Skip to main content
Likewomangr the devil wears prada style d460f720

Όσα δεν μάθατε ποτέ για το «The Devil Wears Prada» – Μια στυλιστική αναδρομή στις τάσεις που κυριαρχούν μέχρι σήμερα

Η ταινία «The Devil Wears Prada», της Lauren Weisberger, είναι το απόλυτο fashion movie της δεκαετίας του ’00, αποτυπώνοντας όλες τις υψηλές τάσεις και τους σχεδιαστές της εποχής.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η μόδα ήταν στο αποκορύφωμα της mainstream ποπ κουλτούρας.

Το Sex and the City έκανε τον Manolo Blahnik γνωστό, ενώ στο Gossip Girl οι έφηβοι ήταν οι πιο έμπειροι καταναλωτές επώνυμων ρούχων. Τα περιοδικά μόδας εξακολουθούσαν να έχουν μεγάλη απήχηση, ενώ τα blog μόδας απογειώνονταν.

H γνωστή ταινία του 2006 είναι μία από τις πιο ακριβές fashion ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Το ομώνυμο βιβλίο της Weisberger εμπνεύστηκε από την εμπειρία της ως βοηθού της θρυλικής συντάκτριας της Vogue, Anna Wintour.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Anna Wintour (@wintourworld)

Στην ταινία πρωταγωνιστούν η υπέροχη Meryl Streep ως Miranda, μία σκληρή και ισχυρή συντάκτρια του Runway, ενός πολύ κομψού περιοδικού μόδας. Στο καθημερινό της ντύσιμο συχνά φοράει ένα λευκό μαντήλι Hermès, ενώ συμπεριφέρεται στους υφισταμένους της με τρόπο που αγγίζει τα όρια της ψυχολογικής κακοποίησης. Υπενθυμίζει στις υπαλλήλους της ότι “χιλιάδες κορίτσια θα σκότωναν για αυτή τη δουλειά”, ενώ η σκληρή μεταχείριση της προκαλεί συνεχείς εναλλαγές στο προσωπικό της. Η Anne Hathaway ως Andy, μία απόφοιτη κολεγίου, βρίσκει δουλειά ως βοηθός της Miranda στη Νέα Υόρκη, αλλά και ως βοηθός της Miranda συμπρωταγωνιστεί και η Emily Blunt.

Η Anne περνάει μια μεταμόρφωση στη μόδα που είναι ουσιαστικά μια πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή της από nerd σε πριγκίπισσα. Στην αρχή της ταινίας, βλέπει τον κόσμο της μόδας σαν κάτι άγνωστο και είναι κακοντυμένη με ένα πουλόβερ πάνω από ένα πουκάμισο και μία καρό φούστα. Η φούστα της μέχρι το γόνατο είναι πολύ μακριά για να θεωρηθεί θηλυκή σύμφωνα με τα πρότυπα του Χόλιγουντ, και ενώ δεν έχει την παραμικρή ιδέα για μόδα υφίσταται συνεχώς ταπεινωτική μεταχείριση για το γούστο της από την Miranda.  Η high-fashion μεταμόρφωσή της είναι απαραίτητη και δεν αργεί να γίνει. Αρχίζει να ντύνεται κομψά και καταβάλλει απίστευτες προσπάθειες για να ικανοποιήσει όλες τις ιδιοτροπίες της Μιράντα, ενώ η τελευταία παρατηρεί την αλλαγή στην εμφάνιση της απλής αλλά εύστροφης Andy, και αρχίζει να της αναθέτει περισσότερες ευθύνες. Αργά και σταθερά όμως μεταμορφώνεται σε μία γοητευτική φιγούρα συνειδητοποιώντας καλύτερα τη φιλοσοφία του χώρου της μόδας.

Η Andy δεν εμφανίζεται ποτέ χωρίς ένα κομψό αξεσουάρ, είτε πρόκειται για καπέλο, είτε κολιέ, είτε γάντια, είτε τσάντες, είτε με κάποιο συνδυασμό όλων των παραπάνω. Καθόλη τη διάρκεια της ταινίας η Andy μαθαίνει πώς ένα καλά επιλεγμένο ντύσιμο με σωστά αξεσουάρ μπορεί να σου δώσει αυτοπεποίθηση. Ποιος θα φανταζόταν ότι η ατάκα της Hathaway “The Chanel boots? Yeah, I am” θα γινόταν διαχρονική !

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Miss IconiK* (@missiconik)

Πρόκειται για μία από τις πιο ακριβές ταινίες σε κοστούμια στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο προϋπολογισμός για την γκαρνταρόμπα της ταινίας έφτασε το 1 εκατομμύριο δολάρια και ενώ η Meryl Streep μπορούσε να κρατήσει τα μοναδικά και υπέροχα ρούχα των σχεδιαστών που δημιουργήθηκαν για την ίδια, εκείνη επέλεξε να τα δωρίσει για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το ακριβότερο κομμάτι αποτελεί ένα κολιέ Fred Leighton αιγυπτιακής έμπνευσης που φορούσε η Meryl Streep αξίας 100.000 δολαρίων.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη janah🫶🏻 (@amickcutie)

Τα κοστούμια για την ταινία ανέλαβε η ενδυματολόγος Patricia Field, διάσημη και από το Sex and the City, ενώ από τους πολλούς σχεδιαστές της ταινίας μόνο ο Valentino Garavani εμφανίζεται στην οθόνη. Η Field γνωστή στον κόσμο της μόδας καθιέρωσε επώνυμους σχεδιαστές της δεκαετίας του ’80. Γενικά οι εμφανίσεις της χαρακτηρίζονται από πολυτέλεια και πρωτοτυπία.

