Ο Γιώργος Λάνθιμος κέρδισε το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας για το «Poor Things»
Ο Έλληνας σκηνοθέτης παίρνει το μεγάλο βραβείο του 80ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και τα διεθνή μέσα κάνουν λόγο για τον απόλυτο cine-θρίαμβο.
Το «Poor Things», που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 4 Ιανουαρίου 2024 από την Feelgood Entertainment, συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βενετίας διεκδικώντας μαζί με άλλες 22 ταινίες το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης.
Το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας έχει απονείμει τα βραβεία του και ο Γιώργος Λάνθιμος κέρδισε το κορυφαίο! Ο «Χρυσός Λέοντας» πήγε στο «Poor Things», με πρωταγωνίστρια την Emma Stone.
Βασισμένος στο ομότιτλο βιβλίο του Άλισντερ Γκρέι που κυκλοφόρησε το 1992 , ο Γιώργος Λάνθιμος αντιστρέφει το μύθο του Φρανκενστάιν και καταθέτει ένα καυστικό δοκίμιο για την ελευθερία και τη χαρά του σεξ, τις ταξικές ανισότητες, την ατομική και κοινωνική αυτοδιάθεση, την επιθυμία και την αγάπη.
Η ιστορία, που εκτυλίσσεται στη βικτοριανή εποχή, αντικαθιστά το τέρας με την Μπέλα, μια όμορφη νεαρή νυμφομανή, η οποία αυτοκτονεί για να ξεφύγει από τον βίαιο άντρα της. Την Μπέλα επαναφέρει στη ζωή ένας εκκεντρικός επιστήμονας, ο Γκόντγουιν Μπάξτερ, δίνοντας της, ωστόσο, το μυαλό ενός μωρού. Διψασμένη να μάθει τι εστί ζωή, το σκάει με τον Ντάνκαν, έναν ικανό και με αμβλυμμένη ηθική δικηγόρο, σε μια περιπέτεια περιπλάνησης. Απελευθερωμένη από τις προκαταλήψεις και τα στεγανά της εποχής της, η Μπέλα επιδιώκει να δώσει τη μάχη της για την ισότητα και την ελευθερία.
Η ταινία έλαβε διθυραμβικές κριτικές όταν προβλήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου στο Φεστιβάλ και το κοινό χειροκροτούσε για δέκα λεπτά. Η βρετανική Guardian, μάλιστα, τη βαθμολόγησε με πέντε αστέρια, επισημαίνοντας τις εξαιρετικές υποκριτικές ικανότητες της πρωταγωνίστριας.
«Είναι μια ταινία που δεν περιγράφεται εύκολα. Μου είναι δύσκολο να εξηγήσω τι είναι» είχε δηλώσει ο Γιώργος Λάνθιμος στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του φεστιβάλ Βενετίας, μετά τις δημοσιογραφικές προβολές. «Βασιστήκαμε στο μυθιστόρημα, αλλάξαμε λίγο τη δομή του, ωστόσο μείναμε αρκετά πιστοί. Απ’ όταν διάβασα το βιβλίο, ήξερα ότι η ταινία θα εστιάσει στον χαρακτήρα της Μπέλα, θ’ ακολουθήσει την δική της οπτική. Μιας γυναίκας με ελεύθερη σκέψη, χωρίς φόβο και προκαταλήψεις, που βιώνει τον κόσμο με τους δικούς της όρους. Αυτή την κατεύθυνση ακολουθήσαμε στην ταινία. Αλλά και το χιούμορ, οι ήρωες, το ύφος, η ουσία του μυθιστορήματος βρίσκεται μέσα στην ταινία» πρόσθεσε.
Πρόκειται για μια παράξενη ταινία, στην οποία ο ρεαλισμός και η μεταφυσική συγχωνεύονται με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο – τον τρόπο που συνήθως συναντάμε στις ούτως ή άλλως παράξενες αλλά πάντα ενδιαφέρουσες ταινίες του Ελληνα σκηνοθέτη. Για την δημιουργία της ο Λάνθιμος συνεργάστηκε με τον σεναριογράφο της προηγούμενης ταινίας του, «Η ευνοούμενη», που το 2018 είχε αποσπάσει το μεγάλο βραβείο της επιτροπής και το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για την Ολίβια Κόλμαν.
