Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F06%2Flikewomangr den xano kila 1

Μήπως δεν φταίει η δίαιτα που δεν χάνεις βάρος;

Πόσες φορές έχεις σκεφτεί και αναρωτηθεί..μα έχω αρχίσει να τρώω πιο υγιεινά…ή ακολουθώ πιστά το πρόγραμμα διατροφής ή δίαιτας, που μου έδωσε η διαιτολόγος αλλά δεν έχω χάσει ούτε γραμμάριο. Τι μπορεί να φταίει;

Κάποιες φορές μπορεί να φταίει όντως το πρόγραμμα και να μην είναι σωστά σχεδιασμένο αλλά έχεις δώσει βάση μόνο στο πρόγραμμα διατροφής ή και στη σχέση σου με το φαγητό; Ναι καλά άκουσες. Ένα από τα σημαντικότερα θεμέλια στο  να πετύχεις οποιοδήποτε στόχο έχεις θέσει για το βάρος σου αρχίζει από τη σχέση σου με το φαγητό. Το φαγητό είναι ιερό – όπως έλεγαν οι παλιοί και είχαν απόλυτο δίκιο – και απαιτεί σεβασμό και αγάπη. Κι όμως, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορει να μη δουλεύει ένα πρόγραμμα διατροφής, οι οποίοι έχουν να κάνουν με τη σχέση σου με την τροφή και οι οποίοι μπορεί να είναι οι εξής:

  • Τρως βιαστικά και δεν απολαμβάνεις το φαγητό σου. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να τρώμε βιαστικά καθώς δε μας μένει πολύς ελεύθερος χρόνος στην καθημερινότητα μας ή είμαστε αγχωμένοι και το εκδηλώνουμε στο ρυθμό με τον οποίο τρώμε. Το γεγονός αυτό ενέχει τον κίνδυνο να μην δώσεις χρόνο στον εγκέφαλο να νιώσει κορεσμό – χρειάζεται γύρω στα 20 λεπτά – και γι αυτό να μη χορτάσεις με τη μερίδα σου και να φας παραπάνω.
  • Τρως το γεύμα σου ενώ βλέπεις ταινία; ή ειδήσεις; ή χαζεύεις στην κινητό; ή οδηγώντας; ή περπατώντας να πας στη δουλειά; Το φαγητό θέλει το χρόνο του και την αφοσίωση του για να το απολαύσεις. Το να μην απολαύσεις το γεύμα σου με την ησυχία σου και να μη δώσεις προσοχή σε αυτό δημιουργεί την αίσθηση ότι το φαγητό δεν είναι κάτι σημαντικό και δε σε βοηθά να αναπτύξεις μία υγιή σχέση. Επίσης, αν ασχολείσαι με κάτι άλλο την ώρα του φαγητού (multitasking) είναι αρκετά πιθανό να μην αισθανθείς το σήμα κορεσμού και να συνεχίσεις να τρως, ενώ βιολογικά έχεις χορτάσει.
  • Έχεις παρατηρήσει να σε επηρεάζουν τα συναισθήματα σου στην ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού; Μην ταράζεσαι. Είναι κάτι φυσιολογικό και έχει συμβεί στον καθένα μας. Όλοι έχουμε φάει λίγο παραπάνω ενώ είμαστε αγχωμένοι ή έχουμε αναζητήσει συγκεκριμένα τρόφιμα (π.χ. σοκολάτα) για να αισθανθούμε καλύτερα. Το ζητούμενο είναι να αναγνωρίζουμε πότε μα συμβαίνει αυτό και να παρατηρούμε αν αυτό γίνεται συχνά. Στην περίπτωση συχνών τέτοιων επεισοδίων, καλό είναι να ζητήσουμε τη βοήθεια εξειδικευμένου διαιτολόγου.

likewomangr den xano kila 1 1

Τι μπορείς, λοιπόν, να κάνεις για να βελτιώσεις τη σχέση σου με την τροφή;

