Skip to main content
likewomangr kokkines fakes syntagi 68af1fe4

Πάμε να φτιάξουμε φακές σήμερα αλλά αλλιώς – Η συνταγή είναι και νηστίσιμη και vegan

avatar popi wallick

13 Αυγ 2024

Γιατί αλλιώς; Για να ξεβαρεθούμε, για να ανοίξουμε τους ορίζοντες μας, για να ταξιδέψουμε γευστικά.

Το ινδικό νταλ (dal ή dahl) αποτελεί τόσο πιάτο όσο και υλικό καθώς στα ινδικά αφορά σε όλα τα όσπρια που είναι τεμαχισμένα όπως τα ρεβίθια, οι φακές τα φασόλια.

Η συνταγή είναι και νηστίσιμη και vegan για όποιον ενδιαφέρεται για αυτές τις κατηγορίες.
Θα χρειαστείς:

Για το νταλ:

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1-3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
2,5 εκ φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
2,5 κσ ελαιόλαδο
½ κγλ αλάτι
½ – 1 κγλ νιφάδες τσίλι
½ κσ κύμινο
1 κγλ κουρκουμά
1 κσ garam masala
200 γρ κόκκινες φακές
500 γρ ζωμός λαχανικών
400 γρ γάλα καρύδας
1 καρότο σε κυβάκια
1 πατάτα σε κυβάκια
βραστό νερό

Για το γαρνίρισμα:

φύλλα φρέσκου κόλιανδρου
1 λάιμ
βρασμένο μπασμάτι

Οδηγίες:

Σε ένα σκεύος βάζω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις σκελίδες σκόρδου, το ψιλοκομμένο τζίντζερ και το ελαιόλαδο.
Τα γυρίζω στο λάδι για 2-3’ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να μαραθούν και να αρωματίσουν το λάδι, στην συνέχεια προσθέτω το τσίλι, το κύμινο, τον κουρκουμά, το garam masala.
Προσθέτω τις κόκκινες φακές και τον ζωμό λαχανικών και και σιγοβράζω για 20’ ωσότου μαλακώσουν οι φακές. Ρίχνω το γάλα καρύδας, το καρότο, την πατάτα και σιγοβράζω για άλλα 10’. Προσθέτω λίγο από το βραστό νερό αν η πυκνότητα του δεν είναι αυτή που θέλω, καθώς το νταλ θα πρέπει να θυμίζει χυλό.
Για το σερβίρισμα, έχω ετοιμάσει basmati ή jasmine και βάζω το νταλ από πάνω γαρνίροντας με φρέσκα φύλλα κόλιανδρου και χυμό λάιμ . Αν είμαι σε μεγάλα κέφια έχω φτιάξει και naan (ινδικές πιτούλες).

* Αν το φτιάξεις μην αλλάξεις τίποτα, οι κόκκινες φακές βράζουν πολύ γρήγορα, δεν χρειάζονται μούσκεμα, είναι πιο ελαφρές από τις καφετί και έχουν μοναδική γεύση!

Όλες οι αντιδράσεις: 10 στα 10

cover photo freepik Kamran Aydinov

RELATED