ΜΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ Συνταγές και συμβουλές για πρωτάρηδες στη μαγειρική
ΜΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ
Συνταγές και συμβουλές
για πρωτάρηδες στη μαγειρική
Φωτογραφίες & food styling: Παναγιώτης Μπελτζινίτης
ISBN: 978-618-02-0273-1 ● Κωδικός: 30427
Διαστάσεις: 17 Χ 24 ● Σελίδες: 208 ● Τιμή: 17,00 €
Πώς να φτιάξω ένα λαχταριστό μπέργκερ;
Ποια μπαχαρικά πρέπει να έχει το ντουλάπι μου;
Τι συνταγές μπορώ να φτιάξω με μια κονσέρβα;
Πώς θα ετοιμάσω ψητό κοτόπουλο στον φούρνο, σαν της μαμάς;
Πώς θα φτιάξω μια πεντανόστιμη καρμπονάρα σε 5 μόνο λεπτά;
Τιραμισού στο πι και φι: γίνεται;
Η Ντίνα Νικολάου απαντάει σε όλες τις πιθανές απορίες
που μπορεί να έχει ένας πρωτάρης στην κουζίνα!
Όπως σημειώνει η διάσημη σεφ στον πρόλογό της, αφιερώνει το βιβλίο «στους φοιτητές που ζείτε και σπουδάζετε μακριά από το σπίτι, στους εργένηδες, ακόμα και σ’ εσάς που βρεθήκατε άνεργοι, αλλά και σ’ όσους η οικονομική κατάσταση αναγκαστικά έχει περιορίσει τα έξοδα φαγητού. Κυρίως όμως είναι αφιερωμένο σε όσους ξέρουν ότι η λύση δεν είναι μόνο το τοστ ή τα σουβλάκια και θέλουν να μάθουν πώς να τρώνε νόστιμα, έξυπνα και με μικρό κόστος».
Το πρώτο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνει αναλυτικές οδηγίες για την οργάνωση της κουζίνας ενός νέου σπιτιού ή μιας εργένικης κουζίνας, συμβουλές για την ταξινόμηση των τροφίμων στο ψυγείο, για την αξιοποίηση της κατάψυξης, καθώς και έξυπνους τρόπους για τα ψώνια στη λαϊκή αγορά.
Οι συνταγές είναι χωρισμένες σε 14 κατηγορίες: λαχανικά, σαλάτες, μακαρόνια, ρύζι, αυγά, κοτόπουλο, μοσχαράκι, μπριζόλες, κιμάς, ψάρια, σφολιάτα, πίτσα, θαύματα με 1 κονσέρβα, γλυκά. Σε κάθε μία από τις 115 συνταγές υπάρχουν επιπλέον συμβουλές, μικρά tips και επεξηγήσεις που θα βοηθήσουν ακόμα και κάποιον που δεν έχει μαγειρέψει ποτέ του να νιώσει σίγουρος για το γευστικό αποτέλεσμα της προσπάθειάς του. Η παρουσίαση κάθε συνταγής γίνεται με απλό τρόπο βήμα βήμα και συνοδεύεται από σήμανση για τον αριθμό των μερίδων, τον χρόνο της προετοιμασίας και τον χρόνο παρασκευής. Η έκπληξη κρύβεται στις παραλλαγές που δίνει με τον δικό της μοναδικό τρόπο η Ντίνα Νικολάου, πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των συνταγών του βιβλίου και τις δυνατότητες γευστικών απολαύσεων!
Ένα μοναδικό βιβλίο μαγειρικής που απευθύνεται σε ανθρώπους που μένουν μόνοι τους, σε φοιτητές που ζουν μακριά από το πατρικό τους, στους εργένηδες, σε όλους εκείνους που τα καταφέρνουν δύσκολα οικονομικά, αλλά και σε όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα
στη μαγειρική, ώστε όλοι να είναι αυτάρκεις πάνω από μια κατσαρόλα
Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Οι γαστρονομικές της ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισε να πειραματίζεται με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες.
Αν και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της σπουδάζοντας οικονομικά και marketing στο Παρίσι, σύντομα το πάθος της για την τέχνη της μαγειρικής και τη γαστρονομία την έκαναν να αλλάξει ρότα, να ακολουθήσει την καρδιά της και να κυνηγήσει το όνειρό της. Ξεκινώντας τις σπουδές της στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις γαστρονομικές σχολές του Παρισιού Le Cordon Bleu, Ritz Escoffier, Alain Ducasse formation, Lenôtre, ήρθε σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που την ενέπνευσαν μεταδίδοντάς της το πάθος για το καινούριο και τη δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, την αδερφή της, δημιούργησαν το καμάρι τους, το εστιατόριο EVI EVANE (www.evievane.com), και υπερασπίζονται με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα.
Στην Αθήνα, ξεκίνησε το 2006 μέσα από το πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός Καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εκείνους που λατρεύουν τις κατσαρόλες και αφήνονταιι στη μαγεία της γεύσης. Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο Star Νηστικοί πράκτορες, και το 2012, με την εκπομπή Στην κουζίνα με την Ντίνα, μοιράστηκε μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησε στο κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης Cuisine TV την εκπομπή Ma cuisine grecque, η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή, λόγω της μεγάλης επιτυχίας, αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής της ελληνικής κουζίνας και των ελληνικών προϊόντων.
Το 2013 ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκπομπή Ελλήνων Γεύσεις μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι με σκοπό την ανακάλυψη αγαπημένων γεύσεων της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από τον φυσικό χώρο κουζίνας-σπιτιού, η Ντίνα Νικολάου προτείνει μοναδικές συνταγές και έξυπνες καθημερινές λύσεις. Παράλληλα, παρουσιάζει τις δημιουργίες της σε περιοδικά γεύσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία, όπου διατηρεί μόνιμες στήλες. Είναι οπαδός της άποψης ότι η γνώση πρέπει να μεταδίδεται στους νεότερους, και ορμώμενη από την αγάπη της για τα νέα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν την τέχνη της μαγειρικής, διδάσκει σε επαγγελματικές σχολές της Ελλάδας και της Γαλλίας (Chef d’Oeuvre, Le Monde, Le Cordon Bleu).
Έχει γράψει 8 βιβλία μαγειρικής. Το βιβλίο της σχολής Chef d’ Oeuvre, που έγραψε το 2005, απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Gourmand World Cookbooks Awards ως το καλύτερο ελληνικό επαγγελματικό βιβλίο μαγειρικής, ενώ το τελευταίο της βιβλίο Grèce, cuisine familiale et traditionnelle εκδόθηκε από τον γαλλοελβετικό εκδοτικό οίκο «La Martiniere» (στην ελληνική έκδοση με τον τίτλο Η κουζίνα της μαμάς μου).
Εργάζεται με πάθος για το site της www.dinanikolaou.gr. Πιστεύει ότι η μαγειρική είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους λαούς και γι’ αυτό συμμετέχει συχνά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας του κόσμου, όπου προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο την κουζίνα της πατρίδας μας.
Τάνια Νικολοπούλου
Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».