώπινες σχέσεις να την αλλάξουμε asap. Η λογική «αυτή είμαι και σε όποιον αρέσω» δε περνάει πια. Στη πραγματικότητα ποτέ δεν υπήρξε. Τι σημαίνει δηλαδή αυτό? Ότι αν είσαι τοξικός ή τοξική θα πρέπει να σε δεχτώ γιατί μου λες ότι αυτή είσαι?
– Με αγάπη. Κράτησα το τελευταίο ως πιο σημαντικό. Αν αγαπάς, δε σου βγαίνει ούτε πάνω στα νεύρα ο κακός λόγος. Ξέρεις ποιον εννοώ. Αυτόν το λόγο που καρφώνεται σα μαχαίρι και όταν το τραβήξεις, πεθαίνεις όπως πεθαίνει και η σχέση. Την ώρα του τσακωμού είναι λογικό και ανθρώπινο να ανέβουν οι τόνοι, να πείτε μια λέξη παραπάνω αλλά ως εκεί. Μην παρεκτραπεις. Τον αγαπάς να σου θυμίσω. Θυμισου το και εσύ!
Η αγάπη είναι άλλωστε η απάντηση, όποια και αν είναι η ερώτηση (μια παραλλαγή του γνωμικού «ο άνθρωπος είναι η απάντηση).
Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι δύσκολες αλλά για αυτό αξίζουν. Σε ωθούν σε μια διαδικασία αυτό βελτίωσης και αν δεν σε οδηγούν προς τα εκεί. Είσαι στη λάθος σχέση.
Εμείς σου ευχόμαστε να ανήκεις στη πρώτη κατηγορία.
Για περισσότερα άρθα ψυχολογίας διάβασε εδώ.