Πως θα καταλάβεις εάν είσαι παραγωγική ή όχι – Ανακάλυψε μικρά μυστικά της καθημερινότητά σου!
Οι μορφές παραγωγικότητας στην καθημερινότητά μας…που παραβλέπονται.
Πολλές φορές δημιουργείται η εσφαλμένη εντύπωση πως η έννοια της παραγωγικότητας και της “σωστής” αξιοποίησης του χρόνου μας, είναι άμεσα συνυφασμένη με την εργασία. Ωστόσο, αυτή η αντίληψη, μας αποτρέπει από το να δούμε την αλήθεια πίσω από την σειρά των των μικρών δραστηριοτήτων, που μπορείς να απολαύσεις κάθε μέρα, είναι παραγωγικές και όχι στο στενό πλαίσιο της έννοιας που έχει δημιουργηθεί λανθασμένα.
Ας ξεκινήσουμε από την έννοια της παραγωγικότητας και τον επαναπροσδιορισμό της: Το να φροντίζεις και να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου, είναι παραγωγικό. Το να δουλεύεις και να εργάζεσαι σε κάτι που αγαπάς και απολαμβάνεις είναι παραγωγικό. Να περνάς χρόνο με αγαπημένα σου πρόσωπα είναι παραγωγικό. Δεν υπάρχει κάποιο όριο στις πράξεις που μπορούν να αποβούν σημαντικές και θετικές για κάποιον.
Πώς θα ξέρεις αν μία πράξη είναι παραγωγική ή όχι;
Βασικό κριτήριο είναι το συναίσθημα το οποίο σου δημιουργεί η δραστηριότητα αυτή αλλά και η αίσθηση με την οποία σε αφήνει. Επιπλέον, αυτό που θα πρέπει να εξετάζεται είναι κατά πόσο, η επανάληψη της πράξης αυτής σε βάθος χρόνου θα έχει θετικά αποτελέσματα σε εσένα αλλά και αν επηρεάζει με αντίστοιχο και έμμεσο τρόπο τους γύρω σου. Αν μαθαίνεις, αν βγαίνεις κερδισμένος, πιο ήρεμος και ευτυχισμένος άνθρωπος από την πράξη αυτή στο ανακαλώντας την ημέρα σου στο τέλος της.
Στους ρυθμούς και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας μερικές φορές μοιάζει να μην υπάρχει χρόνος για επένδυση σε δραστηριότητες που δεν θα έχουν κάποιο άμεσο αποτέλεσμα στην ζωή μας. Και αν και αυτό είναι αλήθεια φαινομενικά, στην πραγματικότητα, έχουμε την δυνατότητα της επιλογής. Θα είναι ανάγκη να θυσιάσεις τον χρόνο που θα αφιέρωνες για να δεις βίντεο στον υπολογιστή σου, για να να κάνεις κάποια παραγωγική για εσένα δραστηριότητα όταν δεν υπάρχει χρόνος και για τα δύο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε πράξη σου θα πρέπει να βιώνεται και να εξετάζεται πάντοτε υπό αυτό το πρίσμα. Το μυστικό είναι η ισορροπία.
Αυτό το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είναι η αφιέρωση χρόνου και σκέψης αναφορικά με τις δραστηριότητες που κρίνεις εσύ για τον εαυτό σου παραγωγικές αλλά και ευχάριστες παράλληλα, που θα μπορούσες να εντάξεις στην ρουτίνα σου, ώστε να πάψει να θυμίζει τόσο ρουτίνα αλλά κάτι ευχάριστο.
Τέλος, είναι σημαντικό να επαναπροσδιοριστεί η αντίληψη που έχουν δημιουργήσει τα social media, το workaholic culture, και η προσπάθεια που γίνεται για την διαρκή αξιοποίηση του χρόνου μας, γεγονός που σταδιακά οδηγεί σε burnout.
Διάθεσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου, δημιούργησε χρόνο στο πρόγραμμα σου για αυτό.
Διάβασε περισσότερα άρθρα μου εδώ!