Ο Απρίλιος είναι μήνας ευαισθητοποίησης για το άγχος | Δείτε πως τα social μπορούν να μας βοήθησουν σε θετικές αλλαγές
Εσείς γνωρίζατε ότι ο Απρίλιος είναι μήνας ευαισθητοποίησης για το άγχος ;
Εγώ πάντως μόλις το ανακάλυψα, και να σας πως την αλήθεια κανονικά κάθε μήνας πρέπει να είναι μήνας ευαισθητοποίησης για το άγχος, και έχει ένα νόημα.
Νιώθουμε ότι όλοι είμαστε αγχωμένοι , αλλά σπάνια καθόμαστε να δώσουμε δίνουμε προσοχή στις φυσιολογικές επιπτώσεις που έχει στο σώμα μας.
Όπως πολλοί άλλοι, έτσι και εγώ έχω υποκύψει σε όλα αυτά που κυκλοφορούν στα social και στο προφιλ μου έχω αποθηκεύσει βίντεο γεμάτα συμβουλές για την υγεία. Αν και θα πρέπει να παρακολουθούμε με προσοχή, φυσικά, λόγω του γνωστού ζητήματος της παραπληροφόρησης, υπάρχει τεράστιος όγκος θετικού περιεχομένου και η εφαρμογή κοινωνικών μέσων είναι ένας κόμβος όταν πρόκειται για πληροφορίες σχετικά με τη βελτίωση της υγείας.
Τελευταία, προσωπικά έχω κολλήσει στο θέμα των ορμονών, καθώς με ταλαιπωρεί ιδιαίτερα η ορμόνη του στρες, της κορτιζόλης. Αυτό με ώθησε να εφαρμόσω μικρές (και πολύ εφικτές) αλλαγές στην καθημερινή μου ρουτίνα (όσο μπορώ) για να προσπαθήσω να μειώσω τη ποσότητα κορτιζόλης που ρέει στις φλέβες μου και, να βελτιώσω τη φυσική μου κατάσταση και την υγεία μου με τον καλύτερο τρόπο κάνοντας τρεις αλλαγές.
1| Να εκμεταλλεύομαι το φως της ημέρας
2| Να κινώ το σώμα μου, ακόμη και για δέκα λεπτά, το πιο εύκολο είναι το περπάτημα και λίγο streching.
3| Nα επικεντρώνομαι θετικά σε αυτό που βάζω στο σώμα μου και να δίνω περισσότερη προσοχή στο πώς συμπεριφέρονται οι ορμόνες.
Τι είναι η κορτιζόλη και γιατί μας προκαλεί άγχος;
Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρες. Όταν το σώμα μας μπαίνει σε λειτουργία «μάχης ή φυγής», η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη αυξάνονται ώστε να μπορούμε να χειριστούμε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε. Εξελικτικά, αυτό ήταν απαραίτητο για την επιβίωση.
Ωστόσο, πάρα πολλά από αυτά έχουν μια αρνητική επίδραση σε εμάς φυσιολογικά. Οι ειδικοί εξηγούν : «Το άγχος είναι ένα πολύ σωματικό πράγμα. Είναι ένα εμπόδιο για τη βέλτιστη υγεία και ευτυχία.»
«Όταν υπάρχει αντιληπτός κίνδυνος και απειλή, το σώμα μας ξεκινά μια απόκριση στρες μέσω του νευρικού συστήματος. Αλλά όπου υπάρχει χρόνιο στρες, βλέπουμε τον εαυτό μας κολλημένο σε αυτή την κατάσταση.»
Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τους ειδικούς θεραπευτές σε θέματα άγχους λένε ότι δεν είναι καλά τα νέα. «Η συνεχής ανταπόκριση στο στρες μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακές παθήσεις, αναπνευστικά προβλήματα, χρόνιο πόνο και διαταραχές ψυχικής υγείας όπως άγχος, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη ή αϋπνία».
Πώς μπορούμε να μειώσουμε τα επίπεδα κορτιζόλης μας;
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να σου λέει κάποιος να σταματήσεις να ανησυχείς, ή να αγχώνεσαι λιγότερο ή ότι δεν έχεις τίποτα να αγχωθείς.
Όμως νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μικρά μικρά βημάτα για αρχή για να μην αισθανόμαστε άγχος ή ανησυχία, δηλαδή μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας όπου μπορούν να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε τις αυξήσεις της κορτιζόλης και, τελικά, να μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα.
Γιατί βοηθάει το να βγεις έξω
Ακόμα κι αν είναι μόνο για δέκα λεπτά με τα πόδια γύρω από το τετράγωνο πριν πάμε στη δουλειά, το να βγούμε έξω στο φως της ημέρας και να κινήσουμε το σώμα μας κάθε μέρα έχει τεράστια οφέλη. Μας φτιάχνει την ημέρα και βελτιώνει τον ύπνο μας. Πραγματικά η άσκηση έξω βοηθάει τη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης.
Η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα άγχους μας
Δεν χρειάζεται να είμαστε επιστήμονες για να γνωρίζουμε ότι αυτό που βάζουμε στο σώμα μας έχει άμεσο αντίκτυπο στο πώς νιώθουμε. Το να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και υγιή για το έντερο βακτήρια μας βοηθά να χειριστούμε καλύτερα τόσο το σωματικό όσο και το ψυχικό στρες.
Όλοι γνωρίζουμε ότι, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που συχνά περιέχουν ανθυγιεινά λίπη, σάκχαρα, άλατα και πρόσθετα θα βλάψουν αναμφίβολα την υγεία μας με την πάροδο του χρόνου. Καλό είναι να περιορίσουμε την πρόσληψη αυτών και τα αντικαταστήσουμε τα με σωστή διατροφή.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πώς οι ορμόνες επηρεάζουν τα επίπεδα άγχους μας
Ως γυναίκες, οι ορμόνες μας κυμαίνονται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού μας κύκλου. Οι ορμόνες δεν μας επηρεάζουν διαφορετικά κατά τη διάρκεια του μήνα, αλλά θα συμπεριφέρονται διαφορετικά και ως εκ τούτου θα οδηγούν σε διαφορές συμπεριφοράς και φυσιολογικής συμπεριφοράς σε όλο τον κύκλο. Η κορτιζόλη μπορεί να αυξηθεί ανά πάσα στιγμή λόγω άγχους και θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.
Τι πρέπει να κάνετε; Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να διατηρήσετε τα επίπεδα κορτιζόλης σας κανονικά μέσω του τρόπου ζωής σας για να επιτρέψετε στο σώμα σας να ευδοκιμήσει καθ ‘όλη τη διάρκεια του μήνα.
Είναι η υπερδύναμή σου και είναι καιρός να μάθεις πώς να δουλεύεις μαζί τους, όχι εναντίον τους. Εάν είσαι σε θέση να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν οι ορμόνες σου, αυτό μπορεί να ανοίξει τις πόρτες σε έναν κόσμο θετικότητα, καλύτερη υγεία, βελτιωμένη ενέργεια, καλύτερο ύπνο και αυξημένη ευτυχία.
*Το παρόν άρθρο έχει πληροφοριακό χαρακτήρα και για οποιοδήποτε πρόβλημα θα πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό.
cover photo freepik