Skip to main content
images easyblog images 928 0dc247c07eee71a72cf9409729fb3455 XL 0b3dda04

“Παραδείγματος Χάριν” Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους!

Εξι χώροι υπο-βαθμισμένοι παιχνιδιού.
Οι παραμελημένες παιδικές χαρές, οι συχνά επικίνδυνες για την ασφάλεια των παιδιών. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση ”Παραδείγματος Χάριν”, σε σύμπραξη με τον Δήμο της Αθήνας και την μελέτη μιας ομάδας με όραμα αποφάσισαν να ”αλλάξουν” την υφιστάμενη κατάσταση των χώρων παιχνιδιού.
Οι παιδικές χαρές επι των οδών Καλλισπέρη, Μητσαίων και Καρυάτιδων στου Μακρυγιάννη, και Ραφτοπούλου, Σουλιωτών και Σουλιέ στον Νέο Κόσμο, επιλέχθηκαν να ανασκευασθούν, και να γίνουν χώροι δημιουργικότητας και φαντασίας, χώροι χωρίς σύνορα και εμπόδια για κανένα παιδί.
Ενα μεγάλο μπράβο σε ολους και στην Buerger Katsota Architects για ολο το project.
 
ΠΧΑΘΗΝΑ
Με βάση την καταγραφή και αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης των χώρων παιχνιδιού στις συνοικίες του Δήμου της Αθήνας, η μελέτη ΠΧΑΘΗΝΑ επικεντρώθηκε σε υπο-βαθμισμένους χώρους, διατυπώνοντας μια στρατηγική για τον καθολικό επανασχεδιασμό τους.
Το έργο ΠΧΑΘΗΝΑ η πρώτη προσπάθεια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ‘Παραδείγματος Χάριν’- γίνεται σε σύμπραξη με τον Δήμο της Αθήνας, επιδιώκοντας να φέρει σε δημιουργική επαφή δωρητές και χορηγούς με τους πολίτες και να συνδέσει το καθήκον αλληλεγγύης και προσφοράς με την ατομική προσπάθεια για συμμετοχή και πρόοδο. Ξεκινώντας με ένα πιλοτικό έργο, οργανώνεται ένα επεκτάσιμο πρότυπο στις επιμέρους γειτονιές όλης της πόλης.
Επιλέχθηκαν να ανασκευασθούν έξι χώροι παιχνιδιού, δύο εκ των οποίων θα υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα. Πρόκειται για τους χώρους επί των οδών:
– Καλλισπέρη, Μητσαίων και Καρυάτιδων στου Μακρυγιάννη
– Ραφτοπούλου, Σουλιωτών και Σουλιέ στον Νέο Κόσμο.
ΠΧΑΘΗΝΑ – ΕΞΙ ΚΑΤΩΦΛΙΑ, Καλλισπέρη, Μητσαίων και Καρυάτιδων στου Μακρυγιάννη
Ο χώρος παιχνιδιού αναπτύσσεται στους πρόποδες της Ακρόπολης, κατά μήκος ενός σημαντικού πεζόδρομου της πόλης, που καταλήγει στο Νέο Μουσείο Ακροπόλης. Η βόρεια πλευρά του πεζόδρομου ορίζεται από έξι ιδιοκτησίες και κτήρια διαφορετικών περιόδων συμπεριλαμβανομένων τριών διατηρητέων νεοκλασικών και πολυκατοικιών του ’30 και του ’60 ενώ η νότια πλευρά, από ένα σχολικό συγκρότημα έργο του Πάτροκλου Καραντινού.
Οι είσοδοι στις ιδιοκτησίες -τα κατώφλια- προσδίδουν ρυθμό και χαρακτήρα στην παρέμβαση. Η ανάδειξή τους προσδιόρισε την οργάνωση του χώρου, ο οποίος επιμερίζεται σε έξι τμήματα, στις προβολές των ορίων των ιδιοκτησιών. Από τα δυτικά προς τα ανατολικά του χώρου, το πρώτο, τρίτο και πέμπτο τμήμα εξυπηρετούν την πρόσβαση στο σχολικό συγκρότημα. Στη νότια πλευρά του δεύτερου και τρίτου τμήμα-τος αναπτύσσεται ο κυρίως χώρος παιχνιδιού πλαισιωμένος από σκυρόδετες κατασκευές παραβολικού σχήματος ως καθιστικά και στοιχεία παιχνιδιού γύρω από υφιστάμενα δένδρα.
Αρχιτέκτονες buerger katsota architects
Ομάδα μελέτης Stephan Buerger, Δήμητρα Κατσώτα, Στέφανος Κονιδάρης, Flavian Λέκκας, Francisco Serodio, Mladen Stamenic.
Κύριος του έργου Δήμος Αθηναίων
Χρηματοδότηση πρώτης φάσης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος’
Φορέας Υλοποίησης ”Παραδείγματος Χάριν”
Χρόνος μελέτης 2011-2012
Χρόνος αποπεράτωσης άνοιξη 2013 [α’ φάση]
Φωτογραφίες
© Γιώργης Γερόλυμπος

 
Από το living-postcards
 
Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED