Skip to main content
images easyblog images 928 8938fc981672a91f27b49fef3a9aa529 XL 4d75dcd5

Κριστίν Λαγκάρντ: Φλερτάρει με την ιδέα να είναι η επόμενη Πρόεδρος της Γαλλίας

Ανήκει στο συντηρητικό γαλλικό κόμμα (UMP) και υπήρξε υπουργός Οικονομικών του Σαρκοζί. Σήμερα είναι η ισχυρή κυρία του ΔΝΤ και μια από τις γνωστότερες γυναίκες στον κόσμο.
 
Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κάποιος πάνω της είναι η ψηλή σιλουέτα της, το κομψό και σικάτο στυλ της και η αυτοπεποίθηση που αποπνέει. Το δεύτερο πράγμα είναι το χαμόγελο που κρύβει διπλωματική ευχέρεια. Είναι 58 ετών και διακρίθηκε στον σκληρό κόσμο των αγορών αφού διευθύνει με σιδερένιο χέρι τα ηνία του ΔΝΤ.
Κάθε πρωί μια Mercedes την αφήνει στα πόδια του πύργου του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον. Ενα τεράστιο κτίριο που μοιάζει με στρατιωτικό οχυρό. Ντυμένη πάντα με επώνυμα ρούχα, υπερβολικά επώνυμα καμμιά φορά αλλά που της έδωσαν τον τίτλο μιας από τις πιο καλοντυμένες γυναίκες εξουσίας στον πλανήτη.
 
Οι επισκέψεις της στο Παρίσι είναι πολύ συχνές. Τη μία καλεσμένη του Women’s Forum, την άλλη σε ένα επιχειρηματικό συνέδριο υψηλών προδιαγραφών. Στο τελευταίο συνέδριο του Women’s Forum, μετά τη συνέντευξη τύπου πολλές γυναίκες σηκώθηκαν από τη θέση τους και της είπαν: «Κυρία, είμαστε μια ομάδα γυναικών που θα θέλαμε να σας δούμε επόμενη Πρόεδρο Δημοκρατίας». Ολοι στην αίθουσα χειροκρότησαν και σηκώθηκαν όρθιοι, σαν να συμφωνούσαν με την ιδέα.
Η Κριστίν Λαγκάρντ χαμογέλασε, έβαλε το χέρι στη θέση της καρδιάς και υποκλίθηκε ελαφρά για να ευχαριστήσει, χωρίς να κάνει καμία δήλωση. Οπως εξηγεί στους δημοσιογράφους το συμβόλαιο που έχει με το ΔΝΤ της απαγορεύει να κάνει πολιτικές δηλώσεις. Το υπέγραψε το 2011 και έχει ισχύ για 5 χρόνια, λήγει δηλαδή το 2016, και προβλέπει μισθό 375.000 ευρώ το χρόνο.
 
Σε όλα τα περιοδικά αφιερώματα
Η αντιδημοφιλία του Φρανσουά Ολάντ και τα σκάνδαλα του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επανέκαμψε στη θέση του προέδρου του συντηρητικού κόμματος UMP και παλεύει να διεκδικήσει πάλι την προεδρία της δημοκρατίας, δίνουν ελπίδες στην Κριστίν Λαγκάρντ, παρότι δεν το ομολογεί.
Τα παγκόσμια εγκώμια δεν λείπουν. Το αμερικανικό περιοδικό Forbes την τοποθέτησε στην 5η θέση των γυναικών με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Η έγκριτη Financial Times την έχει αποκαλέσει «την καλύτερη υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης». Το 2012 ο Νουριέλ Ρουμπινί είχε γράψει για την Λαγκάρντ:
«Σε μερικά χρόνια μπορεί να είναι υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας στη Γαλλία και να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας. Είναι μια γυναίκα που έχει κερδίσει κι άλλες «πρώτες φορές»».
Το βιογραφικό της είναι μεγάλο σαν μυθιστόρημα: Το 1999 ήταν η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου Baker & McKenzie, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο με ετήσιο τζίρο 1 δις δολάρια. Ηταν επίσης η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών μιας χώρας του G8 και φυσικά η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του ΔΝΤ.
 
Εργασιομανής και φιλόδοξη
Παρά το παρελθόν της, η Λαγκάρντ θα μπορούσε να ενσαρκώσει το «καινούριο» στη γαλλική πολιτική σκηνή που κατοικείται από φαντάσματα. Η ίδια δεν αφήνεται ποτέ να εκδηλωθεί: «Ολα αυτά τα βλέπω από μακριά και δεν κάνω δηλώσεις. Η εσωτερική πολιτική της Γαλλίας με ενδιαφέρει σαν πολίτη, αλλά ως εκεί. Ψηφοφόροι μου είναι αυτή τη στιγμή οι 188 χώρες-μέλη του ΔΝΤ. Καθήκον μου είναι να κάνω καλή δουλειά γι’αυτούς. Είναι ο μόνος στόχος που έχω».
Οσοι τη γνωρίζουν αναφέρουν ότι δεν μελετάει απλά τα ντοσιέ στο ΔΝΤ αλλά «τα τρώει κυριολεκτικά». Εργάζεται ατελείωτες ώρες σε αριθμούς και προβλέψεις. «Δεν θέλω να με απολύσουν» δηλώνει η ίδια χαριτολογώντας. «Τον πρώτο καιρό που πήγα στο ΔΝΤ αντιλήφθηκα ότι τα στελέχη εκεί ήταν πολύ προχωρημένα, μιλούσαν με κωδικούς και αρχικά …το PSI, το PRGF, τα SBA και τα EFF. Τους είπα, ει! Ο! Σιγά λίγο! Δεν καταλαβαίνω τίποτα τι λέτε. Κι αν δεν καταλαβαίνω εγώ πώς να καταλάβουν τα κράτη, οι ΜΚΟ, τα συνδικάτα, οι οργανώσεις, οι νέοι και όσοι πρέπει να συμμετάσχουν στα προγράμματα». Εκανε μαθήματα επικοινωνίας στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ και δηλώνει ότι έγιναν πιο σαφείς και ότι η προϋπηρεσία της στο υπουργείο Οικονομικών την βοήθησε να βλέπει τα πράγματα και τα οικονομικά μεγέθη «από την πλευρά του πελάτη».
Σύντροφος της Κριστίν Λαγκάντ είναι ο επιχειρηματίας Xavier Giocanti. Δέχεται ότι τα ασημένια μαλλιά και το χαμόγελο της Κριστίν εκπροσωπούν για πολλές χώρες το σήμα κατατεθέν της λιτότητας. Το περιοδικό Τime της αφιέρωσε το εξώφυλλό του το 2013 με τίτλο «Αυτή η γυναίκα μπορεί να σώσει την Ευρώπη;».
 
«Οταν γυρίζω στο σπίτι μου στην Ουάσινγκτον οι σωματοφύλακες, που είναι Αφρικανοί στην πλειοψηφία τους, με υποδέχονται φωνάζοντας: «Καλημέρα μαμά!». Τότε καταλαβαίνω ότι κατόρθωσα να εξανθρωπίσω το ΔΝΤ» δηλώνει στο περιοδικό Vanity Fair, στο οποίο και ποζάρει η ισχυρή κυρία του Ταμείου.
 

SHARE

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED