
Μαρία Ψωμά: Μην τρώτε βιαστικά γιατί θα παχύνετε. Μύθος ή πραγματικότητα;
Παλιότερα αν μας έλεγαν ότι όσο πιο πολύ μασήσουμε τόσο πιο πολύ βάρος θα χάσουμε, θα γελούσαμε.
Δύο ομάδες γυναικών μελέτησαν μια αγγλική έρευνα , όπου η μια αφορούσε παχύσαρκες γυναίκες και η άλλη γυναίκες που είχαν φυσιολογικό βάρος. Οι γυναίκες που είχαν φυσιολογικό βάρος, μασούσαν το φαγητό τους δύο φορές περισσότερο απ’ ότι οι παχύσαρκες. Χόρταιναν γρήγορα και δεν ένιωθαν τόσο την ανάγκη για υδατάνθρακα και ζάχαρη τις ώρες που ακολουθούσαν το γεύμα τους.
Υπάρχουν 2 τύποι κορεσμού:
1| Ο μηχανικός που προκύπτει όταν το στομάχι μας “γεμίζει”
2| Ο αληθινός που επέρχεται, αφού γίνει η πέψη και φτάσουν τα θρεπτικά στοιχεία, μέσω της κυκλοφορίας, στον εγκέφαλο.
Στην τελευταία περίπτωση, χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να επεξεργαστεί ο εγκέφαλος το μήνυμα και να συνειδητοποιήσουμε ότι χορτάσαμε. Αυτοί που τρώνε γρήγορα, δεν προλαβαίνουν να συνειδητοποιήσουν την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουν.
Εκείνοι που τρώνε αργά, συνειδητοποιούν τι και πόσο τρώνε, βοηθώντας και την πέψη τους και τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων. Στους παχύσαρκους, αυτή η λεπτομέρεια μοιάζει αστεία, αλλά παίζει τεράστιο ρόλο στην απώλεια βάρους.
Αν αλλάξουν όμως τον τρόπο που τρώνε, μπορεί να τους πάρει μερικές μέρες (4-5) αλλά, όταν αλλάξουν συνήθεια, η ζυγαριά θα ξεκολλήσει και τα κιλά θα χάνονται γρηγορότερα.
#PsomaMedicalWellness | www.psoma.gr
cover photo freepik