Για τις μελιτζάνες και τον κιμά
- 3 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. θυμάρι φρέσκο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 2 κ.σ θυμάρι ξερό ή ρίγανη ξερή
- 1/4 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
- 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, σπάλα Ανδριόπουλος
- 40 γρ. κόκκινο κρασί
- 1 κονσέρβα τομάτα κονκασέ
- 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 κ.σ. δυόσμο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
- 25 γρ. βούτυρο
- 25 γρ. αλεύρι
- αλάτι
- πιπέρι
- 250 γρ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 2 κρόκους αυγών
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
Για το σερβίρισμα
- 1 κ.σ. μαϊντανό
- λίγο ελαιόλαδο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τις μελιτζάνες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες στα 2 κατά μήκος, αφαιρούμε το κοτσάνι και τις χαράζουμε σε αρκετά σημεία σταυρωτά με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς να σκίσουμε τη φλούδα.
- Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. θυμάρι και τα απλώνουμε με τα χέρια μας ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια από τις μελιτζάνες.
- Τις βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω και τις ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και τις μεταφέρουμε σε ένα πυρέξ με τη φλούδα προς τα κάτω.
- Με ένα κουτάλι πατάμε ελαφρά τη σάρκα ώστε να δημιουργήσουμε μία ‘’υποδοχή’’ για να μπει ο κιμάς.
Για τον κιμά
- Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει καλά.
- Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα προσθέτουμε στο καυτό τηγάνι.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το θυμάρι ή τη ρίγανη, την κανέλα, το γαρίφαλο, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
- Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
- Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα και βράζουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί όλη η υγρασία.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Στη συνέχεια βάζουμε τη γραβιέρα, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. θυμάρι, τον δυόσμο και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
- Γεμίζουμε όλες τις μελιτζάνες με ένα κουτάλι μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
Για τη μπεσαμέλ
- Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα σε 5 δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς. Περιμένουμε να απορροφηθεί η πρώτη δόση μέχρι να προσθέσουμε την επόμενη.
- Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα και βγουν οι πρώτες φουσκάλες αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τη γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο, τους κρόκους και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Απλώνουμε την μπεσαμέλ με ένα κουτάλι πάνω στις μελιτζάνες και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.
- Ψήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
- Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο και μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Tip
Το γάλα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να μην κάνει γρομπαλάκια η μπεσαμέλ.