Skip to main content
Likewomangr MODA SOUREALISMOS b34350c3

Paris fashion week: Σουρεαλισμός και μόδα, ένας «έρωτας» δίχως τέλος

Η Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής του Παρισιού έφτασε στο τέλος αναδεικνύοντας την επιθυμία των σχεδιαστών για απόδραση μέσα σε μια εποχή κρίσεως και αβεβαιότητας.

Καθώς το ένα show υποδεχόταν το άλλο, η ποικιλία των σουρεαλιστικών συνόλων είναι εμφανής. Μετά την πανδημία, τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και μια επερχόμενη κρίση, οι αμφιβολίες για τον ρόλο της μόδας σε περιόδους κρίσεως αυξάνονται. Οι σχεδιαστές απέδειξαν ότι μπορούν να προσφέρουν μια έξοδο διαφυγής μέσω της φαντασίας και του υπερβολικού.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη irina shayk (@irinashayk)

Το κίνημα του σουρεαλισμού γεννήθηκε σε μια εποχή που οι άνθρωποι είχαν ανάγκη για έκφραση και απελευθέρωση, έξω από την νόρμα του φυσιολογικού και της λογικής. Η δεκαετία του 30’ με την πολιτική αστάθεια και την οικονομική κρίση που οδήγησε στο Κραχ έδωσε τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθεί ο σουρεαλισμός. Δεν είναι τυχαία η συχνότητα που συναντάμε πλέον τον σουρεαλισμό στις πασαρέλες. Το κοινό με εκείνη την εποχή είναι ότι οι άνθρωποι ένιωθαν καταπιεσμένοι και ανήμποροι των συνθηκών.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Schiaparelli (@schiaparelli)

Καμιά άλλη σχεδιάστρια δεν έχει επηρεαστεί περισσότερο από την Elsa Schiaparelli. Δεν γίνεται να ξεχάσουμε την στιγμή που σχεδίασε το Skeleton Dress με τον Dali δημιουργώντας ίσως την πιο ιστορική στιγμή στην ιστορία της μόδας. Φανατικός υπέρμαχος του υπερρεαλισμού παραμένει μέχρι σήμερα ο οίκος της, φέρνοντας στην επιφάνεια φορέματα με κεφάλια ζώων και σημεία του σώματος βαμμένα με χρυσή μπογιά θυμίζοντας αγάλματα.

Μια ακόμη αξέχαστη στιγμή του φετινού Fashion Week ήταν η συλλογή που δημιούργησε ο Viktor and Rolf πλάθοντας ένα παραμύθι αποδομημένο. Πριγκιπικά φορέματα τοποθετημένα στα σώματα των μοντέλων με έναν τρόπο απρόσμενο. Ήταν η ανάγκη των σχεδιαστών να παραβλέψουν την σοβαροφάνεια της εποχής.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Viktor&Rolf (@viktorandrolf)

Μια δόση εξέχουσας υπερβολής εντοπίστηκε και στο street style, με τους καλεσμένους να δημιουργούν εντυπώσεις επιλέγοντας avant-garde συνδυασμούς, που δύσκολα μπορούν να ταυτιστούν με την έννοια του street style που έχουμε συνηθίσει. Η Doja Cat επέλεξε τις πιο τολμηρές εμφανίσεις, αρχικά στην επίδειξη του οίκου Schiaparelli ντυμένη και βαμμένη από πάνω μέχρι κάτω στα κόκκινα, ενώ επάνω στο σώμα της είχαν τοποθετηθεί 30.000 κρύσταλλα Swarovski, ένα look εμπνευσμένο από την «Κόλαση του Δάντη».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Doja Cat (@dojacat)

Η σύνδεση της μόδας με τον σουρεαλισμό εντοπίζεται ξεκάθαρα στην ανάγκη για επανάσταση, εντυπωσιασμό και αμφισβήτηση των βαθιά ριζωμένων στερεοτύπων. Το ερώτημα όμως, πως μπορούν να αποτυπωθούν αυτά τα εκκεντρικά σχέδια στην καθημερινότητα παραμένει. Πέραν των μοντέλων που εμφανίζονται στην πασαρέλα και των celebrity που επιθυμούν να εντυπωσιάσουν στο κόκκινο χαλί, ποιος άλλος μπορεί να επιλέξει ένα τέτοιο δημιούργημα. Η απάντηση έγκειται μεταξύ πρόκλησης και εντυπωσιασμού. Όσο φευγαλέα μπορεί να εμφανιστούν στην πασαρέλα ή στα story του Instagram τόσο αξέχαστη παραμένει η εικόνα στις μνήμες μας.

Είμαι φοιτήτρια στο τμήμα Νοσηλευτικής, αλλά η αγάπη μου για την μόδα με οδήγησε στους δρόμους της αρθρογραφίας. Εκ φύσεως ανήσυχο πνεύμα και εθισμένη στα περιοδικά μόδας. Πιστεύω ότι πίσω από κάθε fashion item κρύβεται μια ιστορία και μαζί ελπίζω να την ανακαλύψουμε.

RELATED