Παντζάρια τα ‘’αιμοθεραπευτικά’’ και όχι μόνο…
Τα παντζάρια είναι από τα πιο πολύτιμα λαχανικά που υπάρχουν. Πόσοι γνωρίζουν ότι το παντζάρι θεωρείται υπερ-φάρμακο;
Το παντζάρι περιέχει σε μεγάλη συγκέντρωση κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό αλλά και ίχνη από σπάνια μέταλλα όπως ρουμπίνιο και κάσιο, καθώς και βιτμαίνη Β1-Β2, φυτικές ίνες κ.α. Ο Γαληνός και ο Διόσκουρος πίστευαν ότι έχουν ισχυρή αιμοποιητική δύναμη, γι’αυτό συνίσταται σε άτομα με αναιμία, σε γενικότερες ασθένειες του αίματος (λευχαιμία κ.α.) καθώς και σε ηπατικές δυσλειτουργίες (ενεργοποιεί την ηπατική αποτοξίνωση). Έχουν προστατευτική δράση σε διάφορες εκφυλιστικές καταστάσεις, σε ρευματοπάθειες, σε γεροντική άνοια και Αλτσχάιμερ, εξισορροπούν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, προστατεύουν από κυτταρικές αλλοιώσεις του στομάχου κ.α. Τα κόκκινα παντζάρια, εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσής τους σε μαγνήσιο συμβάλλουν στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από το οργανισμό. Καταναλώστε τα : -συνοδευτικά στο κυρίως γεύμα σας σαν σαλάτα (βρασμένα ή ωμά συνδυασμένα με ξινόμηλο-καρότο και καρύδια) – σαν σούπα παντζαριού (μπορείτε να συμπεριλάβετε και 1-2άλλα λαχανικά) -φτιάξτε δροσερή σαλάτα παντζαριού με γιαούρτι και καρύδια – τονωτικό χυμό από παντζάρια και άλλα λαχανικά ή και φρούτα (π.χ. παντζάρι 1τμχ.-καρότο-σέλερι-πιπερόριζα κ.α.)