Μαρία Ψωμά: Αυτές είναι οι κορυφαίες τροφές από όλο τον κόσμο που βοηθούν στην αντιγήρανση.
Κορυφαίες τροφές από όλο τον κόσμο που βοηθούν στην αντιγήρανση.
Όλο και περισσότερες εταιρείες, προωθούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ τροφές, τις οποίες τις ονομάζουν αντιγηραντικές.
Στην πραγματικότητα οι τροφές που βοηθούν στην αντιγήρανση προέρχονται από την φύση και όχι από τυποποιημένα τρόφιμα.
Διαβάστε παρακάτω τις τροφές που καταναλώνουν σε διάφορες χώρες οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο, και προσπαθήστε να τις εντάξετε και στο δικό σας διαιτολόγιο.
Κόστα Ρίκα: Φασόλια για πρωινό.
Κάτοικοι της Nicoya στην χερσόνησο Κόστα Ρίκα έχουν πιθανότητα να ζήσουν ,μετά την ηλικία των 90 ετών, τέσσερις φορές μεγαλύτερη απ’ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί του Βορρά.
Ένας λόγος μπορεί να είναι, τα πιάτα Gallo Pinto, ένα γευστικό μείγμα από μαύρα φασόλια και ρύζι, αρωματισμένο με κρεμμύδι, κόκκινη πιπεριά, σκόρδο, ελαιόλαδο, και κόλιαντρο.
Ομάδα ερευνητών σε ένα ταξίδι τους στην Nicoya διαπίστωσε πως οι κάτοικοι εκείνης της περιοχής κατανάλωναν αυτό το πιάτο ως πρωινό, εσείς ωστόσο μπορείτε να το χρησιμοποιείτε και σε κάθε γεύμα.
Νova Scotia: Άγρια μούρα
Στα γραφικά χωριά Nova Scotia βρίσκονται οι περισσότεροι αιωνόβιοι άνθρωποι, οι οποίοι ζουν για τουλάχιστον 100 χρόνια.
Ένας λόγος στον οποίο οφείλεται οι μακροζωία τους, μπορεί να είναι πολυφαινόλες οι οποίες βρίσκονται στα άγρια μούρα και τα οποία παράγονται σε αυτό το νησί.
Τα άγρια μούρα μπορείτε να τα βρείτε και κατεψυγμένα στα σούπερ μάρκετ.
Επίσης χρησιμοποιήστε τα μέσα στο γιαούρτι σας.
Γαλλία: Οίνος
Ο βασιλιάς σε αυτή τη χώρα είναι το ντόπιο κόκκινο κρασί.
Η μέτρια κατανάλωση κρασιού (1 ποτήρι για τις γυναίκες και μέχρι 2 για τους άνδρες) σε ένα γεύμα ημερησίως, μπορεί να εξηγήσει μερικά από τα “γαλλικά παράδοξά” , όπως είναι τα χαμηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων, παρά την αυξημένη κατανάλωση τυριού που συντελεί στην απόφραξη των αρτηριών.
Τα οφέλη του κρασιού φαίνεται να έρχονται από την αιθανόλη, η οποία αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης HDL, τη ρεσβερατρόλη, όπου νέα έρευνα δείχνει πως συμβάλλει στην μακροζωία, και τις πολυφαινόλες, οι οποίες ενισχύουν την αντιοξειδωτική προστασία των κυττάρων.
Επομένως δοκιμάσετε κόκκινο κρασί από αμπέλι της περιοχής σας και επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Ελλάδα: Πολλά λαχανικά, λίγο κρέας
Σε μερικά ελληνικά νησιά, το ένα τρίτο των κατοίκων έχουν ήδη γιορτάσει τα 90α γενέθλιά τους.
Το μυστικό της μακροζωίας τους; Η φημισμένη μεσογειακή διατροφή.
Όταν οι ερευνητές ρώτησαν 23.349 Ελληνίδες και Έλληνες τι φαγητά καταναλώνουν, διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν χαμηλότερα σε όσους έτρωγαν περισσότερα φρούτα, λαχανικά, φασόλια και ελαιόλαδο.
Η περιστασιακή κατανάλωση κρασιού βοήθησε επίσης πάρα πολύ.
Το ίδιο βοήθησαν και τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αυτό που έχει σημασία να τονίσουμε είναι αυτά που δεν κατανάλωναν.
Εκείνοι που έτρωγαν κόκκινο κρέας μόνο λίγες φορές το μήνα έζησαν περισσότερο από ό, τι εκείνοι που το κατανάλωναν πιο συχνά.
Το μυστικό είναι να καταναλώνετε πολλά λαχανικά τα οποία αντιπροσωπεύουν το 16% της μεσογειακής διατροφής.
Επίσης μπορείτε να ενισχύσετε τα οφέλη των λαχανικών σας, εάν περιχύσετε με λίγο ελαιόλαδο μια χούφτα από καρύδια.
Όχι μόνο θα είναι νόστιμα, αλλά τα καλά λίπη θα ωφελήσουν την καρδιά σας και θα βοηθήσουν το σώμα σας να απορροφήσει περισσότερα καροτενοειδή και άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα λαχανικά.
Ιαπωνία: Tofu
Το Tofu βρίσκεται σχεδόν σε κάθε σούπερ μάρκετ.
Στο ιαπωνικό νησί Οκινάουα, το tofu μπορεί να είναι ο λόγος που οι κάτοικοι ξεπερνούν τα 100 έτη πιο συχνά από οπουδήποτε αλλού στη γη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά , η ήπια γεύση του καθώς και τα υψηλά επίπεδα σε σαπωνίνες και ισοφλαβόνες, βοηθούν στην διατήρηση της καλής υγείας.
Καταναλώστε το αντί για κοτόπουλο ή γαλοπούλα ή κιμά, για παράδειγμα σε σάλτσα για μακαρόνια.
Συνδυάστε το με τζίντζερ και σκόρδο σε σάλτσα σόγιας χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.
Έτσι, αντί να υποπέσετε στο λάθος να καταναλώσετε μια τροφή που δεν σας ωφελεί, καταναλώστε ωφέλιμες τροφές για την υγεία σας και χαρίστε στον εαυτό σας μακροζωία.
Όταν πρόκειται για τρόφιμα που συντελούν στην αντιγήρανση, η Μητέρα Φύση κάνει το καλύτερο.
Μαρία Ψωμά, Ιατρός-Βιοπαθολόγος
Είμαι η Μαρία Ψωμά, γιατρός – βιοπαθολόγος παχυσαρκίας. Μπόρεσα να συνδυάσω την κλασική ιατρική με την ολιστική προσέγγιση του ανθρώπου, για την επίλυση του προβλήματος της παχυσαρκίας. Δεν είμαι διαιτολόγος, αλλά γιατρός. Σπούδασα Ιατρική και δεν αρέσκομαι στη λέξη «δίαιτα», αλλά στη «διατροφή». Δεν πιστεύω στις δίαιτες. Αν κάνεις μία αυστηρή δίαιτα, θα στερηθείς και μετά θα «πέσεις με τα μούτρα» λέει.
RECENT
Η ΚΥΑΝΑ στηρίζει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
25 Δεκ 2024
Το ρόδι το γούρικο και το θρεπτικό
24 Δεκ 2024