Μετεγχειρητική και απλή κήλη – Τι την προκαλεί και ποια είναι τα συμπτώματα
Κήλη ονομάζουμε τη διόγκωση που προβάλλει μέσα από ένα κενό στο κοιλιακό τοίχωμα. Μπορεί να εμφανιστεί στον αφαλό, ομφαλοκήλη ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος στην κοιλιά. Επίσης, πολύ συχνό να εμφανιστεί μετά από μία χειρουργική επέμβαση, δηλαδή μετεγχειρητική κήλη. Η διόγκωση συνήθως περιέχει λίπος και κάποιο μέρος του εντέρου.
Τι προκαλεί την μετεγχειρητική κήλη
Ο συνηθέστερος λόγος είναι να μαλακώσουν οι μύες της κοιλιάς και να χάσουν τη δύναμή τους.
Η κήλη εμφανίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις κατά μήκος της χειρουργικής τομής. Επιπλέον μπορεί να εμφανιστεί λόγω της καταπόνησης των μυών από άρση βαρών ή από την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Παράγοντες κινδύνου
Η ηλικία, είναι ο πρώτος παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει την εξασθένιση των μυών της περιοχής της κοιλιάς. Επιπλέον άλλες σχετικές παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση κήλης, ειδικά σε ασθενείς με διαβήτη ή σε καρκινοπαθείς.
Τέλος η παχυσαρκία είναι ένας ακόμα παράγοντας που καταπονεί τους μύες της κοιλιάς και μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης κήλης.
Συμπτώματα κήλης
- Παρουσία οιδήματος
- Πόνος στην κοιλιά και την πλάτη
- Δυσκολία στην ορθοστασία
- Δυσκοιλιότητα
- Ναυτίες
Πως θεραπεύεται μία μετεγχειρητική κήλη
Η ανάταξη της κήλης είναι η «μπακάλικη» μέθοδος, με την οποία ο γιατρός μπορεί να σπρώξει την κήλη και να την βάλει μέσα, αποφεύγοντας το χειρουργείο για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
Επόμενο στάδιο είναι η ελάχιστα επεμβατική τεχνική της λαπαροσκόπησης. Γίνονται μικρές τομές στην κοιλιά μέσα από τις οποίες περνούν τα εργαλεία, στοχεύοντας στην θεραπεία της κήλης. Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να τα βλέπει όλα μέσω κάμερας, προκειμένου να κάνει καλούς ελιγμούς.
Τελευταία επιλογή από τη στιγμή που όλα τα άλλα δεν πετυχαίνουν είναι το χειρουργείο, στο οποίο η τομή είναι μεγαλύτερη και ο χειρουργός έχει τη δυνατότητα να βλέπει όλη την περιοχή της κοιλιάς.
Βρείτε όλες τις πληροφορίες από εδώ.