Skip to main content
likewomangr paxysarkia kai gonimotita 1 9ba8fc57

Παχυσαρκία και γονιμότητα | Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

author likewoman

20 Ιούν 2024

Το αυξημένο σωματικό βάρος και συγκεκριμένα το αυξημένο σπλαχνικό λίπος, σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τα μειωμένα επίπεδα της ορμόνης SHBG (σφαιρίνης δεσμεύουσας τις φυλετικές ορμόνες), μια πρωτεΐνη που συμμετέχει στη ρύθμιση των ορμονών του φύλου, δηλαδή τα ανδρογόνα και τα οιστρογόνα. Τα παραπάνω αυξάνουν τον κίνδυνο μη-τακτικών εμμηνορυσιακών κύκλων που με τη σειρά του μειώνει τη γονιμότητα στις γυναίκες.

Τι ορίζεται ως υπογονιμότητα;

Η υπογονιμότητα ορίζεται ως η αδυναμία φυσιολογικής σύλληψης έπειτα από ένα 1 χρόνο προσπάθειας και φαίνεται πλέον να επηρεάζει 1 στα 7 ζευγάρια.

Οι αλλαγές στην καλά ρυθμισμένη ορμονική ισορροπία που ρυθμίζουν τον εμμηνορυσιακό κύκλο λόγω αυξημένου σωματικού βάρους και παχυσαρκίας, αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο αμηνόρροιας. Γυναίκες με ΔΜΣ>27 kg/m2 έχουν 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα μη-σύλληψης λόγω αμμηνόρροιας.

Στα πλαίσια της αποτελεσματικής απώλειας βάρους πλέον ενδείκνυται και η φαρμακοθεραπεία φυσικά με συγκεκριμένα κριτήρια. Tα GLP-1 ανάλογα επιδρούν στους δείκτες γονιμότητας με διάφορους τρόπους ενισχύουν την αύξηση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) στη διάρκεια του κύκλου, μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής και οξειδωτικού στρες και ρυθμίζουν το μεταβολισμό των λιπιδίων και τη μεταφορά της γλυκόζης.

Ωστόσο να σημειώσουμε ότι γυναίκες υπό τη συγκεκριμένη φαρμακευτική θεραπεία, θα πρέπει να απέχουν ένα συγκεκριμένα χρονικό διάστημα (κάποιες εταιρίες προτείνουν τους 2 μήνες) πριν την επικείμενη σύλληψη για λόγους αποβολής του φαρμάκου.

Άρθρο από την Ενδοκρινολόγο-Διαβητολόγο, κα Οδύσσεια Κωνστάντουρα

cover photo freepik

RECENT

RELATED