Στην ταινία όταν η Hathaway μπαίνει στο γραφείο, αφού ο Nigel της δίνει πρόσβαση στη ντουλάπα του Runway,  είναι ντυμένη εξ ολοκλήρου με Chanel. Πράγματι όταν η Field ζήτησε βοήθεια από την εταιρεία εκείνοι ενθουσιάστηκαν γιατί ήθελαν να δουν ένα νεαρό κορίτσι με ρούχα Chanel, δείχνοντας ότι η μάρκα δεν ντύνει μόνο μεσήλικες γυναίκες, αλλά και νεαρές κοπέλες. Οι Dolce & Gabbana και Calvin Klein επίσης στήριξαν με δημιουργίες τους την ενδυματολόγο. Η εταιρεία Calvin Klein συμπληρώνει την γκαρνταρόμπα της Adrea, ενώ τα περισσότερα από τα ρούχα που βλέπουμε στην οθόνη είναι μόνο δανεικά. Η Streep θυμάται ότι φορώντας ένα από τα φορέματα δεν μπορούσε ούτε να φάει λίγα μακαρόνια στο γεύμα, γιατί αν λερωνόταν η παραγωγή δεν θα μπορούσε να επιστρέψει το φόρεμα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη neolsaizlerim (@neolsaizlerim)

Η Blunt θυμάται ότι η ίδια και η Streep φορούσαν τα παπούτσια που ταίριαζαν με τα ρούχα τους μόνο όταν παρουσιάζονταν ολόκληρες στη σκηνή. Όποτε ήταν ορατό μόνο το πάνω μέρος του σώματός τους προτιμούσαν πολύ πιο άνετα παπούτσια όπως UGG.

Η Field αποτυπώνει στην ταινία μία αντίθεση μεταξύ της Andy και της Emily, δίνοντας στην Andy μια αίσθηση του στυλ αλλά χωρίς ιδιαίτερα ρίσκα, παραπέμποντας σε σύνολα που βρίσκει κανείς σε ένα περιοδικό μόδας, ρούχα δηλαδή που και μία απόφοιτη κολεγίου με μικρή αίσθηση του στυλ νιώθει άνετα να φοράει σε έναν εργασιακό χώρο fashion. Αντίθετα η Emily ντύνεται με κομμάτια των Vivienne Westwood και Rick Owens  έχοντας μία πιο underground εμφάνιση.

Για τη Miranda, ενδυματολόγος δήλωσε ότι απέφυγε τις τότε τάσεις της μόδας, δίνοντας της μία διαχρονική εμφάνιση βασισμένη στα αρχεία της Donna Karan και σε κομμάτια της Michaele Vollbracht. Στόχος της ήταν το κοινό να μην αναγνωρίζει με ευκολία τι ακριβώς φορούσε η Miranda.

Παρόλο που η Field, ντύνει την Miranda και με Prada, (το 40% των παπουτσιών στα πόδια της Streep είναι Prada), και οι δυο τους συνειδητοποίησαν ότι η Miranda χρειάζεται ένα πρωτότυπο και χαρακτηριστικό look που συμπληρώνει μία λευκή περούκα, αλλά και οι μοναδικοί συνδυασμοί ρούχων που αφιέρωσαν πάρα πολύ χρόνο μελετώντας τα look-books. Για να δημιουργήσουμε το χαρακτήρα η αρχισυντάκτρια μόδας έπρεπε να έχει το δικό της μοναδικό στυλ, δήλωσε η Field στο Women’s Wear Daily το 2016.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη movie.s_ (@movie.s_)

Το The Devil Wears Prada μπορεί να παίρνει πολλά στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο της μόδας, χρησιμοποιώντας αληθινούς σχεδιαστές και συντάκτες ως έμπνευση, αλλά ένα μεγάλο μέρος της γοητείας του προέρχεται από τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο δίνει στον κόσμο της μόδας μία παραμυθένια δομή. Φυσικά, η Andy έχει ένα ευτυχές τέλος, πηγαίνοντας τελικά σε μια δουλειά που ταιριάζει περισσότερο στα πνευματικά της ενδιαφέροντα, αλλά αποκτά επίσης μία εκτίμηση για το χώρο εν μέρει χάρη στον εμβληματικό μονόλογο της Μιράντα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Bebold (@bebold_lc)

 

 

 

Είμαι fashion designer με γνώσεις ψυχολογίας και με αντιπροσωπεύει o φουτουρισμός πάμε για πρωτοπορία !!!

RECENT

RELATED