Τους μήνες του καλοκαιριού το σώμα και το δέρμα μας χρειάζονται παραπάνω φροντίδα λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας. Εκτός από τα αντηλιακά προϊόντα, τα καπέλα και το νερό (το λιγότερο 3 λίτρα/ημέρα) υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην πρόσληψη και προτασία ενάντια σε βλάβες των κυττάρων, καρκίνο του δέρματος, πρόωρη γήρανση, καταστάσεις σοβαρές και μη αναστρέψιμες.
1.Φρούτα : βερίκοκα, γκρέιπφρουτ, παπάγια, καρπούζι, πεπόνι και πιο συγκεκριμένα πεπόνι cantaloupe. Η συγκεκριμένη ποικιλία πεπονιών αποτελεί εξαιρετική πηγή βήτα-καροτίνης, περιέχοντας περίπου 10 φορές περισσότερη βήτα-καροτίνη, 3 φορές περισσότερη βιταμίνη C και 1/3 περισσότερο κάλιο από τα κοινά πεπόνια. Η βήτα-καροτίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην επιδιόρθωση και την ανάπτυξη των ιστών του δέρματος.
Επίσης τα παραπάνω φρούτα είναι πλούσια στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, το οποίο έχει αποδειχτεί ότι προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UV και από τα εγκαύματα που μπορεί να προκληθούν από τον ήλιο. Ακόμα, οι φράουλες οι οποίες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και αυτό συμβάλλει στη διατήρηση του κολλαγόνου της επιδερμίδας και στη γρηγορότερη επούλωση των ηλιακών εγκαυμάτων.
2.Λαχανικά : ντομάτα, η οποία είναι πλούσια στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο,σπανάκι το οποίο είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, Β και C, όπως επίσης και λουτεΐνης και κουερσετίνης. Τα θρεπτικά αυτά συστατικά βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου, τα εξανθήματα, το ξηρό δέρμα και από διάφορες άλλες παθήσεις λόγω της εκτεθειμένης στον ήλιο επιδερμίδα. Λεμόνια, μπρόκολο, κουνουπίδι, πιπεριές, κατσαρό λάχανο, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και καρότο πλούσιο σε β-καροτίνη.
3.Θαλασσινά : Οι γαρίδες, τα μύδια, το χταπόδι, τα καλοκαιρινά και απολαυστικά τρόφιμα για τους λάτρεις των θαλασσινών, είναι και πολύ ωφέλιμα για την προστασία μας από τις επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Αυτό συμβαίνει διότι περιέχουν ψευδάργυρο και σελήνιο, τα οποία διατηρούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος και ταυτόχρονα δρουν ενάντια στις βλαβερές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας.
4.Πράσινο τσάι : Το πράσινο τσάι, εκτός από δροσιά, φρεσκάδα, ευχαρίστηση και ενυδάτωση , μας προσφέρει κύμα αντιοξειδωτικών στον οργανισμό μας. Τα αντιοξειδωτικά μπλοκάρουν τις βλάβες στο DNA που προκαλούνται από τις υπεριώδεις ακτίνες.
5.Μαύρη σοκολάτα : Τα φλαβονοειδή της έχουν την ικανότητα να απορροφήσουν τις ακτίνες UV και να μας χαρίσουν την προστασία τους έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας. Απαραίτητο να αναφερθεί πως το γάλα στη σοκολάτα μπορεί να ακυρώσει τα αντιοξειδωτικά της οφέλη γι’ αυτό προτιμήστε την αγνή και μαύρη.
6.Κοτόπουλο : Πλούσιο σε ψευδάργυρο και σελήνιο, συμβάλλει στην προστασία μας από την ηλιακή ακτινοβολία καθώς και για το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος.
7.Όσπρια : Προστασία ενάντια της ηλιακής ακτινοβολίας, του κολλαγόνου και της ελαστίνης του δέρματος.
8.Ξηροί καρποί : Πλούσιοι και αυτοί σε ψευδάργυρο και σελήνιο.
9.Συκώτι : Πλούσιο σε β-καροτίνη δρα ενάντια της ηλιακής ακτινοβολίας, αναδομεί και βοηθά στην ανάπτυξη των ιστών του δέρματος.
10.Κρόκος αβγού : Συμβάλλει στην αναδόμηση και στην ανάπτυξη των ιστών του δέρματος λόγω της β-καροτίνης.