Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2024%2F05%2Flikewomangr ti einai to nugging

Negging: Το φαινόμενο της ψυχολογικής χειραγώγησης που κυριαρχεί όλο και περισσότερο στις ανθρώπινες σχέσεις

Στον περίπλοκο κόσμο των γνωριμιών και των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, χρησιμοποιούνται διάφορες τακτικές και στρατηγικές για να προσελκύσουν, να δεσμεύσουν ή να χειραγωγήσουν πιθανούς συντρόφους-συνεργάτες.

Μια τέτοια τακτική, που έχει κερδίσει σημαντική προσοχή και διαμάχη τα τελευταία χρόνια, είναι το λεγόμενο «negging». Αυτή η τεχνική ψυχολογικής χειραγώγησης, που χρησιμοποιείται συχνά στο χώρο των pickup artists (PUA), περιλαμβάνει εκφραστικά κομπλιμέντα ή ήπιες προσβολές για να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη κάποιου, αναγκάζοντάς τον να αναζητήσει επικύρωση από το άτομο που εκφράστηκε αρνητικά.

Το Negging πιστεύεται ότι ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000  και έγινε δημοφιλές από βιβλία και διαδικτυακά φόρουμ αφιερωμένα στη διδασκαλία των ανδρών πώς να προσελκύουν γυναίκες. Ο όρος “neg” προέρχεται από τη λέξη “negative (αρνητικό)” και χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια παρατήρηση που δεν είναι ούτε απροκάλυπτα προσβλητική ούτε εντελώς συμβουλευτική. Η βασική αρχή της άρνησης είναι να δημιουργήσει στο στόχο-θύμα  μια αίσθηση ανασφάλειας ή αμφιβολίας για τον εαυτό του, ωθώντας το  να αναζητήσει έγκριση και προσοχή από τον αρνητή, αυξάνοντας έτσι την αξία του τελευταίου.

Το negging περιλαμβάνει συνήθως λεπτά, φαινομενικά αβλαβή σχόλια που φέρουν μια κρυφή κριτική.

Μερικά  χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι σχόλια του τύπου:

«Είσαι αρκετά έξυπνη για κορίτσι».

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το έκανες αυτό. Τι σκεφτόσουν”

«Αυτό το φόρεμα είναι ωραίο,  κρύβει πραγματικά τους γοφούς σου».

«Φαίνεσαι καλύτερα χωρίς μακιγιάζ»

«Μου αρέσουν τα μαλλιά σου, είναι πολύ καλύτερα από ό,τι ήταν παλιά».

Αυτές οι δηλώσεις έχουν σχεδιαστεί για να ακινητοποιούν τον παραλήπτη, αναγκάζοντάς τον να  αμφισβητήσει δεύτερη φορά την εμφάνισή του, την ευφυΐα ή άλλα χαρακτηριστικά του. Η επακόλουθη ανάγκη του παραλήπτη για επικύρωση δημιουργεί μια ανισορροπία ισχύος και τον καθιστά συχνά πιο επιρρεπή στις κριτικές του αποστολέα του neg.

Ο ψυχολογικός αντίκτυπος του negging είναι σημαντικός, γιατί η επανειλημμένη έκθεση του παραλήπτη στην άρνηση μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αυτοεκτίμηση και σε συνεχή ανάγκη για επιβεβαίωση. Η τακτική κυνηγάει τις ανασφάλειες, κάνοντας τα άτομα να αισθάνονται λιγότερη αυτοπεποίθηση και να εξαρτώνται περισσότερο από την εξωτερική επικύρωση. Σε ακραίες περιπτώσεις, η παρατεταμένη έκθεση στην άρνηση μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και κατάθλιψη.

Για να προσδιορίσετε το negging, δώστε προσοχή στο πώς νιώθετε όταν κάποιος σας κάνει ένα τέτοιο σχόλιο:

-Νιώθετε υποτιμημένοι ή προσβεβλημένοι;

-Σας συγκρίνουν δυσμενώς με άλλους;

-Ακούγεται σαν να προσπαθούν να σε κάνουν να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου;

Αν ναι, τότε είναι πιθανό να είστε θύμα negging.

