Παξιμάδια & Διατροφή: Αυτοί Είναι Οι Λόγοι Που Πρέπει Να Τα Εντάξουμε Στην Διατροφή Μας
Τα παξιμάδια μπορούν να καταναλωθούν ως ένα γρήγορο και εύκολο σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και ως ένα πλήρες-κύριο γεύμα.
Υπάρχουν πολλά είδη παξιμάδων για να καλύψουν όλες τις προτιμήσεις και τις διατροφικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, θα βρεις στην αγορά κρητικά παξιμάδια κριθαρένια, ολικής αλέσεως, σικάλεως, σιταρένια, χωρίς πρόσθετο αλάτι ή με κρητικό ελαιόλαδο.
Μερικά συχνά ερωτήματα και απορίες που ακούμε οι διαιτολόγοι σχετικά με τα παξιμάδια και τα ευεργετικά τους οφέλη στην υγεία, είναι τα εξής:
- Ποια είναι η διατροφική αξία των παξιμαδιών;
- Έχουν μέρος σε μια ισορροπημένη διατροφή;
- Μπορούμε να τα καταναλώσουμε αν επιθυμούμε να χάσουμε βάρος;
Στο συγκεκριμένο άρθρο σας λύνουμε όλες τις απορίες σας σχετικά με τα παξιμάδια και σας παρουσιάζουμε 5+1 λόγους για τους οποίους είναι καλό να τα ενσωματώσετε στην καθημερινή διατροφή σας.
1. Καλύτερη πέψη
Το παξιμάδι έχει πιο σκληρή σύσταση από τα υπόλοιπα αρτοπαρασκευάσματα. Συνεπώς, πρέπει να το μασήσουμε περισσότερο για να το καταναλώσουμε και κατά επέκταση χρειάζεται μεγαλύτερη έκκριση σιέλου.
Στο σάλιο περιέχεται το ένζυμο αμυλάση, το οποίο διασπά τους υδατάνθρακες σε μικρότερους πολυσακχαρίτες κατά την διαδικασία της πέψης.
Συνεπώς, το παξιμάδι είναι πιο εύπεπτο, αφού η πέψη ξεκινάει ήδη κατά τη μάσηση.
2. Καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα
Τα παξιμάδια χαρακτηρίζονται από αυξημένη περιεκτικότητα φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αυξάνοντας το βάρος των κοπράνων και μειώνοντας το χρόνο διέλευσης τους από το γαστρεντερικό σωλήνα.
Επίσης, η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νόσων και διαταραχών όπως η εκκολπωμάτωση και οι αιμορροΐδες αλλά και να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
3. Κατάλληλα για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη
Τα παξιμάδια περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, η κατανάλωση των οποίων δεν προκαλεί απότομη μεταβολή στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα (βραδύτερη απορρόφηση της γλυκόζης), με αποτέλεσμα τα κρίθινα παξιμάδια να μπορούν να καταναλώνονται και από άτομα με τάση υπεργλυκαιμίας και σακχαρώδη διαβήτη.
4. Τόνωση του οργανισμού
Τα παξιμάδια χαρακτηρίζονται για την υψηλή διατροφική τους αξία, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα που συμβάλλουν στην τόνωση του οργανισμού.
Πιο συγκεκριμένα, τα κρητικά παξιμάδια περιέχουν:
- Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
- Σίδηρος
- Χρώμιο
- Χαλκός
- Σελήνιο
- Μαγνήσιο
- Μαγγάνιο
5. Σύμμαχος στην απώλεια βάρους
Το υψηλό περιεχόμενο των παξιμαδιών σε φυτικές ίνες μειώνει τόσο την απορρόφηση λίπους όσο και το αίσθημα πείνας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται.
Επιπλέον, η θετική δράση τους στη μείωση του σωματικού βάρους οφείλεται και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχουν, οι οποίες ενισχύουν το μεταβολισμό των λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων.
6. Διατροφική πηγή πρωτεΐνης
Ένας από τους πιο διαδεδομένους διατροφικούς μύθους είναι αυτός που λέει ότι τα παξιμάδια δεν περιέχουν πρωτεΐνη.
Τα παξιμάδια όχι μόνο μας τροφοδοτούν με πρωτεΐνες αλλά αποτελούν μια εξαιρετική διατροφική πηγή πρωτεϊνών.
Συγκεκριμένα, τα Κριθαρένια παξιμαδάκια χωρίς αλάτι (400γρ) περιέχουν 15,4% πρωτεΐνη, τα Παξιμαδάκια σικάλεως (400γρ) 14,3% και τα Κριθαρένια παξιμαδάκια (400γρ) 13,4%, αντίστοιχα.
Όταν το γεύμα σας περιλαμβάνει ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης σας βοηθά να παραμείνετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός ότι η κατανάλωση γευμάτων πλούσιων σε πρωτεΐνη, επιδρά σε ορμονικούς μηχανισμούς κορεσμού.
Συμπερασματικά, τα παξιμάδια υπερέχουν διατροφικά, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα και κατά επέκταση προσφέρουν μοναδικά οφέλη στον οργανισμό μας.
Βέβαια, προκειμένου να επωφεληθούμε μέγιστα από τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρουν, είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουμε παξιμάδια χωρίς συντηρητικά και υψηλής ποιότητας, όπως είναι τα παξιμάδια ”το Μάννα” Τσατσαρωνάκη!
Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος