Ο Σύλλογος «Γέφυρα Ζωής» Στηρίζει την Επίδειξη Μόδας ΑΜΕΑ για 2η φορά στις 14 Μαίου
ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ
Ο κ. Διονύσης Γουράνιος είναι πατέρας παιδιού με αυτισμό και ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τον Σύλλογο «Γέφυρα Ζωής», τον μοναδικό στην Ελλάδα, όπου παιδιά με αναπηρία, νοητική στέρηση, αυτισμό και Σύνδρομο Down μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά και να κοινωνικοποιηθούν. Τον μοναδικό στην Ελλάδα!
«Ο Σύλλογος ξεκίνησε το 2012 από μία παρέα γονέων. Θέλαμε να κάνουμε κάτι για τα δικά μας τα παιδιά. Έτσι ξεκινήσαμε. Ξαφνικά, μέσα σε δύο χρόνια, ο Σύλλογος που βρισκόταν στον Περιστέρι, έκλεισε, γιατί δεν μπορούσε να δεχτεί άλλα παιδιά.
Ο χώρος ήταν πάρα πολύ μικρός κι έτσι μπήκαμε στη διαδικασία της μεταστέγασης. Ήταν πολύ δύσκολο, για μας που είμαστε γονείς, να ψάχνουμε καινούριο χώρο, να δούμε τι θα γίνει με τα έξοδα και όταν έχεις να κάνεις μία κατασκευή πολυχώρου, για παιδιά με αναπηρία. Ευτυχώς, σταθήκαμε τυχεροί, βγήκαμε 6οι σε έναν διαγωνισμό της VISA Hellas και χρηματοδοτηθήκαμε για την κατασκευή του νέου πολυχώρου στο Χαϊδάρι. Είναι ένα έργο ζωής και αξιοπρέπειας», λέει ο κ. Γουράνιος.
Όταν γεννιέται ένα παιδί με αναπηρία, νοητική στέρηση, αυτισμό, σύνδρομο Down… ένα παιδί, που ξέρει μόνο να χαμογελάει και να αγκαλιάζει, όταν η κοινωνία είναι απούσα, καταδικάζοντάς το σε απομόνωση, τότε μόνο η αγάπη του γονιού μπορεί να γίνει και γίνεται η κινητήριος δύναμη, για να έχει αυτό το παιδί τα αυτονόητα και πάνω από όλα αξιοπρέπεια.
Η Γέφυρα αυτή τη στιγμή έχει περισσότερα από 45 παιδιά, ηλικίας μεταξύ 9 και 45 ετών, ενώ δέχεται κάθε μήνα 4 με 5 παιδιά, με νέες εγγραφές.
«Έχουμε παιδιά από την Κόρινθο, τη Νέα Πέραμο, από όλη την Αττική. Δυστυχώς, η Γέφυρα είναι μοναδική σε όλη την Ελλάδα, τα παιδιά αυτά δεν έχουν άλλη εναλλακτική. Μακάρι να ανοίξουν κι άλλοι φορείς. Και τα ιδρύματα και τα ειδικά σχολεία έχουν ένα όριο, μέχρι το μεσημέρι. Μετά τα παιδιά τα παίρνεις σπίτι σου. Και τι τα κάνεις; Τα φυλακίζεις; Τα βάζεις σε ένα υπόγειο; Τα εξαφανίζεις; Τι γίνεται; Μάλλον δεν υπάρχουν αυτά τα παιδιά για την κοινωνία. Οπότε η γέφυρα έχει έρθει να καλύψει ένα τεράστιο κενό που λέγεται δημιουργική απασχόληση», σημειώνει ο κ. Γουράνιος.
Οι ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, εθελοντές της Γέφυρας προσφέρουν τον εαυτό τους, με μόνη ανταμοιβή την ανιδιοτελή αγάπη των παιδιών.Ένα απόγευμα στη Γέφυρα είναι γεμάτο από μαθήματα μουσικοθεραπείας, φωνητικής, λογοθεραπείας, χοροκίνησης, γυμναστικής, εργοθεραπείας, δημιουργικής απασχόλησης και διαδραστικών παιχνιδιών, δημιουργικό παιχνίδι, δραματοθεραπεία, zumba, Yoga, θεατρικό παιχνίδι και εκμάθηση χρήσης ηλεκτρονικών.
Στη Γέφυρα εκτός από την απασχόληση των παιδιών, γίνεται και εκπαίδευση των γονέων και των αδελφών τους. Κάθε Κυριακή, γίνεται ενημέρωση από τον Συνήγορο των ΑμεΑ, για το Ασφαλιστικό και τα δικαιώματά τους.
Την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, στις 18.00, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια γιορτή της Γέφυρας, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αιγάλεω «Ελληνικό Μολύβι».
Η εκδήλωση αυτή είναι μια ξεχωριστή γιορτή όχι μόνο επειδή διεξάγεται, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, αλλά κυρίως επειδή μέσω αυτής δίνεται κάθε χρόνο η ευκαιρία στα παιδιά της Γέφυρας Ζωής να γνωρίσουν και να παρουσιάσουν, από κοινού με τους εθελοντές, ένα μέρος από τις καθημερινές δραστηριότητες με τις οποίες απασχολούνται στον απογευματινό εθελοντικό μας Πολυχώρο.