Η τεχνική του negging  θεωρείται συχνά ως ένας τρόπος επιβολής κυριαρχίας και ελέγχου στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Μπορεί να δημιουργήσει μια ψευδή αίσθηση ανωτερότητας και χειριστική δύναμη. Ωστόσο, το να βασίζεσαι στην άρνηση ως κοινωνική στρατηγική μπορεί επίσης να υποδεικνύει βαθύτερα ζητήματα που σχετίζονται με την ανασφάλεια και την έλλειψη γνήσιων διαπροσωπικών δεξιοτήτων.

Το  Negging έχει αντιμετωπίσει σημαντικές αντιδράσεις από διάφορες πλευρές, συμπεριλαμβανομένων φεμινιστικών ομάδων, ψυχολόγων και κοινωνικών σχολιαστών. Οι κριτικοί υποστηρίζουν ότι προωθεί την τοξική αρρενωπότητα και τη χειριστική συμπεριφορά, υπονομεύοντας τις αρχές των υγιών σχέσεων με σεβασμό. Υποστηρίζουν ότι η άρνηση διαιωνίζει μια επιβλαβή δυναμική όπου η συναισθηματική χειραγώγηση νομιμοποιείται και ακόμη ενθαρρύνεται ως νόμιμη στρατηγική γνωριμιών.

Επιπλέον, η άνοδος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των διαδικτυακών γνωριμιών ενίσχυσε τη συζήτηση γύρω από το φαινόμενο αυτό. Πλατφόρμες όπως το Twitter, το Instagram και οι εφαρμογές γνωριμιών έχουν μετατραπεί σε χώρους όπου τα άτομα μοιράζονται τις εμπειρίες τους και προειδοποιούν άλλους για τη χειραγωγική τακτική. Αυτή η αυξημένη ευαισθητοποίηση οδήγησε επίσης σε ένα αυξανόμενο κίνημα που υποστηρίζει περισσότερο σεβασμό και γνήσιες προσεγγίσεις στα ραντεβού και στις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις.

Καθώς η κοινωνία αποκτά μεγαλύτερη επίγνωση των χειριστικών τακτικών, όπως το negging, γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια για την προώθηση πιο υγιών και με περισσότερο σεβασμό τρόπων οικοδόμησης σχέσεων. Η ενθάρρυνση της ανοιχτής επικοινωνίας, ο αμοιβαίος σεβασμός και η συναισθηματική νοημοσύνη είναι βασικά συστατικά αυτής της αλλαγής. Η εκπαίδευση των ατόμων, ιδιαίτερα των νέων, σχετικά με τη σημασία της αυτοεκτίμησης και η αναγνώριση της χειραγωγικής συμπεριφοράς είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των θετικών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Έτσι, ενώ το negging μπορεί να προήλθε ως μια άστοχη προσπάθεια πλοήγησης στην πολυπλοκότητα των γνωριμιών, η αναγνώρισή του ως επιβλαβούς τακτικής χειραγώγησης είναι ένα σημαντικό βήμα προς την προώθηση υγιέστερων σχέσεων με περισσότερο σεβασμό. Κατανοώντας και αντιμετωπίζοντας τις υποκείμενες ανασφάλειες που οδηγούν μια τέτοια συμπεριφορά, τόσο τα άτομα όσο και η κοινωνία μπορούν να εργαστούν για τη δημιουργία ενός πιο ενσυναίσθητου και υποστηρικτικού κοινωνικού περιβάλλοντος.

Ανήκω στην ομάδα των γυναικών που δίπλα από τον αριθμό 50 βάζουν ένα θετικό πρόσημο. Αυτό το πρόσημο είναι και ο τρόπος που προσεγγίζω τη ζωή. Ως πρότυπό μου έχω πάντα δυναμικές γυναίκες, που δεν διστάζουν να πειραματιστούν, να διεκδικήσουν τα όνειρά τους και να ζήσουν με πάθος την κάθε στιγμή. Ακολουθώντας αυτά τα στοιχεία και έχοντας πάντα ως αρχή το σεβασμό και την αγάπη στον άνθρωπο και κυρίως στη γυναίκα, υπηρέτησα πιστά κάθε ρόλο που κλήθηκα να παίξω, αυτόν της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης, αλλά και της θαυμάστριας της ομορφιάς όπου τη συναντώ. Αυτή την ομορφιά της ζωής που βρίσκεται ακόμη και σε μικροπράγματα γύρω μας θα ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας.

RECENT

RELATED