Μυρίζει Τσικνοπέμπτη #1-Τα βάζουμε όλα στη σχάρα
Η Τσικνοπέμπτη, η μέρα που λατρεύουν όσοι αγαπούν το κρέας, η μέρα που παραδοσιακά πρωταγωνιστεί το κρέας είναι εδώ! Και πρέπει να τη γιορτάσουμε όπως της αξίζει. Να μυρίσει παντού το ψημένο κρέας, να γευτούμε νοστιμιές που θα μας μείνουν αξέχαστες μέχρι την επόμενη χρονιά.
Μην περιμένετε άλλο, βρείτε τη συνταγή που ταιριάζει με το κρέας που θα αγοράσετε για να ψήσετε, πάρτε κρασί, μπύρα, ούζο, ό,τι θέλει η παρέα και… κάψτε το! Η Τσικνοπέμπτη πρέπει να μυρίσει παντού!
Σας εύχομαι να γιορτάσετε και του χρόνου με υγεία και νοστιμιές στο τραπέζι σας.
Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά Συνταγής
μπριζόλες μοσχαρίσιες
κόντρα μοσχαρίσιο φιλέτο σε φέτες
λουκάνικα χωριάτικα
πανσέτες
σουβλάκια χοιρινά
αλάτι
πιπέρι
Pepper steak sauce για τα ψητά
3 κ.γλ. ανάμεικτα πιπέρια σε κόκκους
3 κ.σ. βούτυρο
1/2 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1/3 φλ. κονιάκ
1/2 φλ. ζωμός κρέατος
4 κ.σ. κρέμα γάλακτος
αλάτι
Ψητά λαχανικά
μελιτζάνα
χρωματιστές πιπεριές
φινόκιο
σπαράγγια
μανιτάρια πλευρώτους ή ασπρομανίταρα μεγάλα
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Σάλτσα μουστάρδας με μέλι για τα ψητά λαχανικά
6 κ.σ. μουστάρδα με θυμάρι
2 κ.γλ. light μαγιονέζα
2 κ.γλ. μέλι
1/2 λεμόνι χυμό και ξύσμα
Εκτέλεση
Μπορούμε να κάνουμε μπάρμπεκιου, ψήνοντας όλα τα κρεατικά στα κάρβουνα, ή σε bbq με γκάζι. Εναλλακτικά, ψήνουμε σε γκριλιέρα στο μάτι της κουζίνας ή ακόμα και στην τοστιέρα ανοίγοντας την στα δυο!
Ψήνουμε τα κρεατικά σύμφωνα με το γούστο μας και ανάλογα με το πάχος του κάθε είδους.
Τα διατηρούμε μετά το ψήσιμο σε ζεστό πιάτο για 6-8′ σκεπασμένα, ώστε να ξεκουραστούν.
Τα σερβίρουμε με ψητές πατάτες, ψητά λαχανικά και pepper stake sauce.
Για τη σάλτσα για μπάρμπεκιου, Pepper steak sauce
Σπάμε τα πιπέρια σε γουδί ή με χοντρό πλάστη.
Λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3′, προσθέτουμε τα πιπέρια, σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
Προσθέτουμε τον ζωμό κρέατος και βράζουμε για 3′. Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σιγομαγειρεύουμε να έρθει στην επιθυμητή πυκνότητα. Αλατίζουμε στο τέλος.
Για τα ψητά λαχανικά
Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα λαχανικά σε φέτες. Τα αλείφουμε ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο.
Τα ψήνουμε σε σχάρα ή γκριλιέρα για λίγα λεπτά, ώστε να μαλακώσουν ελαφρά. Τα βάζουμε σε έναν μεγάλο δίσκο.
Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα μουστάρδας.
Για τη σάλτσα μουστάρδα με μέλι
Ανακατεύουμε καλά, όλα τα υλικά σε ένα μπολ, μέχρι να ενωθούν σε μια ωραία σάλτσα.