Οδηγός για θετική σκέψη. Πώς όσα σκέφτεσαι επηρεάζουν όσα είσαι
Ένας οδηγός για αρχάριους για θετική σκέψη. Οι αρνητικές σκέψεις μπορεί να καταναλώνουν τα πάντα και να είναι εξαιρετικά επιζήμιες για την ψυχική και σωματική μας υγεία.
Το πλέον ‘κοινό μυστικό΄ για την αισιόδοξη θέαση της πραγματικότητας που βιώνει ο καθένας από εμάς είναι η προσπάθεια για την εύρεση των θετικών παραγόντων σε όσα συμβαίνουν.
Ωστόσο, πολλές φορές αυτό παρερμηνεύεται. Είναι αναγκαίο να νιώθεις όλα τα αρνητικά συναισθήματα που κατά καιρούς υφίστανται πιο έντονα απ’ ό,τι τα θετικά, αλλά να μην σε διακατέχουν. Το λεγόμενο ‘toxic positivity’ που προάγει την μονομερή αντίληψη και αίσθηση του κόσμου, βλέποντας μόνο τις θετικές του πλευρές κυριαρχεί λανθασμένα συχνά στην εποχή μας, παρουσιάζοντας μία ψευδή και απρόσιτη πραγματικότητα. Πολλές φορές δεν είναι απλώς ότι δε θέλουμε αρκετά κάτι, το οποίο δεν έχουμε καταφέρει. Συχνά, υφίστανται αντικειμενικές δυσκολίες, που θέτουν όρια ως προς τον στόχο αυτό. Είναι αναγκαίο να αποδεχόμαστε όλα τα συναισθήματά μας και όσα τα προξενούν, είτε θέλουμε να τα αλλάξουμε, είτε να απαλλαγούμε από αυτά. Το ζήτημα του toxic positivity αναδύεται στην επιφάνεια του ψυχολογικού κόσμου των ανθρώπων, όταν γίνεται χρήση της φράσης ‘πρέπει’: Πρέπει να βλέπεις την θετική πλευρά των πραγμάτων, πρέπει άμεσα να ξεπεράσεις μία κατάσταση, πρέπει να χαμογελάς κ.ά.
Ακούγοντας τις παραπάνω φράσεις ενδεχομένως να μην εντοπίζεται με πρώτη ματιά κάτι λάθος ή τοξικό σε αυτές. Ωστόσο, όταν βρίσκεται κανείς σε προσπάθεια αλλαγής σκεπτικού, είναι σημαντικό να γίνεται κατανοητή η αναγκαιότητα αντίληψης και όλων των δυσάρεστων που συμβαίνουν. Έτσι, δεν θα δυσκολεύεται κανείς να επεξεργαστεί και να νιώσει τα αρνητικά συναισθήματα που προκύπτουν αναπόφευκτα, χωρίς να προσποιείται ότι δεν επηρεάζουν την ψυχολογική του κατάσταση, αλλά βλέποντας ως σημαντικά τόσο τα ευχάριστα, όσο και τα δυσάρεστα συναισθήματά του.
Η προσπάθεια για ‘κρύψιμο΄ όποιου ‘αρνητικού’ συναισθήματος, δεν καταπραΰνει, αντιθέτως λειτουργεί προσθετικά στο βάθος του χρόνου. Τέλος, μόνο πιο δυνατός μπορεί κανείς να βγει μέσα από κάποια δυσάρεστη συνθήκη, επιτρέποντάς του αυτή, να εκτιμά βαθύτερα όλα τα ευχάριστα που πολλές φορές αγνοούμε την ύπαρξή τους, ή θεωρούμε κεκτημένα και αναφαίρετα. Η ίδια κατάσταση ερμηνεύεται διαφορετικά από δύο ανθρώπους ή ακόμη και από τον ίδιο άνθρωπο σε διαφορετικό χρονικό πλαίσιο. Όλα είναι ζήτημα προοπτικής και επιλογής εστίασης στην εκδοχή που όχι μόνο είναι πιο ευχάριστη, αλλά που θα μας κάνει και πιο δυνατούς.