Skip to main content
images easyblog articles 7635 KATATHLIPSI 2f71fdd4

«Μήπως Έχω Κατάθλιψη..;» – Θέμα Ταμπού Ή Μια Σύγχρονη Πραγματικότητα; Ποτέ Χρειάζομαι Τη Βοήθεια Ειδικού;

«Έχω κατάθλιψη …» Μια φράση που όλοι έχουμε ξεστομίσει σε πολλές δύσκολες στιγμές της ζωής μας. Χωρισμοί, οικονομικές δυσκολίες, επαγγελματικές αποτυχίες, έχουν κρασάρει τα νεύρα μας και τις αντοχές μας και τότε ας πούμε ότι η απογοήτευση γίνεται συνώνυμο με την κατάθλιψη! 

Όμως, η απογοήτευση δεν έχει καμία σχέση με την κατάθλιψη, την κατάθλιψη που είναι μια παθολογική κατάσταση. Δε θα συνεχίσω με ιατρικούς όρους που το κάνουν το θέμα σοβαρό, απρόσωπο και μεγάλο, απλά θα μιλήσω για την κατάθλιψη, όπως θα μιλούσα για το κρυολόγημα. 

1. Αλήθεια, τι συμβαίνει στον οργανισμό μας, όταν έχουμε πραγματικά κατάθλιψη που χρήζει ιατρικής βοήθειας; 

Υπάρχει μια ορμόνη στον εγκέφαλο μας, η σεροτονίνη, η ορμόνη της χαράς! Η μείωση της της σεροτονίνης και της νορεπινεφρίνης εξαιτίας λανθασμένων μηχανισμών στον εγκέφαλο μας προκαλεί κατάθλιψη. Αντίθετα, η υπέρεκκριση της σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης προκαλεί ευφορία και υπερδιέγερση – το αντίθετο φαινόμενο! 

Να, ας πούμε αυτό το φαινόμενο συμβαίνει μετά τη χρήση διεγερτικών ναρκωτικών ουσιών. Η μακροχρόνια χρήση τέτοιων ναρκωτικών ουσιών προκαλεί στο μέλλον κατάθλιψη που χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή. 

Κατάλαβες τώρα πως επιδρά αυτή η σεροτονίνη στη ψυχολογία μας; Πως σου ακούγεται πως η συμπεριφορά μας ειναι ένα αποτέλεσμα νευροδιαβιβαστών – ορμονών; Πολύ κυνικό; Η ψυχολογία μας οφείλεται στην έκκριση ορμονών; Μην απομυθοποιήσεις τόσο το «είναι» σου, γιατί ο ψυχολογικός παράγοντας και η στάση σου στη ζωή παίζουν ρόλο σε αυτό. 

Όποτε, ναι δεν ελέγχουν οι ορμόνες τη ψυχολογία σου τις περισσότερες φορές, αλλά εσυ ελέγχεις τις ορμόνες σου, άρα τη ψυχολογία σου! Εσύ διαλέγεις να δεις ποια είναι η αρχή του κύκλου! 

2. Τι μπορεί να προκαλεί κατάθλιψη; 

Εδώ η απάντηση είναι περίπλοκη και αδιευκρίνιστη ακόμη! Παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της κατάθλιψης είναι τόσο ψυχολογικοί, δηλαδή «Εσύ», όπως σου ανέφερα παραπάνω, όσο κληρονομικοί ή καμία φορά και εντελώς κλινικοί- ιατρικοί (πρόβλημα στους νευροδιαβιβαστές, όπως είναι η σεροτονίνη).

3. Ποτέ χρειάζομαι τη βοήθεια γιατρού; 

Πριν διαγνώσεις στον οργανισμό σου κατάθλιψη και επισκεφτείς γιατρό, που πολύ τους συμπαθώ και πάντα χρειαζόμαστε τη συμβουλή τους, προτείνω απλές καθημερινές συνήθειες που θα δουλέψουν θετικά στη ψυχολογία σου και θα τονώσουν τη θετική στάση απέναντι στη ζωή: 

1. Βγες στον ήλιο, γιατί η παραγωγή βιταμίνης D από τον ήλιο έχει αντικαταθλιπτική δράση. 

2. Γυμνάσου, περπάτησε, τρέξε! Παράγεις ενδορφίνες, που είναι ορμόνες χαράς. 

3. Φάε μαύρη σοκολάτα! Έχει «αντικαταθλιπτική» δράση και φτιάξε ένα ωραίο διατροφολόγιο! Είμαστε ότι τρώμε… Φρόντισε τον οργανισμό σου με τη διατροφή σου. Η σωστή διατροφή συμβάλλει στην καλή ψυχολογία. 

4. Δες φίλους, μίλα για τα προβλήματά σου, ζητά συμβουλές, κοινωνικοποιήσου! Κοιτά τον εαυτό σου στον καθρέφτη και αγάπησε τον με όλα τα «λάθη»του. 

5. «Θα περάσει και θα ξεχαστεί..» Ναι, ναι… Αυτο το τεράστιο πρόβλημα, το τέλος του κόσμου, ναι! Αυτό το αδιέξοδο που βλέπεις μπροστά σου, όσο και να μην το πιστεύεις κάποτε θα ‘ χει ξεχαστεί και δεν θα έχει καμία σημασία! Μην καταστρέφεις την υγεία σου. 

6. Η κατάθλιψη θα έρθει, γιατί εσυ παραιτήθηκες από την προσπάθεια! Πέρα από παράγοντες όπως είναι η κληρονομική προδιάθεση, η κακή διατροφή, η χρήση ναρκωτικών ουσιών και άλλοι ακαθόριστοι, που μπορεί να προκαλούν την εμφάνιση της, ο βασικός λόγος για να εμφανιστεί είναι γιατί εσύ της έχεις ανοίξει την πόρτα! Όταν υπάρχει απόλυτη παραίτηση, θλίψη και απώλεια του νοήματος της ζωής για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε σίγουρα ήρθε η ώρα του ειδικού! Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί και σε επεισόδια που άλλοτε είναι ελεγχόμενα από τον ίδιο τον άνθρωπο και άλλοτε χρήζουν ιατρικής βοήθειας. 

7. Όσο για το αν το θέμα κατάθλιψη είναι σήμερα θέμα ταμπού; Αχ, αυτό είναι κάτι που σαν φαρμακοποιος θέλω τόσο πολύ να το πω σε όλους όσους διστάζουν να ζητήσουν ένα φάρμακο, γιατί νιώθουν περίεργα η ντροπή! Δεν μου προκαλεί κανέναν εντυπωσιασμό, ούτε είναι αντικείμενο χλευασμού και σχολιασμού. Η οποιαδήποτε διαταραχή ψυχολογικής η σωματικής υγείας αποτελει μόνο θέμα σέβασμου και βοήθειας! 

Ντροπή και ταμπού είναι ο ρατσισμός, η εκμετάλλευση και η κακία! 

Είμαι η Νατάσα Σπυρίδη και είμαι απόφοιτη Φαρμακευτικής Αθηνών. Αν και ασκώ το επάγγελμα του φαρμακοποιού κανονικά χρόνια τώρα, πάντα υπήρχε το “μικρόβιο” της δημοσιογραφίας μέσα μου. Μέσα από την αρθογραφία μου θέλω να μοιραστώ μαζί σας με εύκολο και κατανοητό τρόπο μυστικά ομορφιάς και διατροφή

RECENT

RELATED