Οδηγός Επιβίωσης Για Γονείς: Πως Να Καθοδηγήσετε Σωστά Το Παιδί Σας Στο Δρόμο Του Πανεπιστημίου
Η διαδικασία εισαγωγής στο πανεπιστήμιο, η οποία συνοδεύεται από πιεστικές προθεσμίες, οδηγίες εγγραφής, υποβολή σχετικών βεβαιώσεων και αιτήσεων, συχνά δημιουργεί άγχος και πίεση τόσο στους μαθητές όσο και σε εσάς τους γονείς. Ωστόσο με σωστό προγραμματισμό και έχοντας επίγνωση της όποιας πίεσης μπορεί να ακολουθήσει, μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση και να είστε ήσυχοι ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. Το Student.com, η μεγαλύτερη πλατφόρμα εύρεσης φοιτητικής στέγης παγκοσμίως, ετοίμασε για εσάς έναν οδηγό για την καλύτερη προετοιμασία σας:
Καλή οργάνωση για τήρηση των προθεσμιών
Οι προθεσμίες είναι πολύ σημαντικές, αφού διασφαλίζουν ότι όλα θα γίνουν στοπροκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο, λόγω του ότι εμπλέκονται αρκετά άτομα και οργανισμοί, όπως φοιτητές, κολλέγια, πανεπιστήμια και άλλες αρχές. Το UCAS παραχωρεί μια ξεκάθαρη εικόνα για όλες τις προθεσμίες, και καλό θα ήταν να τις προσθέσετε και στο δικό σας ημερολόγιο για να μπορείτε να υποστηρίξετε το παιδί σας με ότι χρειαστεί ανά πάσα στιγμή. Μην πανικοβληθείτε αν για παράδειγμα οι φίλοι του παιδιού σας έχουν ήδη πάρει την απόφασή τους ενώ το παιδί σας όχι – κάποιες αποφάσεις παίρνονται γρηγορότερα από κάποιες άλλες, επομένως να έχετε υπόψη τον αντίκτυπο που θα έχει η πιθανή πίεση στο παιδί σας.
Σωστά βήματα και επιλογές
Φαίνεται απλό, αλλά η επιλογή προγράμματος φοίτησης είναι καθοριστικής σημασίας για την όλη εμπειρία που θα έχει το παιδί σας στο πανεπιστήμιο. Για αυτό ενθαρρύνετε το παιδί σας να έρθει σε επαφή με τους υπεύθυνους του κάθε προγράμματος φοίτησης για να πάρει τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται για να καταλήξει στην απόφασή του. Πολύ σημαντικός είναι επίσης και ο τρόπος με τον οποίο διδάσκονται τα μαθήματα – αν για παράδειγμα τα μαθήματα περιλαμβάνουν εξετάσεις ή εργασίες. Διαλέγοντας ένα πρόγραμμα του οποίου τα μαθήματα βαθμολογούνται με εξετάσεις, ενώ το παιδί έχει καλύτερη επίδοση στις εργασίες, ίσως να μην είναι και η πιο σοφή επιλογή. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι η δυνατότητα για ένα-προς-ένα διδασκαλία και η επιπλέον υποστήριξη, τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης όσο και σε προσωπικής ευμάρειας αν ο/η φοιτητής/τρια το χρειάζεται. Προτείνετε στο παιδί σας να γράψει μια λίστα με τους τρόπους μάθησης που προτιμά – να δουλεύει μόνος, σε ομάδα, διαβάζοντας ή μέσω δραστηριοτήτων – και στην συνέχεια να ελέγξετε με τους υπεύθυνους του κάθε προγράμματος σπουδών αν οι μαθησιακές προτιμήσεις ταιριάζουν.
Να νιώθει σαν το σπίτι του
Το σπίτι με την οικογένεια θα είναι πάντα ένα οικείο μέρος για κάθε παιδί, αλλά το περιβάλλον που θα ζει πλέον ως φοιτητής/τρια είναι πολύ σημαντικό για να νιώθει το παιδί σας τακτοποιημένο στο χώρο του και να είναι έτοιμο να καλωσορίσει αυτό το νέο κεφάλαιο στη ζωή του. Κατά την επιλογή του χώρου διαμονής, λάβετε υπόψη και μελετήστε τις επιλογές σε φοιτητικές εστίες του πανεπιστημίου αλλά και σε χώρους διαμονής που έχουν χτιστεί αποκλειστικά για φοιτητές, αφού θα διαθέτουν διαφορετικές εγκαταστάσεις. Τα τρία πρώτα πράγματα που πρέπει να εξετάσετε πριν καταλήξετε στην επιλογή, είναι το άπλετο φυσικό φως, οι καλοί κοινόχρηστοι χώροι και φυσικά ο χώρος αποθήκευσης. Όσον αφορά τον εξοπλισμό του χώρου διαμονής, σκεφτείτε και συνυπολογίστε την προσωπικότητα του παιδιού. Όλος ο βασικός εξοπλισμός θα πρέπει ήδη να υπάρχει στον χώρο (κάτι που πρέπει να επιβεβαιώσετε εκ των προτέρων), ενώ κάποιες πινελιές μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να νιώσει οικεία και να προσαρμοστεί γρηγορότερα στο καινούριο περιβάλλον – ένα χαλί, κάποια μαξιλάρια, κορνίζες με φωτογραφίες φίλων και οικογένειας.
Το πιο σημαντικό όμως από όλα, είναι να βρίσκεστε δίπλα στο παιδί σας καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας για το νέο αυτό ταξίδι προς το πανεπιστήμιο και τη φοιτητική ζωή. Μια νέα συναρπαστική περιπέτεια το περιμένει, και χωρίς να το καταλάβετε, πολύ σύντομα θα είστε εκεί να το καμαρώνετε στην αποφοίτησή του.