Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2017%2F11%2Fimages easyblog images 928 507172a02821b85089d3dcb57ba79989 XL

Όποιος έχει πολύ ρίγανη, την κάνει κεφτέδες

Η ρίγανη είναι γνωστή στους περισσότερους με τη μορφή της πράσινης χοντροτριμμένης «σκόνης». Πολύ λίγοι ξέρουν πως είναι το φυτό στην άγρια μορφή του! Σας το αποκαλύπτουμε.

To bostanistas.gr μας δίνει την πιο νόστιμη συνταγή για να φτιάξουμε αγαπημένους κεφτέδες!

Νεαρή ρίγανη / φωτό: Φιλάρετος ΨημμένοςΝεαρή ρίγανη / φωτό: Φιλάρετος Ψημμένος

Η φρέσκια ρίγανη βγαίνει την άνοιξη (Μάρτιο με Απρίλιο – αναλόγως υψομέτρου) και μεστώνει τον Ιούλιο, οπότε και συλλέγεται, ξεραίνεται στη σκιά και τρίβεται για να πάρει τη γνωστή μας μορφή. Το Πήλιο φημίζεται για την ευωδιαστή του άγρια ρίγανη που φυτρώνει σχεδόν παντού. Οι παλιοί Πηλιορείτες την χρησιμοποιούσαν στην τρυφερή φάση της ανάπτυξής της για να φτιάχνουν τους περίφημους ριγανοκεφτέδες! Εδώ έχουμε την αποθέωση της νόστιμης «κουζίνας της φτώχειας». Με πατάτες, λίγο τυράκι, ένα – δυο αβγουλάκια και φρέσκια ρίγανη έτρωγε όλη η οικογένεια.

Στον ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ ανασυστήσαμε τη συνταγή και την σερβίρουμε στο πρωινό από την άνοιξη έως τα τέλη Ιουνίου.

φωτό: Φιλάρετος Ψημμένος

φωτό: Φιλάρετος Ψημμένος

Ριγανοκεφτέδες “Αμανίτα”

Υλικά

  • ένα ματσάκι φρέσκια ρίγανη
  • 4 μέτριες πατάτες βρασμένες
  • 1 αυγό
  • τυρί φέτα
  • αλάτι, πιπέρι
  • αλεύρι
  • λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση

φωτό: Φιλάρετος Ψημμένοςφωτό: Φιλάρετος Ψημμένος

Βράζουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε με το πιρούνι. Μαδάμε τα φυλλαράκια της ρίγανης και τα ψιλοκόβουμε. Αναμειγνύουμε σε ένα σκεύος με τις πατάτες και το τυρί.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το αυγό. Ανακατεύοντας ομογενοποιούμε το μείγμα. Βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει.

φωτό: Φιλάρετος Ψημμένοςφωτό: Φιλάρετος Ψημμένος

Όταν έρθει η ώρα να τα τηγανίσουμε, παίρνουμε μίγμα με ένα κουτάλι, το πλάθουμε, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε πατατοκεφτεδάκια με διάφορα υλικά, αντικαθιστώντας τη ρίγανη με μάραθο, δυόσμο, κόλιαντρο κλπ.

φωτό: Φιλάρετος Ψημμένος

φωτό: Φιλάρετος Ψημμένος

Και λίγα επιστημονικά: η ρίγανη του Πηλίου ανήκει στην οικογένεια της Ελληνικής ρίγανης ‘Origanum vulgare’ (στο υποείδος hirtum) που είναι πλούσια στην ουσία καρβακρόλη. Στη ρίγανη αυτή αποδίδονται ισχυρές αντιβακτηριδιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Δηλαδή οι ταπεινοί ριγανοκεφτέδες, πέρα από γευστική απόλαυση, μπορούν να μας επιμηκύνουν τη ζωή!

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED