Νεύρωμα Μόρτονς, shoes matters – Αναπροσαρμόστε τις στυλιστικές σας επιλογές!
Φανταστείτε ότι έχετε πάει σε γάμο, περιφέρεστε ως φιναλίστ καλλιστείων με τα 15άποντα για ώώώρες (ένα λειτουργικό ύψος και ένα πρεστίζ έχουμε) και, πάνω στο τσακίρ κέφι αισθάνεστε ότι πυρωμένα σίδερα διαπερνούν τα μετατάρσιά σας κάθε φορά που πατάτε το ποδαράκι σας στο έδαφος ενώ η αίσθηση παραμένει και μετά την αποκαθήλωση από τα Louboutin.
Ή ότι έχετε πάει με το ολοκαίνουριο αμόρε a Pariiiiiiiis, έχετε ντυθεί, στολιστεί και σουλατσάρετε πάλι για ώώώρες στην λατρεμένη πόλη με εξαιρετικά στιλάτα μεν, άβολα και σκληρά δε, πατούμενα και μετά την στάση για κρασάκι στο τελευταίο μπιστρό της ημέρας, μόλις σηκωθείτε αισθάνεστε ότι έχετε ένα χαλίκι μόνιμα στο παπούτσι, ένα ρεύμα χτυπάει τη βάση των μεσαίων δακτύλων σας και από Ζεν Πρεμιέ μετατρέπεστε σε Κουασιμοντό (προσοχή στο αξάν).
Κάπως έτσι είναι η αίσθηση αυτού που στα ιατρικά αποκαλούμε Νεύρωμα Μόρτονς.
Δεν είναι στην πραγματικότητα όγκος νεύρου (αυτό σημαίνει νεύρ-ωμα) αλλά περισσότερο πάχυνση της μεμβράνης και ερεθισμός του μεσοδακτυλίου νεύρου ανάμεσα στο 3ο και 4ο μετατάρσιο, λόγω συμπίεσης του από το γειτονικό του σύνδεσμο κατά τη διάρκεια της ραχιαίας κάμψης των δακτύλων.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Katerina Moustaka MD, DC (@drkaterinamoustaka)
Βασική του αιτία αποτελεί η σύνθλιψη της περιοχής από στενά ή ψηλοτάκουνα παπούτσια, ενίοτε συν τραύμα στο μπροστινό μέρος του ποδιού ή αθλητικές δραστηριότητες υψηλής πρόσκρουσης (τρέξιμο).
Το νεύρωμα Morton είναι πιο συχνό σε μεσήλικες γυναίκες, με πιο συνηθισμένο σύμπτωμα το πελματιαίο άλγος μεταξύ των μεταταρσίων, που επιδεινώνεται με το περπάτημα και τη χρήση στενών παπουτσιών και ανακουφίζεται με την ανάπαυση και την αφαίρεση τους.
Ο πόνος περιγράφεται ως κάψιμο, μαχαιριά, μυρμήγκιασμα και ηλεκτρικό ρεύμα, με μούδιασμα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών να συνυπάρχει σε αρκετές περιπτώσεις.
Με παρατεταμένο περπάτημα, ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί σε όλο το πέλμα ή στη γάμπα, προκαλώντας κράμπες.
Η επέμβαση έχει αμφίβολα αποτελέσματα ενώ η συντηρητική προσέγγιση με αλλαγή παπουτσιών (φαρδιά στο μπροστινό μέρος και χωρίς τακούνι), παγοθεραπεία, αντιφλεγμονώδη και φυσιοθεραπεία έχει συνήθως καλά.
Θέλει όμως το χρόνο του και προσαρμογές στις στυλιστικές μας επιλογές.
Much ❤️!
ΥΓ minimalist 👟 & dry 🥖