Παρίσι: 70 χρόνια μετά ξεκλειδώνουν ένα σπίτι με “εκατομμύρια” έργα τέχνης
Δείτε τι εκπληκτικό ανακάλυψαν σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι στο Παρίσι μετά από 70 ολόκληρα χρόνια…
Το 1939 ένα διαμέρισμα στο Παρίσι εγκαταλείφθηκε. Μετά από 70 ολόκληρα χρόνια, ένας πλειστηριαστής άνοιξε το διαμέρισμα και μέσα ανακάλυψε έργα τέχνης που κοστολογούνται σε εκατομμύρια. Διαβάστε παρακάτω την ιστορία του…
Η 23χρονη Madame de Florian εγκατέλειψε το διαμέρισμά της στη γαλλική πρωτεύουσα, το Παρίσι, το 1939. Ήταν η εποχή που ξεκινούσε το Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και όπως φαίνεται να συνέβη, η Madame de Florian έλαβε μια ειδοποίηση για την εισβολή των γερμανών στρατιωτών στο Παρίσι.
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να γλιτώσει από όλο αυτό το κακό που ερχόταν, κλείδωσε το διαμέρισμά της που βρισκόταν στο quartier Pigalle και έφυγε μαζί με άλλους Παριζιάνους.
Η Madame de Florian κατευθύνθηκε νότια της Γαλλίας προς την ελεύθερη ζώνη όπου θα ήταν ασφαλής και προφυλαγμένη.
Δεν κατάφερε ποτέ να επιστρέψει στο σπίτι της. Παρόλα αυτά, συνέχισε να πληρώνει κανονικά το ενοίκιο για όλη την υπόλοιπη ζωή της. Το 2010 η Madame de Florian έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.
Λίγο καιρό μετά το θάνατό της, οι κληρονόμοι της έλαβαν γνώση για την ύπαρξη αυτού του διαμερίσματος στο Παρίσι. Προσέλαβαν έναν δημοπράτη ονόματι Olivier Choppin-Janvry με σκοπό να κάνει μια καταγραφή όλων των αξιόλογων αντικειμένων που βρίσκονταν μέσα σε αυτό το διαμέρισμα όλα αυτά τα χρόνια.
Καθώς ξεκλείδωσαν την πόρτα, ο δημοπράτης και ολόκληρη η ομάδα του έμειναν άναυδοι: Το διαμέρισμα ήταν μια εκπληκτική απεικόνιση της εποχής πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι στο διαμέρισμα αυτό ήταν κρυμμένοι θησαυροί μεγάλης αξίας. Ο χώρος της τραπεζαρίας ήταν εντελώς γεμάτος από πιάτα και ποτήρια. Διάφοροι πίνακες είχαν αποκαθηλωθεί από τους τοίχους σα να ήταν έτοιμοι να μεταφερθούν κάπου αλλού αλλά φαίνεται ότι η ιδιοκτήτρια δεν πρόλαβε ποτέ να τους πάρει μαζί της.
Το έπιπλο-τραπέζι της «αυταρέσκειας» φαίνεται σα να περίμενε πάντα την επιστροφή της ιδιοκτήτριάς του. Παντού υπήρχαν βούρτσες χτενίσματος, είδη καλλωπισμού, μπουκαλάκια με αρώματα της εποχής και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα καθημερινής χρήσης.
Στη γωνία του δωματίου υπήρχε ένας αυθεντικός λούτρινος Micky Mouse και ένα γουρουνάκι Porky. Αντανακλούσαν έντονα την εποχή πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ίσως η σημαντικότερη ανακάλυψη είναι ένας πίνακας ζωγραφικής που απεικονίζει μια όμορφη γυναίκα μέσα σε μια ροζ τουαλέτα. Μετά από περαιτέρω μελέτη, ανακάλυψαν ότι επρόκειτο για την Marthe De Florian, γιαγιά της Madame De Florian.
Στην αρχή ο δημιουργός του έργου παρέμενε άγνωστος. Στη συνέχεια όμως, μετά από ενδελεχή έρευνα, οι ερευνητές έφτασαν στο συμπέρασμα ότι ο πίνακας ήταν δημιούργημα του Ιταλού ζωγράφου Giovanni Boldini της Belle Epoque εποχής.
Η Marthe de Florian ήταν μια πολύ διάσημη Παριζιάνα ηθοποιός που έζησε μια πλούσια και πολυτελή ζωή . Μια συλλογή από ερωτικά γράμματα βρέθηκε στο διαμέρισμα, κάποια από τα οποία μπορούσαν να προέρχονταν από πολλούς διάσημους «μνηστήρες» , μεταξύ των οποίων πολλοί Πρωθυπουργοί και Πρόεδροι της Γαλλίας.
Ενώ η Marthe ήταν ένα θέμα της ζωγραφικής του Giovanni, περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία έδειξαν ότι οι δυο τους υπήρξαν εραστές, παρότι ότι ο Giovanni ήταν παντρεμένος. Το πορτρέτο της Marthe ολοκληρώθηκε το 1888, όταν η Marhte ήταν είκοσι τεσσάρων ετών. Το 2010, ο πίνακας πωλήθηκε για $ 3.4 εκατομμύρια δολάρια, αφότου ανακαλύφθηκε στο εγκαταλειμμένο διαμέρισμα.
Ήταν το πιο πολύτιμο από οποιοδήποτε άλλο έργο του Giovanni.
Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες από το εσωτερικό του σπιτιού στο βίντεο που ακολουθεί:
Eπιμέλεια Γιώτα Πετσιώτη
Τάνια Νικολοπούλου
Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».