Κριθαράκι με μανιτάρια, σύγκλινο και γραβιέρα από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο
Μερίδες : 4 Χρόνος προετοιμασίας : 20m Χρόνος ψησίματος : 25m Έτοιμο σε : 45m
Τα μανιτάρια δεν ταιριάζουν πολύ μόνο σε ριζότο αλλά και με το κριθαράκι. Η γραβιέρα, το σύγκλινο και η κρέμα γάλακτος θα του δώσουν ακόμη περισσότερη γεύση. Προτείνουμε να το απολαύσετε όσο είναι ζεστό.
Φωτογραφία – Food Styling: Αντωνία Κατή
Υλικά
500γρ. κριθαράκι χοντρό
500γρ. μανιτάρια διάφορα (βασιλομανίταρα, κανθαρέλες και λευκά)
400γρ. σύγκλινο
1 λίτρο ζωμό κότας
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 κουτ. σούπας βούτυρο
4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
200γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
αλάτι
Διαδικασία
Βήμα 1
Με νωπή πετσέτα σκουπίζετε τα μανιτάρια και τα κόβετε σε μέτριες φέτες.
Βήμα 2
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο και σοτάρετε πρώτα το σύγκλινο και μετά τα μανιτάρια μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Προσθέτετε το σκόρδο, αφήνετε μισό λεπτό ακόμα, αποσύρετε από τη φωτιά και τα κρατάτε στην άκρη.
Βήμα 3
Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το κριθαράκι και ανακατεύετε μέχρι να απορροφήσει καλά το λάδι. Ρίχνετε το κρασί και αφήνετε 1 λεπτό να εξατμιστεί. Προσθέτετε τον ζωμό σταδιακά, σε τρεις τέσσερις δόσεις, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει. Αλατίζετε.
Βήμα 4
Αποσύρετε το κριθαράκι από τη φωτιά, προσθέτετε μία κουταλιά της σούπας βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, το μίγμα με τα μανιτάρια, την τριμμένη γραβιέρα, τη ρίγανη και ανακατεύετε καλά πριν σερβίρετε.
Τάνια Νικολοπούλου
Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».