Skip to main content
likewomangr mosxaraki bourkinion 4a1f8671

Μοσχαράκι Bourguignon: Η πιο κλασική συνταγή της γαλλικής κουζίνας θα κλέψει τις εντυπώσεις στο φετεινό τραπέζι

Ήρθε πάλι η στιγμή αυτή του χρόνου που ετοιμάζομαστε για το γιορτινό τραπέζι.

Η φετινή μου πρόταση έρχεται από την Γαλλία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Βουργουνδίας. Μοσχαράκι Bourguignon, ένα από τα πιο κλασικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας υπόσχεται να κλέψει τις εντυπώσεις και να πρωταγωνιστήσει στο γιορτινό σας τραπέζι. Εάν λοιπόν αναζητάτε την ιδανική συνταγή, αυτό το Μοσχαράκι Bourguignon θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς καλεσμένους σας.

Beef Bourguignon recipe ioannas notebook 3

Η περιοχή της Βουργουνδίας φημίζεται για τα ονομαστά κρασιά της και γι’ αυτό η συνταγή αυτή απαιτεί το μοσχαράκι να βράσει σε ζωμό και κόκκινο, δυνατό κρασί. Μπορεί να θέλει τον χρόνο του αλλά το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τον κόπο και την αναμονή. Επιπλέον είναι ένα φαγητό που τη δεύτερη μέρα είναι ακόμα πιο νόστιμο.

Μοσχαράκι Bourguignon
4 – 6 Άτομα

Προετοιμασία: 40 λεπτά – Μαγείρεμα: 3 ώρες

Υλικά

1 κιλό μοσχάρι από σπάλα ή κυλότο, χωρίς κόκκαλο, κομμένο σε μερίδες
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
150 γρ. μπέικον σε φέτες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
500 γρ. μικρά κρεμμυδάκια, καθαρισμένα
500 γρ. μικρά λευκά μανιτάρια
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
5 καρότα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
500 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
500 γρ. ζωμός μοσχαρίσιος
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 κ.σ. αλεύρι
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι ή 1 κ.γλ. αποξηραμένο θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C. Πλένουμε το κρέας και το σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
Ζεσταίνετε μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα, ρίχνετε το μπέικον και το αφήνετε να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό. Το βγάζετε και αφήνετε στην άκρη.
Ρίχνετε στην κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και προσθέτετε τα κρεμμυδάκια. Τα σοτάρετε καλά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα. Προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνετε τα μανιτάρια. Μόλις πάρουν χρώμα, τα βγάζετε και αυτά στην άκρη. Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία για τα καρότα.
Προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο ακόμη και μόλις κάψει, ρίχνετε το κρέας σε μονή στρώση και το ροδίζετε καλά από όλες τις πλευρές.
Προσθέτετε το σκόρδο και μόλις αρχίσει να μυρίσει, προσθέτετε το μπέικον, τα μανιτάρια, τα καρότα, τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά. Πασπαλίζετε με το αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε το κρασί, τον ζωμό και τον πελτέ ανακατεύετε, αλατοπιπερώνετε και σκεπάζετε καλά την κατσαρόλα.
Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για περίπου 2,5-3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας καλά.
Αποσύρετε απο τη φωτιά και το αφήνετε να σταθεί για 5 λεπτά. Σερβίρετε με ρύζι ή πουρέ, πασπαλίζοντας κάθε πιάτο με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σημ.
Συνήθως το Μοσχαράκι Bourguignon σερβίρετε με ρύζι ή πουρέ πατάτας, μπορείτε όμως το να σερβίρετε και σκέτο με ψημένο ψωμί αλλά και με χυλοπίτες είναι εξαιρετικά νόστιμο.
Το ξηρό, κόκκινο κρασί είναι σημαντικό συστατικό της συνταγής αυτής. Μην το παραλείψετε για κανέναν λόγο.
Αυτή η συνταγή μπορεί να πρετοιμαστεί έως και 2 ημέρες νωρίτερα. Διατηρήστε το μοσχαράκι στο ψυγείο και ζεστάνετε το σε χαμηλή φωτιά.
Μπορείτε να το διατηρήσετε και στην κατάψυξη για περίπου 3 μήνες. Μόλις το ετοιμάσετε, αφήστε το να κρυώσει εντελώς και βάλτε το σε ένα σκεύος κατάλληλο για κατάψυξη. Όταν θελήσετε να το σερβίρετε, ξεπαγώστε το και πριν το σερβίρισμα, το ξαναζεσταίνετε σε πολύ σιγανή φωτιά για 15 λεπτά. Φροντίστε να κουνάτε την κατσαρόλα ή να ανακατεύετε με προσοχή.
Εάν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τον χρόνο μαγειρέματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χύτρα ταχύτητας. Το αποτέλεσμα είναι εξίσου νόστιμο.

Εργαζόμενη μητέρα, σύζυγος, γυναίκα, blogger

RELATED