Λεμονάτο με ρίγανι κοτόπουλο με ψητές τσακιστές πατάτες και μανιτάρια από την Αργυρώ!
Κοτοπουλάκι νόστιμο αλλά διαφορετικό σας έχουμε σήμερα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Σε μπολ βαζουμε το θυμάρι, τη ρίγανη, το βούτυρο,τη μουστάρδα, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύουμε να γίνουν πάστα.
Παίρνουμε το κοτόπουλο, αφαιρούμε τον λαιμό και κόβουμε τις άκρες από τις φτερούγες.
Ανασηκώνουμε ελαφρά την πέτσα του κοτόπουλου με τα δάχτυλα. Αλείφουμε με την πάστα των μυρωδικών ανάμεσα στην πέτσα και το στήθος. Επαναφέρουμε την πέτσα στο αρχικό σημείο.
Τοποθετούμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα κάτω στον πάγκο. Με ψαλίδι κουζίνας ή κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος τη μία πλευρά, από την ουρά προς το λαιμό. Πιέζουμε και ανοίγουμε διάπλατα (πεταλούδα) το κοτόπουλο. Αναποδογυρίζουμε το κοτόπουλο, με το στήθος προς τα εμάς και την κοιλιά του στον πάγκο. Πατάμε με τα χέρια γερά, να γίνει όσο πιο πλακέ γίνεται. Πιέζοντάς το σπάει το κόκαλο του στήθους και πλαταίνει. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές.
Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα βαζάκι. Τα χτυπάμε για λίγο και αλείφουμε το κοτόπουλο με την μαρινάδα.
Βάζουμε το κοτόπουλο σε μεγάλη σακούλα τροφίμων ή σε πλακέ μπολ. Το κοτόπουλο πρέπει να είναι ανοικτό ή πλακέ. Περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Δένουμε τη σακούλα και κουνάμε καλά ώστε να πάει παντού η μαρινάδα. Αφήνουμε να μαριναριστεί το λιγότερο για 4 ώρες και το περισσότερο για 48 ώρες (πάντα στο ψυγείο). Αναποδογυρίζουμε τη σακούλα (ή ανακινούμε το σκεύος) αρκετές φορές.
Την επόμενη μέρα αφήνουμε το κοτόπουλο εκτός ψυγείου για 30΄ πριν το ψήσουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου
Διαλέγουμε όσο πιο μικρές πατάτες γίνεται. Τις πλένουμε με την φλούδα τους. Τις τσακίζουμε μια μια μπατη ή άλλο βαρύ αντικείμενο να σκάσουν και να να κάνουν ανοίγματα. Τις βάζουμε στο ταψί .Χοντροκόβουμε τα μανιτάρια τα προσθέτουμε στις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψιλοκομμένα μυρωδικά .Τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Από πάνω βάζουμε το μαριναρισμένο κοτόπουλο με το στήθος προς τα επάνω.
Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση της συνταγής
‘Εχουμε προθερμάνει πολύ καλά τον φούρνο μας στους 200°C στον αέρα και ψήνουμε για 45’.
Δεν ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο κατά την διάρκεια του ψησίματος, για να ψηθεί σωστά και να τραγανίσει η πέτσα του κοτόπουλου.
Mερίδες: 4
Χρόνος Μαγειρέματος: 45 λεπτά
Υλικά
1 κοτόπουλο γυρω στο 1.700 γραμ 2 κλαδάκια Φρέσκο Θυμάρι 2-3 πρέζες αποξ/νη ρίγανη 1 κουταλιά βούτυρο 1 κουταλιά μουστάρδα με δεντρολίβανο Ξύσμα λεμονιού Αλάτι -πιπέρι 500 γρ μανιτάρια φρέσκα 500 γρ baby πατάτες Πράσινη ανάμεικτη σαλάτα για το σερβίρισμα Πιπεριές φλωρίνης για σερβίρισμα Για τη μαρινάδα Χυμό απο 1 μεγάλο ζουμερό λεμόνι Λιγο άρτυμα λεμονιού 1/2 κουταλάκι αποξηραμένο σκόρδο Λιγη αποξηραμένη ρίγανη 1/2 φλ φρέσκο Θυμάρι 2 κουταλιές μουστάρδα με δεντρολίβανο Αλάτι πιπέρι ελαιόλαδο
Τάνια Νικολοπούλου
Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».