Το «Poor things» είναι η τρίτη ταινία του Λάνθιμου στο συγκεκριμένο φεστιβάλ που διακρίνεται με βραβείο. Η πρώτη ταινία του που βραβεύτηκε στη Βενετία είναι η «Αλπεις», που το 2011 είχε κερδίσει το βραβείο σεναρίου για τον Λάνθιμο και τον Ευθύμη Φιλίππου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Poor Things (@poorthingsfilm)
«Θέλω να ευχαριστήσω το φεστιβάλ, το συνεργείο και όλους τους συνεργάτες. Πήρε κάποια χρόνια μέχρι η κινηματογραφική βιομηχανία να είναι έτοιμη για μία τέτοια ταινία» είπε ο Γιώργος Λάνθιμος παραλαμβάνοντας το βραβείο και ευχαρίστησε το συγγραφέα του βιβλίου ‘Αλισντερ Γκρέι και τον σεναριογράφο Τόνι ΜακΝαμάρα, ο οποίος απουσίαζε από την τελετή λόγω της εν εξελίξει απεργίας των Αμερικανών σεναριογράφων στους οποίους ο Έλληνας σκηνοθέτης εξέφρασε τη συμπαράσταση του.
Στην συνέχεια ευχαρίστησε τη σύντροφο του, Αριάν Λαμπέντ που «είναι πάντα εδώ για μένα. Και πάνω απ’ όλα θέλω να ευχαριστήσω αυτό το απίστευτο πλάσμα, τον χαρακτήρα της ταινίας – τη Μπέλα Μπάξτερ και βέβαια την Εμα Στόουν που είναι και αυτή ένα απίστευτο πλάσμα» δήλωσε.
Όλα τα βραβεία του 80ου Φεστιβάλ Βενετίας αναλυτικά έχουν ως εξής:
ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Χρυσός Λέοντας: «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου
Αργυρός Λέοντας – Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «Εvil Does not Exist» του Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι
Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Ματέο Γκαρόνε για το «Io Capitano»
Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας Coppa Volpi: Κέλι Σπίνι για το «Priscilla» της Σοφία Κόπολα
Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας Coppa Volpi: Πίτερ Σάρσγκααρντ για το «Memory» του Μισέλ Φράνκο
Βραβείο Σεναρίου: Πάμπλο Λαραΐν & Γκιγιέρμο Καλντερόν για το «El Conde»
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Green Border» της Αγκνιέσκα Χόλαντ
Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για νέο ταλέντο: στον Σεϊντού Σάρ, πρωταγωνιστή του «Io Capitano» του Ματέο Γκαρόνε
Βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας LION OF THE FUTURE – LUIGI DE LAURENTIS: «Love is a Gun» του Λι Χονγκ-σι
ΤΜΗΜΑ ORIZZONTI (ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ)
Καλύτερη Ταινία: «Explanation for Everything» του Γκαμπόρ Ράις
Βραβείο Σκηνοθεσίας: Μίκα Γκούσταφσον για το «Paradise is Burning»
Ειδικό Bραβείο της Επιτροπής: «Una Sterminata Domenica» του Αλέν Παρόνι
Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία: Μαργκαρίτα Ρόζα ντι Φρανσίσκο για το «El Paraiso»
Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία: Ταργκέλ Μπολντ-Ερντέν για το «City of Wind»
Καλύτερο Σενάριο: «El Paraiso» του Ενρίκο Μαρία Αρτάλε
Καλύτερη ταινία Mικρού Mήκους: «A Short Trip» του Ερενίκ Μπεκιρί
Audience Award Armani Beauty: «Felicita» της Μικαέλα Ραματσότι
ΒΡΑΒΕΙΑ IMMERSIVE
Venice Immersive Special Grand Jury Prize: «Emperor» των Μάριον Μπέργκερ και Ιλα Κοέν
Venice Immersive Special Grand Jury Prize: «Flow» του Aντριαν Λόκμαν
Venice Immersive Best Experience: «Songs For a Passerby» της Σελίν Ντεμέν
Venice Classics Best Restored Film: «Ohhikoshi» του Σίντζι Σομάι
Venice Classics Best Documentary on Cinema: «Thank You Very Much» του Αλεξ Μπρέιβερμαν
cover photo instagram/@poorthingsfilm