Oscars Flashback | Οι Έλληνες Που Μας Απασχόλησαν Τα Τελευταία Χρόνια Στα Βραβεία
Ας γνωρίσουμε καλύτερα τους Έλληνες που διεκδίκησαν το χρυσό αγαλματίδιο τα τελευταία χρόνια….
Γιώργος Λάνθιμος
Από το 1995 έχει σκηνοθετήσει ταινίες, θεατρικά έργα, videodance και αρκετές τηλεοπτικές διαφημίσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν και μέλος της δημιουργικής ομάδας που σχεδίασε την έναρξη και τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.
Το 2009, η ταινία του Κυνόδοντας κέρδισε το βραβείο “Ένα Κάποιο Βλέμμα” στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών του 2009, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, ανακοινώθηκε πως ο Κυνόδοντας είναι υποψήφιος για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2010. Στις 10 Σεπτεμβρίου 2011 τιμήθηκε με το Βραβείο Osella Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ της Βενετίας για την ταινία Άλπεις, ενώ το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο Κριτών του Φεστιβάλ Καννών για την ταινία Ο Αστακός.
Ευθύμης Φιλίππου
Έλληνας κειμενογράφος διαφημίσεων, συγγραφέας και σεναριογράφος. Το 2009 συνυπέγραψε με το σεναριογράφο και σκηνοθέτη, Γιώργο Λάνθιμο, την ταινία «Κυνόδοντας», η οποία βραβεύτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών με το βραβείο “Ένα Κάποιο Βλέμμα”,ενώ έφτασε μέχρι τις υποψηφιότητες για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το χειμώνα του 2010.
Το 2011, η ταινία «Άλπεις» του ίδιου συγγραφικού διδύμου τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας. Το 2013 συνεργάστηκε εκ νέου με το Λάνθιμο στο πρώτο τους αγγλόφωνο πρότζεκτ με τίτλο «Lobster» (σημαίνει «Αστακός»), το σενάριο του οποίου βραβεύτηκε πριν την ολοκλήρωση της ταινίας στη Cinemart του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ. Το συγγραφικό δίδυμο θα διεκδικήσει πλέον το Όσκαρ σεναρίου για την ταινία “Αστακός”.
Δάφνη Ματζιαράκη
Ανήκει ανάμεσα στους 17 φοιτητές που τιμήθηκαν από την Ακαδημία Κινηματογράφου στον 43ο Διαγωνισμό για το 2016, με την τελετή απονομής να πραγματοποιείται στις 22 Σεπτεμβρίου 2016. Βραβεύθηκε στην κατηγορία ντοκιμαντέρ για το “4.1 Miles”, φιλμ που παρουσιάζει μια μέρα από τη ζωή των στελεχών του Λιμενικού Σώματος που βρέθηκαν στη μέση της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Λέσβο και συγκεκριμένα πάνω στο σκάφος με κυβερνήτη τον Κυριάκο Παπαδόπουλο και το πλήρωμά του. “Έναν άνθρωπο που με έκανε να δω τη ζωή αλλιώς λόγω του κουράγιου, της δύναμης, του ήθους, της αφοσίωσης και της καλοσύνης του. Το αποτέλεσμα είναι το ντοκιμαντέρ μου, στο οποίο ο Κυριάκος είναι ο κεντρικός ήρωας” σημείωνε η ίδια στη σελίδα της στο Facebook, περιγράφοντας την εμπειρία που έζησε στο νησί κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.