Υπάρχουν τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ουσίες που φαίνεται να βοηθάνε στην μείωση πιθανότητας εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου.
Η κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφών δεν μπορεί να εγγυηθεί την πρόληψη ή την καταπολέμηση της ασθένειας, και φυσικά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη θεραπεία της. Περισσότερο, όμως από κάθε βιταμίνη ή συμπλήρωμα διατροφής αυτό που βοηθά στην αντιμετώπιση και πρόληψη του καρκίνου είναι η κατανάλωση συγκεκριμένων φυσικών αντικαρκινικών τροφών.
Ένα διαιτολόγιο, το οποίο είναι πλούσιο σε τρόφιμα με αντικαρκινική δράση, όπως της μεσογειακής διατροφής, δεν μπορεί παρά να συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο.
Παρακάτω σας έχω 7 top αντικαρκινικές τροφές που μπορείτε να τις εντάξετε στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.
1| Καρότα
Τα καρότα ανήκουν στην ίδια κατηγορία με το σπανάκι και το λάχανο.
Χάρη στα καροτενοειδή που περιέχουν αποτελούν αντιοξειδωτική τροφή η οποία προλαμβάνει την εμφάνιση καρκίνου.
2| Σπόροι
Τα τρόφιμα, όπως το ψωμί, τα δημητριακά, το αλεύρι και τα ζυμαρικά τα οποία είναι εμπλουτισμένα με φυλικό οξύ, βοηθούν στην αποφυγή γενετικών ανωμαλιών και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
3| Ντομάτες
Οι ντομάτες κυρίως όταν έχουν μαγειρευτεί είναι ευνοικές για τον οργανισμό. Περιέχουν λυκοπένιο το οποίο βοηθά στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.
4| Φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα λαχανικά, σε διάφορα σιτηρά και στα όσπρια βοηθούν ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου.
5| Σκόρδο
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η κατανάλωση μιας σκελίδας σκόρδου την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου και του μαστού.
6| Κουρκουμάς
Αυτό το μπαχαρικό είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Η κουρκουμίνη (ουσία που περιέχει ο κουρκουμάς) έχει την ιδιότητα να «διαχωρίζει» τα καρκινικά κύτταρα από τα φυσιολογικά και να σκοτώνει τα καρκινικά.
Μπορείτε να προσθέσεε ένα κουταλάκι κουρκουμά στις σούπες σας, στις σάλτσες των ζυμαρικών και στις σαλάτες σας. Κουρκουμά περιέχει επίσης και το κάρι.
7| Ελαιόλαδο
Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, η οποία βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση ελαιόλαδου σχετίζεται με μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
#PsomaMedicalWellness | www.psoma.gr | 210 6801085-6
cover photo unsplash
Μαρία Ψωμά, Ιατρός-Βιοπαθολόγος
Είμαι η Μαρία Ψωμά, γιατρός – βιοπαθολόγος παχυσαρκίας. Μπόρεσα να συνδυάσω την κλασική ιατρική με την ολιστική προσέγγιση του ανθρώπου, για την επίλυση του προβλήματος της παχυσαρκίας. Δεν είμαι διαιτολόγος, αλλά γιατρός. Σπούδασα Ιατρική και δεν αρέσκομαι στη λέξη «δίαιτα», αλλά στη «διατροφή». Δεν πιστεύω στις δίαιτες. Αν κάνεις μία αυστηρή δίαιτα, θα στερηθείς και μετά θα «πέσεις με τα μούτρα» λέει.