Ο μύθος της δίαιτας – Συμπεριφορές, σκέψεις και πεποιθήσεις
Αυτό το άρθρο αφιερώνεται σε όλες τις «οδηγίες» που έχουμε μάθει να ακούμε για να μην πάρουμε ή να χάσουμε εύκολα κιλά.
Αφιερώνεται στο « μύθο της δίαιτας» και σε όλους τους άκαμπτους κανόνες που συνήθως διδάσκει η δίαιτα.
Με τον όρο «δίαιτα» στις επιστημονικές μας μελέτες αναφερόμαστε σε ένα σύνολο συμπεριφορών και κυρίως σκέψεων και πεποιθήσεων, που οφείλουμε να ενστερνιστούμε και να επηρεάσουν τον καθημερινό μας τρόπο ζωής προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας, που είναι η απώλεια βάρους.
Στις επιστημονικές μελέτες, ομοίως, γνωρίζουμε ότι η πιστή τήρηση μιας δίαιτας για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι κάτι αδύνατο και μη-βιώσιμο, για αυτό άλλωστε και συστήνεται δίαιτα μονάχα για μικρά χρονικά διαστήματα που στοχεύουν σε συγκεκριμένους ιατρικούς στόχους (π.χ. χειρουργείο, φαρμακευτική αγωγή, ιατρική εξέταση κτλ). Πρόκειται δηλαδή για μια διατροφική οδηγία που έχει αρχή και τέλος και που αντενδείκνυται μακροπρόθεσμα. Πρόκειται για μια «παρένθεση» που επιλέγει κάποιος να ανοίξει και να κλείσει.
Οι άκαμπτοι κανόνες που κινδυνεύει να υιοθετήσει το άτομο που ακολουθεί μία δίαιτα όπως και η διχοτομική σκέψη την οποία υπηρετεί, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ενοχοποίηση της τροφής με αποτέλεσμα να αγνοούμε το βασικό της ρόλο της: τη θρέψη. Η τροφή μας είναι το πρωταρχικό μας «όχημα» προς την μακροβιότητα και την υγεία μας και η θρέψη που αυτή μας προσφέρει οφείλει να είναι η Νο 1 απασχόλησή μας. Η προσκόλληση στο μύθο της δίαιτας θρέφει έναν φαύλο κύκλο που καθορίζει την εικόνα που έχουμε για το σώμα μας, δεδομένου ότι όσο περισσότερο κάνω δίαιτα τόσο περισσότερο δεν μου αρέσει το σώμα μου.
Η δίαιτα δε δουλεύει διότι μας μαθαίνει να ενοχοποιούμε την τροφή και την απόλαυση που αυτή φέρει, να αγνοούμε το πώς να διαχειριστούμε την τροφή και τα συναισθήματα που τη συνοδεύουν, μετατρέποντάς την σε κάτι φοβικό και απαγορευμένο. Κατ΄επέκταση, αισθανόμαστε άσχημα όταν σπάμε αυτούς τους άκαμπτους κανόνες, και συνδέουμε την τροφή ως κάτι που θα απλά θα προσφέρει επιπλέον βάρος και θα κάνει κακό. Στο πρόσφατο βιβλίο μου «To DNA στο πιάτο μου» παραθέτω και άλλους μύθους που αξίζει να γνωρίζεις.
Στο βωμό της απώλειας βάρους δυσφορώ, δεν περνάω καλά στο σώμα μου, θυσιάζω το να μάθω να ακούω το σώμα και τα συναισθήματά μου και υποβιβάζω τη τροφή. Αντί να τη βλέπω ως ένα μέσω υγείας και ευεξίας, την αντιμετωπίζω ως ένα μέσο για την απώλεια βάρους.
Η κεκτημένη ταχύτητα λοιπόν που «επιβάλλει» κανόνες δίαιτας που θα «σπάσουμε» ή θα «τηρήσουμε» στα γιορτινά μας τραπέζια καλό θα είναι να ξεκινήσουμε να τη μειώνουμε.
Ας ευχηθούμε να μάθουμε πώς να ακούμε το σώμα μας, πώς θα δούμε την τροφή ως εργαλείο υγείας και ευεξίας και όχι ως μέσο απώλειας βάρος.
Ας ακούσουμε το σώμα μας, ας στοχεύσουμε στις συνήθειες μας, στην ποιότητα, στη θρέψη, στη σχέση μας με τη τροφή, στο σεβασμό της πρώτης ύλης και ας εξαλείψουμε πια τον μύθο της δίαιτας στο βωμό της απώλειας βάρους.
Η απώλεια βάρους είναι μια πολυπαραγοντική διαδικασία που δε εξαντλείται με μια «δίαιτα». Μπορείτε να ακούσετε περισσότερα στο Podcast εδώ.
2022 ευχές για υγεία και αγκαλιές! Απολαύστε υπεύθυνα!
Κλείσε σήμερα ραντεβού στο 210 9615860
Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου, RDN, MSc, PhD.
Ειδική ερευνήτρια Διατροφογενετικής
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, Τεχνολόγος Τροφίμων, Ιδρύτρια DNANUTRICOACH®