Ο Θεσμός της οικογένειας & ο ρόλος του στα χρόνια της κρίσης
Η σφυρηλάτηση της προσωπικότητας, η καλλιέργεια της ηθικής και του δικαίου, η ενίσχυση της συνείδησης, η διατήρηση των θρησκευτικών αξιών και η αίσθηση της ταυτότητας και του ανήκειν αποτελούν τις σημαντικότερες λειτουργίες που επιτελούνται στα πλαίσια ενός υγιούς οικογενειακού περιβάλλοντος, δικαιολογημένα λοιπόν η οικογένεια χαρακτηρίζεται πυρήνας της κοινωνίας και γέφυρα σύνδεσης της ατομικής με την κοινωνική ζωή. Η σύνδεση αυτή προδίδεται και μέσα από την αλληλεπιδραστική σχέση μεταξύ κοινωνίας και οικογένειας, εφόσον οι κοινωνικές εξελίξεις επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την οικογενειακή ατμόσφαιρα.
Ως εκ τούτου, η σημερινή σοβαρή κρίση μετατρέπει τις ελληνικές οικογένειες σε νοσογόνα κύτταρα της χώρας! Η ανεργία και η φτώχια διαταράσσουν τις ισορροπίες των νοικοκυριών, οι γονείς απελπίζονται βλέποντας τα παιδιά τους να μένουν στάσιμα στη ζωή τους και από την άλλη πλευρά πολλοί νέοι, λόγω της οικονομικής επισφάλειας, είναι αναγκασμένοι να αναβάλλουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα όνειρά τους και να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Διαζύγια, υπογεννητικότητα, κοινωνική ανισότητα, συγκρουσιακοί χαρακτήρες, εγκληματικές ενέργειες, κοινωνική αποξένωση και αμφισβήτηση αξιών είναι μερικές ακόμη από τις δυσάρεστες συνέπειες.
Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο λόγος που η Ελλάδα έχει καταφέρει να σταθεί στα πόδια της μέχρι σήμερα, παρά τα συνεχόμενα πλήγματα που έχει δεχθεί, οφείλεται στους στενούς οικογενειακούς δεσμούς! Η αλληλοϋποστήριξη και η κατανόηση μεταξύ των μελών μετατρέπει την οικογένεια σε μοναδικό προστατευτικό κλοιό απέναντι στις δυσμενείς οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, απέναντι στην κρίση των αξιών και των ιδανικών.
Η συμβολή της οικογένειας στην αντιμετώπιση της κρίσης είναι αδιαμφισβήτητη! Παρά το γεγονός ότι και η ίδια κλονίζεται, βρίσκει πάντοτε τον τρόπο να εξελίσσεται και να επιβιώνει. Στο χέρι μας είναι να αναζητάμε κάθε φορά τα βαθύτερα αίτια που συντελούν στον κλυδωνισμό και την αποδιοργάνωση της!