Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2023%2F03%2FLikewomangr XEIRAGOGISI

Negging: 5 τρόποι πως να καταλάβεις και αντιμετωπίσεις την πιο συχνή συναισθηματική χειραγώγηση

Μια φαινομενικά αθώα φράση πολλές φορές μπορεί να κρύβει πίσω της κακεντρέχεια, κατι που αρχικά μπορει να μην αντιληφθούμε. Εκεί πατάνε και όσοι είναι συνηθισμένοι στην τακτική του “Negging”.

Σίγουρα σου έχει συμβεί, και σε εσένα και σε εμένα και σε όλους μας, ακόμη και αν δεν το είχες αναγνωρίσει όταν συνέβη. Από φίλους, συντρόφους, συναδέλφους ή ακόμη και οικογένεια…σε όλους τους τομείς υπάρχουν άνθρωποι που αρέσκονται με το να «κακοποιούν» την ψυχολογία του άλλου.

Το negging είναι μια μορφή συναισθηματικής χειραγώγησης, η οποία περιλαμβάνει σχόλια που «ντύνονται» με αρνητικά συναισθήματα. Αυτό μπορει να γίνει άμεσα η έμμεσα, επισημαίνοντας τα ελαττώματα σου ή υπονομεύοντας τα επιτεύγματα σου. Πολλές φορές είναι δύσκολο να το καταλάβεις, γιατι ο θύτης το χειρίζεται τόσο ύπουλα ώστε να σε φέρει σε αμήχανη θέση και να μην ξέρεις πως να αντιδράσεις και πως να ανταποκριθείς. Αυτή η συμπεριφορά έχει ως μοναδικό στόχο να σε κανει να αισθάνεσαι ανασφάλεια για τον εαυτό σου ετσι ώστε να μπορέσει να αποκτήσει εξουσία πάνω σου.

Το negging λειτουργεί συχνά ως ένας τρόπος απόκτησης δύναμης και ελέγχου σε μια σχέση, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι βαθύτερων ζητημάτων όπως η ανασφάλεια, η χαμηλή αυτοεκτίμηση ή ακόμα και οι ναρκισσιστικές τάσεις. Οποίες και αν είναι οι αιτίες το αποτέλεσμα είναι κοινό και στις περισσότερες περιπτώσεις μακροπρόθεσμα μπορει να καταστρέψει την ψυχική σου ηρεμία και να σε οδηγήσει σε εξαρτητικές σχέσεις.

Σημάδια ότι κάποιος σου κάνει Negging

Ακολουθεί μια λίστα με σημάδια ότι κάποιος προσπαθεί να σε χειραγωγήσει μέσω negging:

1| Η «αστεία» προσβολή

Αυτή είναι μια συνθήκη στην οποία λίγο πολύ όλοι μας έχουμε μπει, και μεχρι τώρα δεν πίστευα ότι αυτού του είδους οι προσβολές είχαν όνομα. Επίτρεψε μου, λοιπόν, να στο εξηγήσω.

Υπήρξε ποτέ κάποιος που ενώ σου είχε πει κάτι προσβλητικό στη συνέχεια, όταν παρατήρησε ότι εσύ παρεξηγήθηκες, προσπάθησε να ελαφρύνει το κλίμα λέγοντας ότι κανει πλάκα ; Αν σου έχει συμβεί αυτό, welcome to the club.

Όχι δεν κάνουν πλάκα, εννοούν καθετί που λένε, απλώς όταν σε βλέπουν να τρελαίνεσαι, κάνουν  γρήγορα πίσω για να νομίζεις ότι αντιδράς υπερβολικά. Πόσο ύπουλο! Το negging, από όταν έμαθα να το αναγνωρίζω, με έκανε να θέλω να μένω μακριά από τέτοιους ανθρώπους.

2| Σε κατηγορούν για την αρνητική συμπεριφορά τους

Το Negging έρχεται επίσης με τη μορφή αυτού που αποκαλώ “flipping the script”. Πρόκειται για τις τακτικές χειραγώγησης που εφαρμόζονται για να δικαιολογήσουν την κακή συμπεριφορά τους με το να ρίξουν το φταίξιμο σε εσένα.

Για παράδειγμα, αν ξεσπάσουν για κατι με βίαιο τροπο, θα πουν ότι εσύ τους οδήγησες σε αυτό το σημείο. «Αν δεν με είχες φέρει εκτός ορίων δεν θα ξεσπούσα πάνω σου.»

