Οκτώβρης: Ετοιμάζουμε το νέο φοιτητικό σπίτι
Ο Σεπτέμβρης είναι για όλους ο μήνας της ανανέωσης, της «ανασύνταξης δυνάμεων» και των νέων ξεκινημάτων και ο Οκτώβρης είναι ο μήνας που κάνουμε την ανανέωση πράξη: Ειδικά για τους νεοεισαχθέντες φοιτητές, σηματοδοτεί την έναρξη ενός σημαντικού κεφαλαίου που, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα γραφτεί μακριά από τον τόπο και το οικογενειακό τους περιβάλλον, σε μια νέα πόλη και… σε ένα καινούριο σπίτι. Αν μη τι άλλο, το συναίσθημα του να «στήνεις» σιγά-σιγά τον ολότελα δικό σου χώρο, βάζοντας τις προσωπικές σου πινελιές είναι κάτι που δεν ξεχνιέται!
Είμαστε λοιπόν εδώ, για να δώσουμε κάποια tips για την διακόσμηση του φοιτητικού σπιτιού, για να εξοικονομήσεις χρήμα και χρόνο και να λάβεις την έξτρα έμπνευση που, ίσως, χρειάζεσαι!
1. Εκμεταλλεύσου την ευκαιρία –αν δεν το γνώριζες ως τώρα- να ψαχτείς και να προσανατολιστείς στο στυλ, τα χρώματα, τις υφές που σε εκφράζουν περισσότερο. Industrial, minimal, boho.. είναι δική σου απόφαση. Αν πάλι κατατάσσεσαι στους κάπως αναποφάσιστους, υπάρχει πάντα η πρόκληση του mix ‘n’ match!
2. Εν συνεχεία, δεδομένου του ότι συνήθως τα φοιτητικά σπίτια είναι studios ή δυάρια, καλό είναι να εκμεταλλευτείς όσο το δυνατόν περισσότερο τη δυναμική των τετραγωνικών σου και να ξεφύγεις από τις «προφανείς» επιλογές. Για παράδειγμα, εκμεταλλεύσου την χαλαρότητα της περιόδου αυτής και αντί να επιλέξεις έναν καναπέ-κρεβάτι για το studio σου, τοποθέτησε ένα μονό ή διπλό κρεβάτι (ανάλογα με τα περιθώρια του χώρου που έχεις) και κάλυψέ το με υφάσματα και μαξιλάρια με ιδιαίτερα prints, ώστε να του προσδίδεις την όψη καναπέ.
*Για περισσότερες συμβουλές σωστής διαχείρισης χώρου, check στο άρθρο μας:
3. Για να επιτύχεις εντυπωσιακό αποτέλεσμα με λιγότερα έξοδα, μπορείς όσον αφορά τα έπιπλα να δώσεις νέα όψη σε κομμάτια που θέλεις να σε ακολουθήσουν από το πατρικό σου, ανανεώνοντας το χρώμα τους ή τα υφάσματά τους (π.χ. σε μια retro πολυθρόνα).
4. Αλλά και για τις διακοσμητικές σου επιλογές έχουμε εύκολη και οικονομική λύση! Ως προς τις επιφάνειες των τοίχων, ανάλογα φυσικά και με το στυλ που έχεις επιλέξει, μπορείς να προσδώσεις extra ενδιαφέρον εφαρμόζοντας εύκολες τεχνοτροπίες. Χρησιμοποίησε ταινίες για να «πατήσεις» σε γεωμετρικά μοτίβα, ή stencils με διάφορα patterns όπως πουά. Έξυπνη λύση είναι και η επιλογή αυτοκόλλητου χαρτιού για να ντύσεις διάφορες επιφάνειες, όπως ένα διαχωριστικό πάσο. Και για τις περιπέτειες που σε περιμένουν, μπορείς ακόμη να καλύψεις έναν τοίχο με χάρτη (ή να τον σχεδιάσεις αν είσαι artistic) και να τοποθετείς σταδιακά τις φωτογραφίες από τα μέρη που επισκέπτεσαι!
5. Πολύ βασικό –ειδικά για το σκοπό που θα βρίσκεσαι εκεί- είναι ο χώρος μελέτης σου να σε προδιαθέτει θετικά! Που σημαίνει δύο πράγματα: να σε εμπνέει διακοσμητικά και να είναι οργανωμένος. Διάλεξε χρώματα και υλικά ξεκούραστα, όπως οι παστέλ αποχρώσεις και οι φυσικές αποχρώσεις του ξύλου ή η διαφάνεια ενός γραφείου με γυάλινη επιφάνεια. Το design εδώ, μπορεί να κάνει ένα σούπερ δίδυμο με την οργάνωση που χρειάζεσαι. Μπορείς να βάψεις έναν τοίχο και να τον αξιοποιήσεις ως μαυροπίνακα, να τον καλύψεις με φύλλα φελλού ή να τοποθετήσεις σε κάποιο σημείο του μεταλλικό πλέγμα για να τοποθετείς τα «sos» της καθημερινότητας. Και πάντα με quotes που σε παρακινούν και σε εμπνέουν!
Καλή και ξέγνοιαστη φοιτητική ζωή!