Πάμε θέατρο: «Homos, στην Ελλάδα όλοι» του Τζόρνταν Σίβεϊ
Από τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου και για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζεται στο «Από Μηχανής» Θέατρο τo έργο «Homos, στην Ελλάδα όλοι» του Τζόρνταν Σίβεϊ σε σκηνοθεσία Αντώνη Γαλέου.
Homos, στην Ελλάδα όλοι είναι μια ερωτική κωμωδία που σπάει κόκκαλα, μια ανατομία της μανιασμένης ανάγκης των ανθρώπων να βρίσκονται ο ένας πλάι στον άλλον, αλλά και ταυτόχρονα να υψώνουν τεράστια εμπόδια και φράκτες στις σχέσεις τους.
Το πολυβραβευμένο έργο του Jordan Seavey μιλάει για τις προσπάθειες δύο ανδρών, ενός Έλληνα και ενός μετανάστη δεύτερης γενιάς, να γνωριστούν και να αγαπηθούν σε μια περίοδο έξι ετών, από το 2006 μέχρι το 2011, μια ανάσα πριν από την κατάρρευση της οικονομίας. Στην πρώτη γνωριμία, που και οι δυο τους θεωρούσαν ότι θα είναι απολύτως περιστασιακή, τα πάντα πάνε στραβά και αυτούς τους δένει με τον πιο ισχυρό δεσμό: ζητούν να κατακτήσουν αυτό που τους είναι ακατανόητο και ανεξιχνίαστο. Μέσα από καταιγιστικές εναλλαγές σπαρταριστών και δραματικών γεγονότων, οι δυο ήρωες θέτουν κάτω από το μικροσκόπιο όλα τους τα πιστεύω και τις επιθυμίες τους, τις ερωτικές τους ανάγκες, τους κοινωνικούς αγώνες, τη βία που ξεσπάει, τη δέσμευση, τη μονογαμία, την πίστη, τον ίδιο τους τον εαυτό∙ αρπάζονται από την κανονικότητα, για να κατευνάσουν τα θηρία μέσα τους..
Η σχέση τους, αν κρατήσει στο χρόνο με ειλικρίνεια, καλή διάθεση και ελπίδα, θα μπορέσει άραγε να τους προστατεύσει από όλα τα χτυπήματα της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής ζωής; Ο έρωτας τελικά χαρίζει τα μυστικά που κάνουν τον άνθρωπο άτρωτο;
Ένα αδυσώπητο, υπερτολμηρό και συνάμα τρυφερό, ξεκαρδιστικό έργο με σύγχρονο χιούμορ και τρόπο αφήγησης, ανατομία των στιγμών που ενώνουν δύο ανθρώπους – των ίδιων στιγμών που τους χωρίζουν.
Η παράσταση μιλώντας για ένα ομοφυλοφιλικό ειδύλλιο σε όλα του τα σκαμπανεβάσματα, ξεπερνάει τα φύλα και τις φυλές, και ανατέμνει τον έρωτα στο τώρα όπως κανένα άλλο.
Ο έρωτας είναι έρωτας, πρωτογενής δύναμη της δημιουργίας, αλλά πώς μπορεί να επιβιώσει σε μια εποχή που απαγορεύεται να πλησιάζει ο ένας άνθρωπος τον άλλο;
Πώς το θέατρο μπορεί να μιλήσει για την εγγύτητα σε μια στιγμή που το άγγιγμα είναι απαγορευμένο;
Το Homos, στην Ελλάδα όλοι πρωτοπαρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη το 2016, χαρακτηρίστηκε από τους New York Times ως ένα από δέκα καλύτερα έργα της χρονιάς και από τότε έχει ανέβει σε πενήντα διαφορετικές πολιτείες της Αμερικής και τώρα ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ευρώπη, στο από Μηχανής Θέατρο. Σκηνοθετεί ο Αντώνης Γαλέος, με πολυπολιτισμικό θίασο ηθοποιών, τον Γιώργο Νούση, τον Φαίδωνα Φαρίντ, τον Κωνσταντίνο Χειλά και τη Δανάη Ομορεγκιέ. Σκηνικά-Κοστούμια θα φιλοτεχνήσουν η δημιουργική ομάδα Alex Piechowiak και Σταύρος Καπετάνιος, τους φωτισμούς σχεδιάζει ο Γιώργος Αγιαννίτης. ενώ την ηχητική εγκατάσταση υπογράφει ο Γιώργος Κακακιός.
homo Α. ο άνθρωπος (βλ. Homo sapiens: ο σοφός Άνθρωπος, αναζητεί απαντήσεις σε ερωτηματικά με όπλα την επιστήμη, τη γνώση, τη μυθολογία. Ηοmo Deus: ο θεός Άνθρωπος, μεταθέτει τη δύναμη του σε μηχανισμούς μαζικής (αυτό)καταστροφής.
Β. (σλανγκ, μειωτικό) αδερφή, ντιγκιντάγκας, κουνιοτράμπαλος, (χυδαία) π***της, παλιόπ****ας, πισωγλέντης.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Αντώνης Γαλέος
Μετάφραση – Δραματουργία: Αντώνης Γαλέος
Βοηθός σκηνοθέτη : Παναγιώτης Λιαρόπουλος
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Θανάσης Λυσανδρόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Alex Piechowiak και Σταύρος Καπετάνιος
Κατασκευή Σκηνικού: Γκέντι Κούση
Ηχητική εγκατάσταση: Γιώργος Κακακιός
Φωτογραφία : Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Χορογράφος : Νίκος Σαμουρίδης
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Γραφιστικά: beelieve.gr
Παίζουν:
Γιώργος Νούσης, Φαίδων Φαρίντ, Κωνσταντίνος Χειλάς, Δανάη Ομορεγκιέ
INFO:
Μια παραγωγή του Από Μηχανής Θεάτρου
ΠΑΝΩ ΣΚΗΝΗ
Έναρξη: Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Δευτέρα & Τρίτη 21:00
Τιμές Εισιτηρίων:
Κανονικό:15€
Μειωμένο (Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ):12€
Προπώληση εισιτηρίων:
https://www.viva.gr/tickets/festival/theater/homos-i-olii-stin-ellada-2021-2022/
Τηλέφωνο κρατήσεων : 210 5232097
Το Από Μηχανής θέατρο είναι covid free.
Κατά την είσοδο των θεατών στον χώρο του θεάτρου,
θα γίνεται έλεγχος του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.
Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική
σε όλους τους χώρους του θεάτρου και κατά την διάρκεια της παράστασης.