Έτσι βλέπουν τα πράγματα γιατι εχουν μάθει να θυματοποιούνται, προκειμένου να μην αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Τίποτα από όσα κάνουν, όσο κακό και αν είναι, δεν είναι δικό τους λάθος αλλά δικό σου. Αυτό το παράδειγμα negging σχεδιάστηκε για να σε κάνει να νιώθεις άσχημα και να αισθάνεσαι ότι είσαι παράλογη. Πίστεψέ με, δεν είσαι.

3| Τα backhanded κομπλιμέντα

Το backhanded κομπλιμέντο είναι, ουσιαστικά, μια προσβολή με μια φιλοφρόνηση κάπου στην πρόταση. Για παράδειγμα: «Έχεις πολύ ωραίο πρόσωπο, εάν έχανες βάρος, θα ήσουν κούκλα».

Βλέπεις την προσβολή που ξεπροβάλει από αυτό το «δήθεν» κομπλιμέντο; Οι πισώπλατες μορφές φιλοφρονήσεων είναι απλώς προσβολές. Δεν ειπώθηκαν ποτέ για να σε κάνουν να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου. Είναι ευθεία κριτική, συνήθως από κάποιον που πιστεύει ότι είναι καλύτερος από εσένα. Να το έχεις πάντα αυτό κατά νου.

4| Σύγκριση με πρώην συντρόφους

Το να αναφέρεις κατι για έναν πρώην σύντροφο πάνω σε μια σχετική συζήτηση είναι απολύτως φυσιολογικό σε μια σχέση. Αλλά αν σε συγκρίνουν συνεχώς με μια πρώην σχέση τους, είναι πιθανώς επειδή προσπαθούν να σε κάνουν να νιώσεις ανασφάλεια και αμφιβολία για τον εαυτό σου, ώστε να θέλεις να αποδείξεις το ποσο καλή είσαι.

5| Υπονομεύουν τα επιτεύγματα σου και μονοπωλούν το ενδιαφέρον

Ας υποθέσουμε ότι πήρες προαγωγή, ένα άτομο που λατρεύει το negging δεν θα εκτιμήσει ποτέ το επίτευγμα σου. Στην πραγματικότητα, θα ζηλέψει. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα προσπαθήσει να μειώσει την προσπάθεια σου με ένα σχόλιο του τύπου «καλά πόσο κωλόφαρδη είσαι για να σου συμβεί αυτό» παρά το γεγονός ότι ξέρει πόσο πολύ προσπάθησες. Μια άλλη συχνή τακτική είναι να προσπερνούν τις δικές σου επιτυχίες χωρίς σχόλιο και να επιδεικνύουν μια δίκη τους, προκειμένου να γίνουν το επίκεντρο της συζήτησης.

Likewomangr XEIRAGOGISI 1

Άλλες περιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Υποτιμητικά σχόλια: «Αυτό το φόρεμα δείχνει χάλια πάνω σου».
  • Αδικαιολόγητη κριτική: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το έκανες αυτό. Τι σκεφτόσουν;».
  • Είναι απορριπτικός ή μη υποστηρικτικός με τις ιδέες και τις φιλοδοξίες σου: «Δεν πιστεύεις πραγματικά ότι μπορείς να το κάνεις αυτό, έτσι;»
  • Υπερβολικό πείραγμα με αρνητικό τρόπο: “Τι συμβαίνει με τα μαλλιά σου σήμερα; Ξέχασες να τα βουρτσίσεις;»

Είναι σημαντικό να λάβεις υπόψιν πόσο συχνά χρησιμοποιούνται αυτοί οι τύποι σχολίων και συμπεριφορών από τον σύντροφο σου και το πλαίσιο στο οποίο συμβαίνουν. Εάν αναρωτιέσαι πως γίνεται ένας άνθρωπος που υποτίθεται ότι σε αγαπά, σε νοιάζεται και σε στηρίζει να υιοθετεί τέτοιες συμπεριφορές απέναντι σου, τότε συνέχισε να διαβάζεις…

Γιατί οι άντρες είναι πιθανό να υιοθετήσουν αυτή τη συμπεριφορά

Ο όρος “negging”, που προέρχεται από τη λέξη “αρνητικό”, διαδόθηκε στο βιβλίο του Neil Strauss, “The game: Penetrating the Secret Society of Pickup Artists”. Το βιβλίο περιέγραφε λεπτομερώς τις τακτικές που χρησιμοποιούσαν οι λεγόμενοι “pick-up artists” για να αποπλανήσουν τις γυναίκες και υποστήριζε το negging ως έναν τρόπο να μειώσουν την αυτοεκτίμηση μιας γυναίκας και να την κάνουν πιο ευάλωτη στις προθέσεις του εκάστοτε αρσενικού. Το βιβλίο επικρίθηκε ευρέως για την προώθηση τοξικών και κακοποιητικών συμπεριφορών προς τις γυναίκες.

