Μαγειρική με ταχίνι για τις μέρες την νηστείας και όχι μόνο!
Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Υγιεινό και θρεπτικό, το ταχίνι θεωρείται χαρακτηρίζεται ως ένα super food. Το ταχίνι αναφέρεται για πρώτη φόρα στο αραβικό βιβλίο μαγειρικής KitabWasf al-Atima al-Mutada που εκδόθηκε τον 13ο αιώνα, αλλά από την αρχαιότητα είχε εκτιμηθεί για τη γεύση του και κυρίως για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Το Μαμα Πειναω σας προτείνει συνταγές και νόστιμες ιδέες για να εντάξετε το ταχίνι στην καθημερινή σας διατροφή.
Πόσο καλό κάνει το ταχίνι στην υγεία μας; Όλες οι απαντήσεις βρίσκονται εδώ.
Σάλτσες και Ντρέσινγκ. Ο πιο εύκολος τρόπος για να χρησιμοποιήσουμε το ταχίνι είναι σε διάφορα ντρέσινγκ για σαλάτες. Ανακατεύουμε ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, ταχίνι, πολτοποιημένο σκόρδο, πάπρικα ή μυρωδικά της αρεσκείας μας και φτιάχνουμε ντρέσινγκ με το οποίο θα περιχύσουμε πράσινες σαλάτες, τα βραστά ή ψητά λαχανικά αλλά και κρεατικά, κοτόπουλο ή μπιφτέκια. Μια γρήγορη και εύκολη σάλτσα είναι να ανακατέψουμε γιαούρτι, ταχίνι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ψιλοκομμένο σχοινόπρασο μαζί με λίγο χυμό λεμονιού.
Ντιπ και αλείμματα. Χρησιμοποιούμε το ταχίνι για να φτιάξουμε χούμους δηλαδή ντιπ από ρεβίθια, ταχίνι, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού για να συνοδεύσουμε τα φαλάφελ ή για να το σερβίρουμε μαζί με λαχανικά, με ψημένες αραβικές πίτες, με κριτσίνια ή ως ορεκτικό. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε και ντιπ με γιαούρτι, ταχίνι, καπνιστή παπρίκα, πολτοποιημένο αβοκάντο ή ακόμα και να προσθέσουμε λίγο ταχίνι στη μελιτζανοσαλάτα, φτιάχνοντας την ανατολίτικη εκδοχή της, τη λεγόμενη baba ganoush.
Σας αρέσουν τα φαλάφελ; Δείτε πώς θα φτιάξετε τα καλύτερα σπιτικά φαλάφελ με ένα κλικ εδώ.
Πίτσα και σάντουιτς. Το ταχίνι ταιριάζει και με την πίτσα. Πολύ απλά αλείφουμε τη ζύμη για πίτσα με λίγο λάδι και ταχίνι κaι απλώνουμε στη συνέχεια τα λαχανικά της αρεσκείας μας, αν θέλουμε μια πίτσα κατάλληλη για την περίοδο της νηστείας. Επίσης το ταχίνι ταιριάζει πολύ σε σάντουιτς με τυριά και αλλαντικά.
Σούπες και πουρές. Μια από τις πιο γνωστές συνταγές με ταχίνι είναι η ταχινόσουπα. Μπορούμε, όμως, να προσθέσουμε λίγο ταχίνι και σε άλλες σούπες όπως σε μια δροσερή σούπα με αγγούρι και γιαούρτι ή κρύα σούπα με αβοκάντο. Για να απογειώσουμε τη γεύση του κλασικού πουρέ πατάτας, προσθέτουμε ελάχιστο ταχίνι, ενώ το ταχίνι ταιριάζει πολύ και σε πουρέ γλυκοπατάτας ή καρότου.
Ζυμαρικά. Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να συνδυάσετε το ταχίνι με τα ζυμαρικά. Προτείνουμε μακαρονάδα με ταχίνι και λαχανικά και κριθαράκι με καραβίδες και ταχίνι, συνταγές κατάλληλες και για την περίοδο της νηστείας.
Γλυκά. Το ταχίνι είναι το καλύτερο συστατικό για νόστιμα και υγιεινά γλυκά. Οι επιλογές πολλές και λαχταριστές. Προτείνουμε παραδοσιακές ταχινόπιτες, κουλουράκια με ταχίνι, μπακλαβά με πορτοκάλι, άλειμμα σοκολάτας με ταχίνι και μπράουνι με ταχίνι.
Eυχαριστούμε το mamapeinao.gr γιατί ωραίες και “νόστιμες” συμβουλές που μας έδωσε για τις μέρες της νηστείας