Περιβάλλον: Ο “κοριός” του ελάτου! Τι πρέπει να προσέξουμε.
Κωνσταντίνος Θ. Μπουχέλος Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Παρατήρησα ότι σε μελισσοκομικές ιστοσελίδες, αναφέρεται το μελιτογόνο έντομο: Cinara pectinatae, Οικογένεια Lachnidae (Aphididae), ως ο “κοριός” του ελάτου!
Δεν πρόκειται περί κοριού, αλλά είναι μικρές μαύρες μελίγκρες (αφίδες) οι οποίες παρασιτούν συνήθως στις κορυφές των μικρών ελάτων αλλά και στις άκρες των κλαδιών.
Η διευκρίνιση γίνεται προς αποφυγήν παρεξηγήσεων από περιοίκους που οι κατοικίες τους γειτονεύουν με έλατα και οι οποίοι, με το δίκιο τους, θα φοβηθούν ότι πρόκειται για τον επικίνδυνο κοριό (Cimex lectularius, Οικογένεια Cimicidae), ενώ πρόκειται περί ενός ακίνδυνουγια τον άνθρωπο και ωφέλιμου εντόμου.
Άπτερα , καστανόχρωμα, σχήμα πεπλατυσμένο – οβάλ, , 4-6 mm, με προβοσκίδα
και χαρακτηριστική (κορεώδη) οσμή. Τρέφονται από αίμα θηλαστικών. Προσβάλλουν θερμόαιμα ζώα και τον άνθρωπο την νύχτα, όπου και προκαλούν αλλεργικά συμπτώματα. Χωρίς αίμα δεν εξελίσσεται ο βιολογικός κύκλος, μπορούν να μείνουν και μήνες χωρίς τροφή (2-12 μήνες) . Φωλιάζουν σε κρεβάτια, χαραμάδες, ταπετσαρίες καθώς και σε ζώα όπως: πτηνά, νυχτερίδες, τρωκτικά.
Η καταπολέμηση τους είναι πολύ δύσκολη καταπολέμηση τους είναι πολύ δύσκολη. Μόνον από ειδικευμένους επαγγελματίες και εταιρίες που διαθέτουν τον κατάλληλον εξοπλισμό και σκευάσματα.
Μαύρη αφίδα του ελάτου
Πρόκειται για μικρές μαύρες μελίγκρες οι οποίες παρασιτούν συνήθως στις κορυφές των μικρών ελάτων αλλά και στις άκρες των κλαδιών.
Η «μαύρη αφίδα του ελάτου» είναι πολύ ευαίσθητη στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες. Χρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες και μηδενική βροχόπτωση. Λόγω αυτής της ευαισθησίας, δίνει κάθε 3-4 χρόνια παχύρευστο μελίτωμα και τα έλατα κυριολεκτικά πλημμυρίζουν με μέλι.
Κ. Μ.