Skip to main content
filia c03e4681

Οι νέοι φίλοι που έρχονται στην ενήλικο ζωή μας

Η φιλία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ζωή μας.

Ανάλογα με την ηλικία που βρισκόμαστε έχει και τον ρόλο της.

Το ζήτημα της φιλίας είναι τεράστιο και ενώ θα έπρεπε να είναι μια απλή έννοια και ένα ακόμη πιο απλό είδος σχέσης, έχει αναχθεί σε ολόκληρη επιστήμη.

Μια μελέτη που διενεργήθηκε σχεδόν ένα  χρόνο πριν διαπίστωσε ότι ένας στους τρεις ενήλικες ηλικίας 18 έως 25 ετών ανέφερε ότι νιώθει μοναξιά. Επίσης ένας στους τέσσερις νέους (ηλικίας 12 έως 25) ανέφερε ότι αισθάνθηκε μόνος τρεις ή περισσότερες ημέρες την τελευταία εβδομάδα.

Η έρευνα δείχνει ότι όλο και περισσότερο η μοναξιά τρυπώνει στη ζωή μας και έχει τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία, όπως η κατάθλιψη, η κακή καρδιαγγειακή υγεία και παθήσεις που οφείλονται στο κάπνισμα αλλά και ταχύτερο ρυθμό έκπτωσης των γνωστικών ικανοτήτων και ταχύτερη εμφάνιση άνοιας.

Πραγματικά ζούμε σε μια κοινωνία που υποβιβάζει τη φιλία ως τον μικρότερο ξάδελφο μιας ρομαντικής σχέσης. Όταν μεγαλώνουμε, δημιουργούμε μια σχέση και εν συνεχεία μια οικογένεια, οπότε οι φιλίες συνήθως έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Τα παιδιά μας (έχουμε) και οι σύντροφοί μας έχουν προτεραιότητα ακολουθεί δεύτερη η δουλειά μας. Δεν έχουμε χρόνο, διάθεση και αντοχές.

252657d1d7fdce6c35210d6829bd84cd

Έχουμε ίσως διδαχθεί ότι οι φιλίες στην ενήλικη ζωή είναι καλές όταν υπάρχουν, αλλά όχι αναγκαίες. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με μελέτες η φιλία είναι πραγματικά πολύ οφέλιμη μετά την ενηλικίωσή μας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal διαπίστωσε ότι άνδρες και γυναίκες που ανέφεραν ότι είχαν 10 ή περισσότερες φιλίες στην ηλικία των 45 ετών, είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ψυχικής υγείας αλλά και νοητικής λειτουργίας στην ηλικία των 50 ετών από εκείνους με λιγότερους φίλους.

Οι γυναίκες συγκεκριμένα φαίνεται να ωφελούνται περισσότερο από τις φιλίες, ειδικά του ίδιου φύλου, αλλά είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν αυτό συμβαίνει επειδή είμαστε πιο κοινωνικές και πιο εξωστρεφείς από τους άνδρες ή αν οφείλεται σε βιολογικούς παράγοντες.

Πως όμως μπορούμε να κάνουμε νέους φίλους;

Αρχικά θα πρέπει να αποβάλουμε την πεποίθηση ότι ως ενήλικες, δεν χρειαζόμαστε πλέον φίλους αλλά και τον φόβο της απόρριψης κατά την προσπάθεια να δημιουργήσουμε φιλικές σχέσεις.

Μπορούμε να πάρουμε παράδειγμα από τα παιδιά. Όταν συναντούν κάποιον με τον οποίον έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια νέα φιλίας, δεν ανησυχούν σχεδόν καθόλου. Ίσως δεν τους περνάει καν από το μυαλό η πιθανότητα της απόρριψης.

Φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, το μέρος του εγκεφάλου μας (προμετωπιαίος φλοιός) που παρέχει τις εκτελεστικές λειτουργικές ικανότητες όπως κρίση, προγραμματισμός και προσωπικότητα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως.

b6bbf96f207295c3d83747f9e93e181e

Καθώς μεγαλώνουμε αρχίζουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο πως θα κριθούμε από κάποιον ή τι θα σκεφτεί για εμάς. Οι αυξημένες ευθύνες και οτο βεβαρημένο μας πρόγραμμα επίσης μας δυσκολεύουν να βρισκόμαστε συχνά με τους φίλους μας, αλλά δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλείψετε τις προσπάθειες.

Αυτό που πρέπει να βάλουμε καλά στο μυαλό μας είναι ότι δεν υπάρχει ηλικιακό όριο στις φιλίες. Πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να κάνουν φίλους στην ενήλικο ζωή τους ακόμη και τα άτομα τρίτης ηλικίας.

Άρα την επόμενη φορά που θα βρίσκεστε σε ένα πάρτι, σε μια εκδήλωση ή στο γυμναστήριο  και θα συναντήσετε κάποιον που πιστεύετε ότι θα θέλατε να δείτε ξανά, απλώς πείτε το: σε όλους αρέσει να νιώθουν ότι αξίζουν τον χρόνο κάποιου. Ζητήστε τον τηλέφωνό τους ή, εάν πρόκειται για επαγγελματική εκδήλωση και ντρέπεστε, έστω το LinkedIn τους.

Μετά μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί τους για καφέ ή μεσημεριανό. Θα εκπλαγείτε από το πόσοι θα ανταποκριθούν και με την πάροδο του χρόνου, που ξέρετε, μπορεί κάποιες από αυτές τις απολύτως φυσιολογικές και ανθρώπινες σχέσεις να εξελιχθούν σε αληθινές, στέρεες φιλίες.

Είμαι η Γιώτα Ροζάνα και είμαι…όσο νιώθω. Λατρεύω την κόρη μου, τη σοκολάτα και το μπαλέτο. Εδώ θα σας παρουσιάζω τις ιστορίες μου χρησιμοποιώντας τρία υλικά: Εμπειρίες, Συναισθήματα και Αλήθειες!

RELATED