Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2018%2F03%2Fimages easyblog images 927 436b4a3b37e4d19d7d260ac954f98119 XL

Πασαρέλα Ελπίδας: Η Angelina Jolie παρουσιάζει ένα εντελώς διαφορετικό fashion show (video)

author likewoman

17 Μαρ 2018

Η Ειδική Απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Angelina Jolie, παρουσίασε από την πρώτη γραμμή ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο fashion show, υπό την αιγίδα του RefuSHE, με σκοπό να στηρίξει τις τεχνίτριες και καλλιτέχνιδες πρόσφυγες.

Επιμέλεια Γιώτα Πετσιώτη

 

hips.hearstapps.com hmg prod.s3.amazonaws.com images hbz angelina jolie 00 index 1520354030 scaled

 

Σε όλα τα χρόνια της ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, η Angelina Jolie, η πιο λαμπερή γυναίκα στον πλανήτη, δεν πήγε ποτέ σε επίδειξη μόδας. «Δεν έχω βρεθεί ποτέ σε κάτι τέτοιο», ανέφερε η Jolie. Έτσι λοιπόν περιγράφει και μοιράζεται την εμπειρία της να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της σε καταφύγιο προσφύγων στο Ναϊρόμπι της Κένυας, τον περασμένο Ιούνιο. «Αυτό εδώ ήταν το δικό μου είδος πασαρέλας: τα πιο όμορφα κορίτσια, αυτές που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν και κρατούν το κεφάλι τους ψηλά, παρουσιάζοντας τα δικά τους σχέδια και την κουλτούρα τους και δείχνοντας πως είναι δυνατό να βρεθεί και πάλι η θηλυκότητά σου μετά από τη βάναυση επίθεση που έχει δεχτεί».

 

Το καταφύγιο που επισκέφθηκε η Jolie για την Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες διοικείται από την RefuSHE, μια ΜΚΟ που επιδιώκει να καλύψει ένα σημαντικό χάσμα στην περίθαλψη για κορίτσια και νέες γυναίκες ηλικίας 13 έως 23 ετών που εγκαταλείπουν τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και άλλες εμπόλεμες περιοχές. «Όλα τα κορίτσια που γνώρισα είχαν χωριστεί από τις οικογένειές τους ή είχαν δει τους γονείς τους να σκοτώνονται». «Σχεδόν όλες είχαν υποστεί σεξουαλική βία και πολλές είχαν γεννήσει μετά από κάποιο βιασμό». Το RefuSHE παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες αλλά και καταφύγιο και διεξάγει ένα πολυεπιστημονικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

 

 

hips.hearstapps.com hmg prod.s3.amazonaws.com images hbz angelina jolie 01 1520354254 scaled

 

 

Με την υποστήριξη  του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η RefuSHE ενθαρρύνει επίσης την οικονομική ενδυνάμωση, διδάσκοντας τις νέες γυναίκες πώς να φτιάχνουν πολύχρωμα κασκόλ, χρησιμοποιώντας αντισκωριακή βαφή, μια παραδοσιακή τεχνική της Ανατολικής Αφρικής παρόμοια με την tie-dye. Αυτό δίνει στους πρόσφυγες μια την δυνατότητα να μπουν στο εμπόριο οπου μπορεί να τους βοηθήσει να οδηγηθούν προς την οικονομική ανεξαρτησία. Το 100% των εσόδων από τα κασκόλ που φτιάχνουν, επαν-επενδύονται στο πρόγραμμα και στους τεχνίτες του. Από το 2010, σχεδόν το 70% από αυτές έχουν γίνει ανεξάρτητες.

 «Πίστευα ότι τα κορίτσια αντιπροσώπευαν την κουλτούρα και τη τέχνη τους με έναν τρόπο που ήταν τόσο εντυπωσιακός», λέει η Jolie για το show, το οποίο κορυφώθηκε με τους θεατές να σηκώνονται όρθιοι και  να χορεύουν με τα μοντέλα. «Είναι ολοκληρωμένες γυναίκες». Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος μιας πρωτοβουλίας της UNHCR, MADE51, που στοχεύει να φέρει την πρόσβαση στην αγορά στις προσφυγοπούλες τεχνίτριες.

