Όχι μόνο ψωμί τη μεγάλη εβδομάδα, βάλτε τις πιο απλές και νόστιμες γεύσεις στην διατροφή σας!
Πιθανότατα οι περισσότεροι να νηστέψετε τη Μ. Εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι ‘’θεωρητικά’’ οι επιλογές γευμάτων περιορίζονται. Δεν είναι έτσι όμως, απλά συνηθίζετε σε άλλες επιλογές και ξεχνάτε πολλές άλλες νόστιμες γεύσεις που σας ταξιδεύουν και λίγο στις εποχές του παππού και της γιαγιάς..
1) Ελιές, τουρσί, αγγούρι, χαλβά.. παξιμαδάκια χωριάτικα με ελιές σαν ενδιάμεσο γεύμα, θυμίζει κολατσιό στο χωριό.
2) Φρούτα και λαχανικά στην πρώτη γραμμή , τι πιο θρεπτικό και δροσερό τώρα που ανοίγει ο καιρός. Φροντίστε να είναι φρέσκα και εποχής.
3) Θαλασσινά. Δεν είναι απαραίτητο να είναι τηγανιτά, δοκιμάστε τα ψητά ή βραστά με ελαφριά κόκκινη σάλτσα (σουπιές με σπανάκι, γαρίδες με σαλάτα, γαρίδες κοκκινιστές με ρύζι, χταποδάκι με ρύζι/ζυμαρικά) .
4) Όσπρια τα παραδοσιακά, Μ.Εβδομάδα χωρίς φασολάδα δε γίνεται!
5) Σιτάρι η ‘’Ελληνική υπερτροφή’’ της ‘’παλιάς εποχής’’ (δοκιμάστε το σαν σαλάτα συνδυασμένο και με άλλα λαχανικά) αλλά και κινόα , πλιγούρι, φαγόπυρο της ‘’νεότερης εποχής’’.
6) Καρύδια με σταφίδες αποτελεί θρεπτική επιλογή για ενδιάμεσο γεύμα και παραπέμπει στο κέρασμα των ‘’κάποτε’’ εποχών.
7) Παραδοσιακές σπιτικές πίτες, απλά φροντίστε να τις εμπλουτίσετε με πολλά λαχανικά και το ζυμάρι να είναι λεπτό και με καλής ποιότητας αλεύρι (από δίκοκκο σιτάρι, ζέας κ.α.)
ΕΠΙΣΗΣ..
=> Ποικιλία μπορεί να υπάρχει πάντα και παντού αρκεί να προσθέτετε λίγες ‘’πρέζες’’ φαντασίας και αγάπης.
=> Η εγκράτεια και το μέτρο σε διατροφή και συμπεριφορά είναι σημαντικά ‘’υλικά’’ της συνταγής της μεγάλης εβδομάδας και όχι μόνο.
=> Μια μικρή αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες τη Μ.Εβδομάδα, δεν είναι μόνο θέμα θρησκείας αλλά και παράδοσης και υγείας!
ΚΑΛΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!
Δρυγιαννάκη Άρτεμις
Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής
facebook