  1. Δώσε την απαραίτητη προσοχή στο γεύμα σου. Ακόμα και αν έχεις 10 λεπτά διάλειμμα στη δουλειά, αφοσιώσου στο φαγητό, κλείνοντας οθόνες και τρώγοντας χωρίς περισπασμούς.
  2. Μάσα την κάθε μπουκιά 15-20 φορές και δώσε στον εγκέφαλο σου το χρόνο να δώσει το σήμα κορεσμού.
  3. Μάθε να ακούς τα πραγματικά σημάδια πείνας και κορεσμού. Αυτό δεν είναι κάτι εύκολο που γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Αξίζει να πάρεις όμως ένα ημερολόγιο και να καταγράφεις το πόσο πεινούσες πριν από ένα γεύμα, πόση ώρα διήρκησε το γεύμα σου και πότε σταμάτησες να τρως επειδη χόρτασες. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί εξάσκηση.
  4. Κράτα ένα ημερολόγιο στο οποίο εκτός από την αυτοκαταγραφή του φαγητού, θα σημειώνεις πως σε έκανε να νιώσεις, αν το ευχαριστήθηκες και γενικότερα συναισθήματα γύρω από αυτό. Μάθε να εκτιμάς την κάθε μπουκιά και σκέψου τα οφέλη που σου προσφέρει το φαγητό εκείνη τη στιγμή.
  5. Δώσε προσοχή στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της τροφής που έχεις μπροστά σου, δηλαδή στην υφή, τη γεύση της, τη μυρωδιά της, το σχήμα της. Γεύσου κάθε μπουκιά και μάσα αργά ώστε να την απολαύσεις πραγματικά.
  6. Ασχολήσου με τη μαγειρική και πειραματίσου με νέες συνταγές. Σκέψου πόσα διαφορετικά τρόφιμα έχεις σπίτι σου και το ταξίδι  που έχει κάνει το κάθε ένα για να βρίσκεται στο ντουλάπι σου και στο ψυγείο σου. Βάλε χαλαρή μουσική ενώ μαγειρεύεις, απόλαυσε και εκτίμησε τη διαδικασία.

Η επανασύνδεση του εαυτού μας με την τροφή και το χτίσιμο μιας γερής σχέσης με το φαγητό απαιτεί χρόνο και εξάσκηση. Αξίζει όμως τον κόπο να πάρουμε κάθε μία από αυτές τις ασκήσεις και να προσπαθήσουμε να εντάξουμε τουλάχιστον 1-2 από αυτές και να παρατηρήσουμε διαφορές. Πώς με κάνει να αισθάνομαι η τροφή; Τι μου προσφέρει; Πώς με θρέφει; Τείνουμε να ξεχνάμε πολλές φορές πόσο τυχεροί είμαστε που μπορούμε και απολαμβάνουμε τα καλούδια της φύσης και τη δύναμη της θρέψης. Ας ξεφύγουμε από το σκεπτικό των θερμίδων – και μόνο – και ας δώσουμε βάση στη σχέση μας με το φαγητό. Και πιστέψτε με, η υγιής σχέση με το φαγητό θα διορθώσει πολλά που προσπαθούμε να διορθώσουμε χρόνια..και το σώμα μας θα μας ανταμείψει γι αυτό!

Όραμα μας είναι μέσα από εδώ να υποστηρίξουμε κάθε γυναίκα να αγαπήσει το σώμα της, να το φροντίσει και να γίνει η καλύτερη εκδοσή του εαυτού της.
Μέσα από μία πληθώρα προγραμμάτων διατροφής, άσκησης και συμπεριφορικής παρέμβασης θα μπορέσεις να αγαπήσεις και να φερθείς στο σώμα σου όπως του αξίζει.

Σε περιμένουμε στην παρέα μας!

Όραμα μας μέσα από εδώ είναι να υποστηρίξουμε κάθε γυναίκα να αγαπήσει το σώμα της, να το φροντίσει και να γίνει η καλύτερη εκδοσή του εαυτού της. Μέσα από μία πληθώρα προγραμμάτων διατροφής, άσκησης και συμπεριφορικής παρέμβασης θα μπορέσεις να αγαπήσεις και να φερθείς στο σώμα σου όπως του αξίζει. Σε περιμένουμε στην παρέα μας!

RECENT

RELATED