 

hips.hearstapps.com hmg prod.s3.amazonaws.com images hbz angelina jolie 03 1520354385

RefuSHE bag, $65, shop.refushe.org.

 

 Τώρα, το MADE51 βοηθά το RefuSHE να επεκτείνει τη γκάμα των προϊόντων του με μια νέα σειρά τσαντών από τεχνίτριες που ζουν στο Kakuma, ένα προσφυγικό στρατόπεδο στη βορειοδυτική Κένυα, όπου η Jolie έχτισε ένα σχολείο για κορίτσια, και στον κοντινό οικισμό Kalobeyei. Το ύφασμα θα βάφεται στο Nairobi και στη συνέχεια θα αποστέλλεται στο Kakuma, όπου οι τεχνίτριες θα το μετατρέπουν σε υφασμάτινες τσάντες και clutches. Από εκεί οι τσάντες θα αποστέλλονται στο Kalobeyei, όπου μια ομάδα τεχνιτών της Αιθιοπίας, φημισμένες για τις δεξιότητές τους, θα προσθέτουν διακοσμητικά στοιχεία.

 

«Υπάρχει τόσο μεγάλο ταλέντο στους πληθυσμούς των προσφύγων που πηγαίνει χαμένο επειδή οι άνθρωποι δεν επιτρέπεται να εργάζονται ή δεν είναι σε θέση να εργαστούν», λέει η Jolie. Για τη Halima Aden, ένα 20χρονο μοντέλο Σομαλο-Αμερικάνικης καταγωγής, που πέρασε τα πρώτα επτά χρόνια της ζωής της στο Kakuma, το πρόγραμμα RefuSHE είναι μια ευπρόσδεκτη «ανάσα» στη ζωή του στρατοπέδου, όπου οι επιχειρηματικές γυναίκες βασίζονται σε μια εμπορική οικονομία θυμιάματος ή πλέξης μαλλιών για να τα βγάλουν πέρα. «Εύχομαι η μαμά μου να είχε κάτι τέτοιο στο στρατόπεδο», λέει η Aden. «Ως πρόσφυγας, μερικές φορές νιώθεις ότι δεν έχεις λόγο στον κόσμο, οπότε είναι ωραίο που οι γυναίκες μπορούν τώρα να έχουν την πρωτοβουία στα δικό τους πεπρωμένο. Η κατασκευή που μαθαίνουν είναι κάτι που μπορεί να πάρουν μαζί τους, επειδή η γνώση παραμένει και δεν χάνεται».

 

 

hips.hearstapps.com hmg prod.s3.amazonaws.com images hbz angelina jolie 04 1520354944

RefuSHE scarf, $44, shop.refushe.org.

 

 

Με την ενσωμάτωση διαφόρων τεχνικών δεξιοτήτων και τη διάδοση του έργου μεταξύ διαφορετικών στρατοπέδων, το πρόγραμμα δίνει στον μέγιστο αριθμό προσφύγων την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις δεξιότητές τους και να κερδίσουν εισόδημα, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα απομακρυσμένα στρατόπεδα της Κένυας, όπου το ημίξηρο κλίμα είναι ακατάλληλο για γεωργία. Το MADE51 προβάλλει ότι, αν οι έμποροι λιανικής εμπλακούν και πραγματοποιήσουν παραγγελίες, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας 12.000 νέων θέσεων εργασίας μόνο στην Κένυα. «Χρειαζόμαστε περισσότερες πρωτοβουλίες όπως αυτό», συμπληρώνει η Jolie, προβάλλοντας τις κοινότητες των προσφύγων-τεχνιτών σε 70 χώρες, που κυμαίνονται από τους κατασκευαστές καλαθιών της Ρουάντα μέχρι τους Αφγανούς πωλητές κιλιμιών, οι οποίοι θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από το MADE51. «Κανείς δεν θέλει να είναι πρόσφυγας ή να ζει με βοήθεια». «Θέλουν να έχουν αξιοπρεπείς, χρήσιμες ζωές, όπως όλοι μας. Ελπίζω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή».

 

RELATED