Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού και Δειπνοσοφιστήριον, τα λαμπερά εγκαίνια
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού και Δειπνοσοφιστήριον, μια πολυετής συνεργασία, ένα σημείο συνάντησης Ιστορίας, Πολιτισμού και Γαστρονομίας.
Η Ιστορία η Τέχνη και ο Πολιτισμός αποκτούν απόλυτη συνάφεια και σύνδεση στον χώρο του ανανεωμένου εστιατορίου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, έναν χώρο, που εδώ και περίπου δέκα χρόνια, έχουν απολαύσει εξίσου μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής, του Θεάτρου, των Τεχνών και απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Ιστορία, διότι η συνεργασία του «Δειπνοσοφιστήριον» και του Μουσείου Μπενάκη αριθμεί πάνω από δύο δεκαετίες, χρόνια κατά τα οποία οικοδομήθηκαν σε γερά θεμέλια σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού. Τέχνη, διότι τόσο οι περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου όσο και η Γαστρονομία, υπηρετούν την τέρψη, την απόλαυση, την αισθητική, τη δημιουργία από το μηδέν και τη μεταστροφή του πιο ταπεινού υλικού σε αριστούργημα. Πολιτισμός, γιατί τα μόνιμα εκθέματα λειτουργούν σαν όχημα για ένα ταξίδι στον πολιτισμό, στο παρελθόν ενώ οι γεύσεις παντρεύουν αυτή ακριβώς την αίσθηση βοηθώντας τον επισκέπτη όχι μόνο να έρθει σε επαφή με την ελληνικότητα αλλά να γνωρίσει και διαφορετικές κουλτούρες. Με την υπογραφή και την εγγύηση που παρέχει το «Δειπνοσοφιστήριον», το πρώτο εστιατόριο εντός μουσείου στην Ελλάδα, εδώ και περίπου είκοσι χρόνια, δημιουργεί το δικό του αποτύπωμα χάρη στη μοναδικότητά του.
Βάσω Τσίντζου, Καρολίνα Σωτηρίου, Pouc Αναστασίου, Ιωάννα Ευθυμίου, Θεοδώρα Μιχαλολιάκου
Με την υποστήριξη και την πολύτιμη βοήθεια της Διοίκησης του Μουσείου, ο Δημήτρης και ο Τάκης Χριστοφιλέας, ο Διομήδης Καψάλης και ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, με σεβασμό τόσο στην ιστορία του χώρου όσο και στους ανθρώπους του, έδωσαν νέα πνοή στο εστιατόριο. Ο ανανεωμένος κατάλογος, προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία στους εκλεκτούς τακτικούς πελάτες, χωρίς όμως να χάνει τίποτα από τη διαχρονικότητά του. Οι γεύσεις του Executive Chef Δημήτρη Σκαρμούτσου που αποπνέουν σύγχρονη Ελλάδα αλλά και τα signature πιάτα που έχουν πλέον συνδεθεί άρρηκτα με το Δειπνοσοφιστήριον, συνοδεύονται άρτια με τις οινικές επιλογές του Άρη Σκλαβενίτη. Ο διακεκριμένος και διεθνώς αναγνωρισμένος sommelier έχει καταρτίσει έναν κατάλογο που ταξιδεύει τον επισκέπτη στον ελληνικό – κατά κύριο λόγο – και διεθνή αμπελώνα, ενώ τα αθηναϊκά απογεύματα και τα βράδια, παίρνουν χρώμα και τόνο από τα avant garde cocktails του πασίγνωστου mixologist Άρη Χατζηαντωνίου.
Αγγελική Κερασιώτη, Αγγελική Αγγελίδη, Βάσω Τσίντζου, Μαρία Κοτρώτσιου
Στο υπέροχο μπαλκόνι του νεοκλασικού της Κουμπάρη, με θέα στον Εθνικό Κήπο, το Κοινοβούλιο αλλά και τον Λυκαβηττό, η ατμόσφαιρα, απαλλαγμένη από το άγχος και τη βοή της πόλης, αποτελεί τον ιδανικό τόπο συνάντησης από το πρωί ως το βράδυ. Η ζεστή ατμόσφαιρα εντείνεται από τη νέα συνεργασία του Μουσείου με το Αρχείο Ακριθάκη που φέρνει στην Αθήνα της δεκαετίας του 2020 το Βερολίνο των δεκαετιών του 1970, του ’80 και του ’90, το Βερολίνο της Φώφης Ακριθάκη, μέσα από έργα τέχνης και ντοκουμέντα. Την εγκατάσταση επιμελήθηκαν η Χλόη Ακριθάκη και ο Αλέξιος Παπαζαχαρίας και αποτελείται από έργα καλλιτεχνών, σημειώματα μικρότερα ή μεγαλύτερα, αντίδωρα θαμώνων στην φιλοξενία της Φώφης Ακριθάκη, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στον νέο χώρο του εστιατορίου της Κουμπάρη, ζωντανεύοντας αξέχαστες στιγμές διεθνών προσωπικοτήτων της τέχνης, των γραμμάτων, του κινηματογράφου, του θεάτρου, της μόδας, της μουσικής αλλά και της πολιτικής.
Μπιλ Στραγάλης, Ιωάννα Κουρή-Στραγάλη, Χαρά Μίχα, Άρης Μίχας
Στα λαμπερά εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν στις 31 Οκτωβρίου, έδωσαν το παρόν προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής και της δημοσιογραφίας, αλλά και πολύτιμοι φίλοι και συνεργάτες του «Δειπνοσοφιστήριον», άνθρωποι με τους οποίους έχουν δημιουργηθεί ισχυροί δεσμοί κατά την 25ετή πορεία της εταιρίας στον χώρο.