Εκτός από αυτό, βέβαια, υπάρχουν άπειρες άλλες πηγές με αντίστοιχο περιεχόμενο, που όχι μόνο  διαμορφώνουν τις προβληματικές συμπεριφορές των αντρών αλλά ταυτόχρονα τις ενισχύουν και τις επικροτούν, εδραιώνοντας το αιώνιο φαινόμενο του εσωτερικευμένου μισογυνισμού και της πατριαρχίας.

Οπότε, όπως μπορεις να καταλάβεις, οι λόγοι για τους οποίους οι άντρες υιοθετούν τέτοιες συμπεριφορές βασίζονται σε εντελώς γελοίες και προσβλητικές θεωρίες και πεποιθήσεις για τις γυναίκες.

Πώς να ανταποκριθείς στο Negging

Εάν είσαι σε σχέση με κάποιον που σε χειραγωγεί μέσω negging, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσεις την κατάσταση το συντομότερο δυνατό. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να ανταποκριθείς στο negging:

Παρέμεινε ήρεμη

Είναι σημαντικό να παραμείνεις ψύχραιμη όταν αντιμετωπίζεις τέτοιες συμπεριφορές, ώστε να μπορείς να επικοινωνήσεις τα συναισθήματα σου αποτελεσματικά και καθαρά.

Μίλα

Βεβαιώσου ότι ο σύντροφος σου γνωρίζει πώς σε κάνει να αισθάνεσαι η συμπεριφορά του. Εξήγησε ότι τα υποτιμητικά ή προσβλητικά σχόλια βλάπτουν τα συναισθήματα σου και σε δυσκολεύουν να τα εμπιστευτείς.

Βάλε όρια

Θέσε ξεκάθαρα όρια σχετικά με το τι είδους σχόλια είναι αποδεκτά ή μη αποδεκτά στη σχέση σου. Βεβαιώσου ότι κατανοεί, πως η χειριστική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι σου αξιζει να βρίσκεσαι σε μια σχέση με σεβασμό και κατανόηση, και εάν αυτά είναι στοιχεία που απουσιάζουν καλό θα ήταν να κάνεις έναν απολογισμό για το κατά πόσο σε βοηθάει το να βρίσκεσαι κάπου, όπου δεν σε εκτιμούν. Όσο εγωιστικό και αν ακούγεται, βάλε τον εαυτό σου ως προτεραιότητα και κανε ξεκάθαρα τα θέλω και τα όρια σου τόσο σε εσένα όσο και στον άνθρωπο που έχεις επιλέξει να αποκαλείς «άνθρωπο σου». Εάν δεν τα σεβαστεί το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κόψεις τις επαφές σου μαζί του. Είναι προτιμότερο να προχωράς μόνη σου παρά με καποιον που σου ρίχνει τρικλοποδιές ή βάζει εμπόδια στον δρόμο σου!

Όπως συνηθίζω να λέω «οι ανθρώπινες σχέσεις είναι σαν τα ρούχα στην ντουλάπα μας – πρέπει  αποχωριστούμε ότι δεν χρειαζόμαστε πια, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για να βάλουμε τα καινούργια». Με το να διώξεις, λοιπόν, όσους σε κάνουν να αισθάνεσαι μικρή και ανάξια, από την ζωή σου, αφήνεις χώρο για να έρθουν άνθρωποι που θα σου φερθούν όπως σου αξιζει.

Σπουδάζω θεατρολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μου αρέσει να ασχολούμαι με πολλα πράγματα και να νιώθω παραγωγική. Θεωρώ ότι κάθε εμπειρία στην ζωή μας έχει κατι να μας δώσει αρκεί να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας για να το δούμε. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλησα να γράψω. Αγαπώ την τέχνη σε ολες της τις μορφές και προεκτάσεις. Ειμαι τελειομανής και φλύαρη, λατρεύω τα ταξίδια και έχω αδυναμία στα 70s.

RELATED